ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΑΔΕΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Έκτρωμα το φορολογικό νομοσχέδιο καταδικάζει συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ανικανότητα της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής και δίκαιης φορολογίας για όλουςΟι οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουμε σθεναρά την
αντίθεσή μας στο φορολογικό νομοσχέδιο

Ως μια πολιτική οντότητα που αφουγκράζεται τα πραγματικά και επίκαιρα ζητήματα που οι Έλληνες πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν, αιφνιδιαζόμενοι από τις μονομερείς αποφάσεις της Κυβέρνησης και χωρίς την παραμικρή προηγούμενη προετοιμασία και διαβούλευσημε κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέωνοι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουμε την σαφή αντίθεση μας στο φορολογικό νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης, το οποίο έβγαλε στους δρόμους πλήθος ελεύθερων επαγγελματιών, στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη έξω από το υπουργείο Οικονομικών και στην οποία έδωσαν δυναμικό παρόν χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, τεχνικοί, φοροτεχνικοί, ιδιοκτήτες ταξί κ.ά.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών, Επιστημόνων, Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων δικαιώς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους πλήττει με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, καθώς «στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική “καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους“».

Με την ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, ενώ καλά κρατεί σε καύσιμα και ενέργεια, με τον Έλληνα πολίτη να έχει χάσει σε πραγματικά νούμερα το 30% του εισοδήματος του και με την Κυβέρνηση να φαίνεται ανίκανη να δώσει λύσεις στην οδυνηρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων, με το παρόν νομοσχέδιο ουσιαστικά ομολογεί ότι είναι πρακτικά ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και δίκαια την φοροδιαφυγή. Αδυνατεί να ορίσει μέσω νόμιμων λογιστικών διαδικασιών και πραγματικής απεικόνισης Εσόδων και φυσικά των αναπόφευκτων Εξόδων κατά την άσκηση ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, που ουσιαστικά αποτελούν το δεύτερο μεγάλο μέρος του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας, μετά από αυτό των υπαλλήλων.

Ο κατάπτυστος αυτός νόμος αν περάσει θα αποτελεί Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία φορολογικού εκτρώματος και σαφή απόδειξη της ανικανότητας της Ελληνικής Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δίκαιο πλαίσιο φορολόγησης και πάταξης της φοροδιαφυγής, με την σωστή εκμετάλλευση του ψηφιακού κράτους, ενώ είναι πρόδηλο ότι κάνει τα στραβά μάτια στη συστηματική φοροδιαφυγή εγχώριων και πολυεθνικών επιχειρησιακών κολοσσών, δίνοντας τους με το πλαίσιο που έχει διαμορφώσει πρόσβαση σε κονδύλια και συμμετοχή σε διαγωνιστικές διαδικασίες, απαξιώνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η λογική του παραλόγου όπου η φορολογία του ελεύθερου επαγγελματία προκύπτει από υποθέσεις και μαντεψιές των πραγματικών του εισοδημάτων, πέρα από παραβίαση του Άρθρου 4 (παράγραφος 5) του Ελληνικού Συντάγματος καθώς καταργείται η περιγραφόμενη έννοια ” Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους” , συνιστά πρωτοφανή και κατάφορη αδικία. Η πλειονότητα αυτών των επαγγελματιών, μετά τη 10ετή οικονομικής κρίση, την πανδημία κλπ , υποχρεώθηκαν έτσι και αλλιώς να υποστούν μονομερώς άδικες και ληστρικές αποφάσεις, που τους κατέστησαν ανίκανους να εξυπηρετήσουν άδικα χρέη. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • την κατάργηση του Αφορολόγητου ορίου των 12.000 € στα Έσοδα, που ίσχυε προηγούμενα,
 • την κατάφορα άδικη απαίτηση Τέλους Επιτηδεύματος σε κάθε φορολογικά καταχωρημένο ως αυτοαπασχολούμενο, ανεξάρτητα αν αυτός εξακολουθεί να έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα και ακαθάριστα έσοδα  και μάλιστα με τα αναγκαία Έξοδα να μην μειώνουν την αξία του τέλους

Το αποτέλεσμα είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες δηλωμένοι στην ΑΑΔΕ ως “αυτοαπασχολούμενοι” και άνω των 300.000 , που δεν εξασφαλίζουν τους επαρκείς για την διαβίωση πόρους κινούμενη στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό. Κάποιοι δεν προχωρούν σε διακοπή δραστηριότητας προσδοκώντας σε καλύτερες μελλοντικά συνθήκες, καλύπτοντας μόλις και μετά βίας τις Ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ αρκετοί ήδη έχουν επιστρέψει στη στέγη των γονέων τους μη μπορώντας αν ανταπεξέλθουν στις πάγιες ανάγκες τους.

