ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΑΔΕΔΗΜΟΣΙΟΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Έρχεται «μποναμάς» 1,5 δισ. ευρώ μέσα στις γιορτές

Αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, έρχονται το διευρυμένο Επίδομα Θέρμανσης και το Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς για τους συνταξιούχους, αλλά και ελαφρύνσεις στον Φόρο Εισοδήματος για οικογένειες με παιδιά, καθώς και αυξήσεις στο Δημόσιο

Το εορταστικό δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου και εν μέσω της καλπάζουσας ακρίβειας, τα νοικοκυριά θα πάρουν ανάσα. Η κυβέρνηση ρίχνει στην οικονομία 1,5 δισ. ευρώ, ενεργοποιώντας όλα όσα έχουν εξαγγελθεί για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Τον Δεκέμβριο αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ τον ίδιο μήνα έρχονται το διευρυμένο (ως προς τους δικαιούχους) Επίδομα Θέρμανσης (100 – 1.000 ευρώ) και το Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς για τους συνταξιούχους (100-200 ευρώ).

Από την 1η ημέρα του 2024 οι οικογένειες με παιδιά θα δουν ελαφρύνσεις στον Φόρο Εισοδήματος (ή αλλιώς περισσότερο καθαρό μισθό μηνιαίως), λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν και αυξήσεις στις αποδοχές τους με το νέο μισθολόγιο.

Ειδικότερα:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Από 1η Δεκεμβρίου 2023 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται κατά 8%, ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Το δημοσιονομικό κόστος είναι 47 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ξεκινά από τα 200 ευρώ, επεκτείνοντας το μέγιστο ποσό στα 400 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση των νοικοκυριών. Από τον Δεκέμβριο και μετά, το ποσό αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ 216 και 432 ευρώ, με την εκταμίευση να γίνεται μέσα στην εορταστική περίοδο.

Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς: Οι περίπου 750.000 συνταξιούχοι που χάνουν τις αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν μέσα στον Δεκέμβριο μια ειδική ενίσχυση. Το Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς αφορά συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Π.χ., για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ, για 701 έως 1.100 ευρώ σύνταξη, επίδομα 150 ευρώ, και για άθροισμα συντάξεων από 1.101 έως 1.600 ευρώ θα δοθεί επίδομα 100 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος, τα 107 εκατ. ευρώ, και τα χρήματα θα εκταμιευτούν επίσης μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Επίδομα Θέρμανσης: Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει τον ερχόμενο Νοέμβριο, με τις ενισχύσεις να καταβάλλονται ανάλογα με τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων και των παραστατικών αγοράς, σε τρεις φάσεις, με την πρώτη στις αρχές Δεκεμβρίου και τις επόμενες τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο. Προφανώς, οι παλιοί δικαιούχοι θα είναι οι πρώτοι που θα πληρωθούν, ενώ και κάποιοι νέοι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα πάρουν τα χρήματα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι από τα 230 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για το Επίδομα Θέρμανσης, τα 189 εκατομμύρια θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οικογενειών έως το τέλος του έτους.

Επιπλέον, αναζητείται δημοσιονομικός χώρος, φέτος, για άλλη μία παροχή στις ευάλωτες ομάδες, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα σενάρια μιλούν είτε για μια επέκταση του Market Pass για όλους (Νοέμβριο – Δεκέμβριο), είτε για μια «στοχευμένη» επιταγή ακρίβειας.

Όσον αφορά το 2024:

Συντάξεις: Οι συντάξεις του Φεβρουαρίου που θα καταβληθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι αυξημένες κατά 3,1%. Ωφελημένοι θα είναι 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή η προσωπική τους διαφορά είναι χαμηλότερη των 10 ευρώ. Βασικά, η αύξηση αφορά την εθνική σύνταξη, που σήμερα είναι 413,76 ευρώ και θα ανέλθει στα 426,58 ευρώ. Λόγω όμως της αύξησης της εθνικής σύνταξης θα αναπροσαρμοστούν και η προσωρινή σύνταξη, καθώς και οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Ετήσιο κόστος 410 εκατ. ευρώ.

Αυξήσεις στο Δημόσιο: Από 1/1/2024 περίπου 663.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουν αύξηση στους μισθούς τους, τόσο σε οριζόντια κλίμακα όσο και ανάλογα με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά, όπως τα εξαρτώμενα μέλη και η θέση που καλύπτουν. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά ανά υπάλληλο. Ειδικότερα, οι αυξήσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2024 θα είναι οι εξής:

■ Καθολική αύξηση βασικών μισθών κατά 70 ευρώ όλων των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των ερευνητών.

■ Αύξηση οικογενειακής παροχής κατά 20 έως 50 ευρώ. Η οικογενειακή παροχή, για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο, ανέρχεται σήμερα σε 50 ευρώ τον μήνα για ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα, συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μικτά). Από 1/1/2024 τα ποσά αυτά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

■ Αύξηση κατά 30% των επιδομάτων θέσεως ευθύνης.

■ Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν και παιδιά. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

■ Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου (από 100 στα 130 ευρώ), που αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

■ Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης των πολιτικών υπαλλήλων και των υπηρετούντων στις Ε.Δ. και τα Σ.Α. από 0,15 σε 0,20 ευρώ για μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες. Επιπλέον αναπροσαρμόζονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης στο εσωτερικό από 25% έως 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%.

Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου έχει ετήσιο -καθαρό- κόστος στον Προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.

Αυξημένο Αφορολόγητο: Επιπλέον αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα προκύπτουν από τη μείωση της παρακράτησης, λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ από την 1/1/2024 για όσους έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα. Ειδικότερα, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος θα μειωθεί:

■ Κατά 7,5 ευρώ σε μηνιαία βάση για όσους έχουν ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.

■ Κατά 18,33 ευρώ σε μηνιαία βάση για όσους έχουν δύο, τρία, πέντε ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 11.000 ευρώ.

■ Κατά 20 ευρώ σε μηνιαία βάση για όσους έχουν τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

Η αύξηση του αφορολόγητου έχει ετήσιο κόστος στον Προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ.

Αρχική

Σχετικές αναρτήσεις

Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Παράταση μέχρι 29 Φεβρουαρίου – Τι ισχύει με το κλιμακωτό πρόστιμο

admin

Συνελήφθη 69χρονος στη Κορινθία για διακεκριμένες κλοπές

admin

Μπορεί ο κρύος καιρός να προκαλέσει κρυολόγημα;

admin

Στέρεψε το λάδι στην ενδοχώρα: Ακαρπία, δάκος, ανομβρία “πολεμούν” την ελιά 

admin

Κίνα: Πόσο ανησυχητική είναι η έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά

admin

ΑΔΕΔΥ: Ανακοίνωσε πανελλαδική απεργία & στάση εργασίας στο δημόσιο

admin

Επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας για την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Άργους

admin

Ενημερωτική ημερίδα από τη ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών για το σύστημα ανίχνευσης διαρροών

admin

42χρονος κακοποιούσε δύο νεαρά άτομα με αναπηρία και μετέδιδε στο διαδίκτυο τον βασανισμό τους

admin

Ανδρέας Νικολακόπουλος 

admin

Πόλη που βυθίστηκε πριν από 2.400 χρόνια και μπορεί να είναι η χαμένη Ατλαντίδα

admin