“Είναι άδικο να φορολογούνται οι υπάλληλοι – με μισθό των 780 € – και να φοροδιαφεύγουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες. Υπάρχει ανάγκη να φορολογούνται αναλογικά όλοι οι πολίτες” επικαλείται ως δικαιολογία η κυβέρνηση, η οποία τεχνηέντως αποφεύγει να περιγράψει συνολικά την πραγματική εικόνα. Διότι στους υπάλληλους και αφορολόγητο ποσό τους αναγνωρίζεται και πραγματικά έξοδα εξάσκησης της δραστηριότητας τους δεν έχουν (έξοδα γραφείου , μετακινήσεων , συνδρομές επαγγελμ. φορέων , παροχές ΔΕΚΟ) και συνήθως η απασχόληση τους είναι συνεχής και εγγυημένη ως προς την χρονική εξέλιξη , ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε Οικονομικές διακυμάνσεις της Εθνικής Οικονομίας.

Σε αντίθεση με αυτούς η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ζει σε διαρκή ανασφάλεια, καθώς οι μεταβλητές για αξιοπρεπή διαβίωση είναι πολλές:

 • Υπάρχει ζήτηση των υπηρεσιών  που προσφέρουν;
 • Μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί έναντι μεγαλοεταιρειών;
 • Με την υπάρχουσα άδικη φορολόγηση, την ακρίβεια, την ανταγωνιστικότητα και τις λοιπές συνθήκες μπορούν να έχουν κέρδη ή καταλήγουν σε ζημία;

Είναι προφανές λοιπόν πως φθάσαμε στο να δηλώνουν 473.000 αυτοαπασχολούμενοι εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000€ τα έτη μετά το 2009 -2010. Προφανώς, όπως σε κάθε κλάδο υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ανθρώπους που δήλωναν μηδενικά εισοδήματα και προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος πρέπει να είναι σκληρός, δε μπορούμε όμως να επιτρέψουμε να περάσει ένας νόμος που υπεργενικεύει, εξισώνει και στοχοποιεί για ακόμη μια φορά συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα με πραγματικό χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοπασχολούμενου αρχιτέκτονα που τα χρόνια της κρίσης των οδήγησαν σε φτώχεια και δημιούργησαν ένα φαύλο κύκλο χρέους.

Η περίπτωση μπορεί να φαίνεται μοναδική, όμως αποτελεί ένα μικρό δείγμα της πραγματικής εικόνας που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνάνθρωποί μας, που έχουν απωλέσει πια χάσει κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς επιβίωσης.

***
Θερμή παράκληση για δημοσίευση
Ακολουθούν Ενημερωτικά Σημειώματα

Για περισσότερες πληροφορίες:Γραφείου Τύπου Οικολόγοι Πράσινοι
T: 6987626626
E:PressOffice@ecogreens.gr

Ενημερωτικό Σημείωμα 1
(σε διάθεση τα στοιχεία κατόπιν ζήτησης)
Αυτοαπασχολούμενος Αρχιτέκτων Μηχανικός, εξέδωσε την τελευταία Οικοδ. Άδεια το έτος 2009 (αμειβόμενος για 6.000 € , όπου το 10% ήταν Προκαταβλητέος Φόρος), έκτοτε δεν απασχολήθηκε κατ’ ελάχιστο, τον στήριξε οικονομικά η οικογένεια του, του παραχωρήθηκε δωρεάν στέγη όπου και τηρούσε ως “Έδρα” του Αρχιτεκτονικού μου επαγγέλματος και μετά το έτος 2017 πιστοποιήθηκε ως δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και λαμβάνει 200 € μηνιαία – υπολειπόμενα κατά 4.000 € από το Όριο Φτώχειας !
Ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ απαιτεί την καταβολή Τέλους Επιτηδεύματος – 650 € – και Τεκμαρτό φόρο για 4.000 € (λόγο κτήσης παλαιού ΙΧ οχήματος και ημιτελούς κατοικίας 25 τ.μ. , εκτός σχεδίου – μη ηλεκτροδοτούμενης και μη κατοικούμενης). Δηλαδή με επιβάρυνση 1010 € – που φυσικά αδυνατεί να καταβάλει και διαρκώς προστίθενται και επαυξάνουν τις Ανεξόφλητες Φορολογικές Οφειλές !
Με τον δε νέο Νόμο της Κυβέρνησης θα υπολογιστεί “τεκμαρτά” ότι είχε έσοδα 14.200 € και θα επιβληθεί Φορολογία επιταυτού 1.824 € ή 2.474 € μαζί με το τέλος Επιτηδεύματος – δηλαδή ανύπαρκτα Εισοδήματα 11.800 € , που στερούν βασικές βιοτικές ανάγκες – θα μετατρέψουν σε ακόμη πιο “ασυνεπή φορολογούμενο” (αφού θα είναι αδύνατη η εξόφληση του φόρου)!

Ενημερωτικό Σημείωμα 2
Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ
www.ecogreens.γρ
Το κόμμα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, ιδρύθηκε το 2002 και αποτελεί την κυρίαρχηαυτόνομηδημοκρατική, «πράσινη» πολιτική οντότητα στην Ελλάδα. Eίναι το μόνο ελληνικό κόμμα μέλοςτου «Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος» (EGP).
Ειδοποιός διαφορά του από λοιπά «παραδοσιακά» πολιτικά σχήματα, είναι ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του, φιλτράρονται πάντα μέσα από τις αρχές της βιωσιμότητας. Το κόμμα καλύπτει δυναμικά και συνολικά το κενό της εκπροσώπησης της «πράσινης» πολιτικής στην Ελλάδα, που έως τώρα γινόταν ελλιπώς, αποσπασματικά και χωρίς συνεκτικότητα από τις κρατούσες πολιτικές δυνάμεις.

Όραμά των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι να βγει η Ελλάδα από τα αδιέξοδα κάθε είδους, όπως φτώχεια, ενεργειακή ανεπάρκεια, εξάρτηση από τρίτες χώρες κλπ και να καταστεί αυτάρκης και ισχυρή μέσα από την επικράτηση των ανθρώπινων αξιών, της δημοκρατίας και της αειφορίας.

Βασικόςστόχος τους είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την καθημερινότητα των πολίτων και τους απομακρύνουν από ένα βιώσιμο και αξιοβίωτο μέλλον για όλους.

Με σύγχρονες και ολιστικέςπολιτικές, με βασικά εργαλεία εφαρμογής την αλληλοενημέρωση, την αλληλεγγύη και τη συνεργατικήλογικήεμπνέουνενημερώνουνκαθοδηγούν και αναλαμβάνουν δράση επιταχύνοντας την πορεία προς τη βιώσιμηευημερία, την αναμόρφωση των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων, την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με εκλεγμένο ευρωβουλευτή την περίοδο 2007-2012 και την περίοδο 2015-2019 με δύο βουλευτές και ενεργή συμμετοχή σε κυβερνητικόσχήμα με θέσεις αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος, μετέπειτα αναπληρωτή υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και υφυπουργού περιβάλλοντος, έχουν ήδη δείξει δείγματα πολιτικής γραφής και έργου.

 • Υπάρχει ζήτηση των υπηρεσιών  που προσφέρουν;
 • Μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί έναντι μεγαλοεταιρειών;
 • Με την υπάρχουσα άδικη φορολόγηση, την ακρίβεια, την ανταγωνιστικότητα και τις λοιπές συνθήκες μπορούν να έχουν κέρδη ή καταλήγουν σε ζημία;
 • την κατάργηση του Αφορολόγητου ορίου των 12.000 € στα Έσοδα, που ίσχυε προηγούμενα,
 • την κατάφορα άδικη απαίτηση Τέλους Επιτηδεύματος σε κάθε φορολογικά καταχωρημένο ως αυτοαπασχολούμενο, ανεξάρτητα αν αυτός εξακολουθεί να έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα και ακαθάριστα έσοδα  και μάλιστα με τα αναγκαία Έξοδα να μην μειώνουν την αξία του τέλους
 • Υπάρχει ζήτηση των υπηρεσιών  που προσφέρουν;
 • Μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί έναντι μεγαλοεταιρειών:
 • Με την υπάρχουσα άδικη φορολόγηση, την ακρίβεια, την ανταγωνιστικότητα και τις λοιπές συνθήκες μπορούν να έχουν κέρδη ή καταλήγουν σε ζημία;

Σχετικές αναρτήσεις

Ο καθαρισμός του ρέματος Ραφήνας δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής

admin

Τραγωδία στον Βόλο: Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε βρέφος 3 μηνών

admin

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, στον εορτασμό για τον προστάτη του Ηρακλείου Άγιο Μηνά

admin

Δημόσιο: Σε λειτουργία η εφαρμογή «e-Peitharxika» -Σε εποπτεία οι πειθαρχικές παραβάσεις υπαλλήλων

admin

Ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές βιομηχανίες ενέκρινε η Κομισιόν

admin

Oι μισθοί που παίρνουν περιφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων

admin

22 παράτυπους μετανάστες από την Βεγγάζη εντόπισε το Λιμενικό στο Γύθειο

admin

Αιγιάλεια: Προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα

admin

Έρχονται μειώσεις τιμών σε «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια

admin

Κακοκαιρία Daniel: 372 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Αργολίδα και Αττική

admin

Γιάννης Μαργέτας: Είμαι υπερήφανος για τον τίμιο αγώνα μας και το αποτέλεσμα που επιτύχαμε

admin

Στον «αέρα» οι συμβάσεις των εργαζομένων στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

admin