ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγή σύμβασης ζητούν οι εργαζόμενοι οδηγοί στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: “Συνθήκες εργασιακής γαλέρας”

Οι εργαζόμενοι οδηγοί συμβασιούχοι της ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε ζητούν την αλλαγή της υπάρχουσας σύμβασης εργασίας χωρίς «καταχρηστικούς, παράτυπους και προσβλητικούς όρους», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και «καλούν τον ΟΣΕΘ, τον ΟΑΣΘ, το υπουργείο Μεταφορών και την κυβέρνηση να σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα στην προσπάθεια του “ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ”, να διαμορφώσουν και να επιβάλουν εργασιακές συνθήκες γαλέρας και μισθούς πείνας, σε εργαζόμενους που έχουν την ευθύνη της καθημερινής μεταφοράς χιλιάδων επιβατών, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Η Λαϊκή Ενότητα – Α.Α. Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τους Υπουργούς που έχουν την ευθύνη για τον ΟΑΣΘ, και είναι υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στον ΟΑΣΘ αλλά και τη Διοίκηση του ΟΑΣΘ που υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης των λεωφορειακών γραμμών με τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, καθώς και το Ε.Κ.Θ., να πάρουν άμεσα θέση και να απαιτήσουν να διαγραφούν όλοι οι απαράδεκτοι όροι από τις συμβάσεις των εργαζομένων στην ΑΕ ΚΤΕΛ ΘΕΣ/ΚΗΣ.

Όπως σημειώνει, “Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, σύμφωνα με τις συμβάσεις εργασίας που αναγκάζονται να υπογράψουν, θα παραμένουν απλήρωτοι για όσο διάστημα η αναθέτουσα αρχή (βλέπε ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ) δεν καταβάλλει τα αντίστοιχα συμβατικά ποσά στην ΚΤΕΛ ΘΕΣ/ΚΗΣ ΑΕ, ότι λύεται χωρίς αποζημίωση η ατομική τους σύμβαση αν το ΚΤΕΛ (του οποίου η σύμβαση με τον ΟΑΣΘ έχει λήξει) δεν αναλάβει το τμήμα της αστικής συγκοινωνίας από τον ΟΑΣΘ-ΟΣΕΘ στο οποίο εργάζονται, ότι δε δικαιούνται καμιάς αποζημίωσης αν και όποτε το ΚΤΕΛ ΘΕΣ/ΚΗΣ αποφασίσει να λύσει τη σύμβασή τους πριν τη λήξη της, ότι απαγορεύεται να συζητούν με οποιονδήποτε τους όρους της εργασιακής τους σχέσης με την εταιρεία, ότι γίνεται παράνομη βιντεοσκόπησή τους,  αποκρύπτεται έντεχνα πραγματικός εργασιακός χρόνος για τον οποίο δεν πληρώνονται και άλλοι παρόμοιοι όροι, που δημιουργούν ένα ασφυκτικό, αντεργατικό, εκμεταλλευτικό εργασιακό περιβάλλον για τους συμβασιούχους οδηγούς.”

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι τα παρακάτω:

1. Η λύση της ατομικής σύμβασης χωρίς αποζημίωση, αν δεν αναλάβει το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, το κομμάτι του έργου της αστικής συγκοινωνίας από τον ΟΣΕΘ ή τον ΟΑΣΘ.

2. Ο ορισμός όλης της επικράτειας ως τόπος παροχής της εργασίας, με στόχο εκδικητικές μετακινήσεις σε όποιον διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

3. Ότι οι εργαζόμενοι θα παραμένουν απλήρωτοι, για όσο διάστημα η οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή ή φορέας δεν θα καταβάλλουν τα αντίστοιχα συμβατικά ποσά στην “ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ”, μεταθέτοντας με αυτόν τον τρόπο το όποιο επιχειρηματικό ρίσκο στους συναδέλφους και τις οικογένειές τους.

4. Η μη καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης, αν και όποτε το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης αποφασίσει να λύσει τη σύμβαση πριν τη λήξη της.

5. Η καταχρηστική απαγόρευση στην ουσία στους συναδέλφους να εργαστούν για μέχρι και μετά ένα χρόνο από τη λήξη της σύμβασης, και η συμμετοχή σε διαδικασία προσλήψεων σε ανταγωνίστριες εταιρείες και μάλιστα με ποινική ρήτρα 100 ευρώ ημερησίως.

6. Η με πρόφαση την εχεμύθεια και το απόρρητο απαγόρευση στον μισθωτό να συζητάει με οποιονδήποτε την εργασιακή του σχέση με την εταιρεία, αποσκοπώντας στο να μην έχει ο εργαζόμενος σχέση με τους συνδικαλιστικούς του φορείς, έτσι ώστε να είναι μόνος και αδύναμος απέναντι στην εταιρεία.

7. Η παράνομη βιντεοσκόπηση των εργαζομένων που προβλέπεται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης.

8. Η απόκρυψη πραγματικού εργάσιμου χρόνου, θεωρώντας ως έναρξη και τερματισμό του εργάσιμου χρόνου, την έναρξη του πρώτου δρομολογίου από την αφετηρία και τη λήξη του τελευταίου δρομολογίου στο τέρμα, αφήνοντας έξω πραγματικό εργάσιμο χρόνο, που αφορά την προετοιμασία του λεωφορείου και τη μετάβαση από και προς το αμαξοστάσιο, στην αφετηρία της γραμμής το πρωί και το τέρμα της γραμμής το βράδυ αντίστοιχα.

9. Επίσης, καλούμε την ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να αποκατασταθούν αναδρομικά σε όλους τους εργαζόμενους οποιεσδήποτε οφειλές, που έχουν να κάνουν με βάση τα καταγγελλόμενα για απλήρωτες υπερωρίες, διαφορές στα καταβαλλόμενα δώρα και επιδόματα αδείας και κάθε άλλου είδους οικονομική διαφορά.

10. Η μη καταγραφή ως εργάσιμου χρόνου και κατά συνέπεια η μη πληρωμή του ως υπερωρία, χωρίς την έγγραφη έγκριση της διοίκησης, πράγμα πρακτικά αδύνατο στις σημερινές συνθήκες κυκλοφορίας, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των εργασιών του flyover στην πόλη.

11. Η παράνομη μη ύπαρξη ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, για να μην καταγράφεται οποιαδήποτε τυχόν υπερεργασία – υπερωρία.

12. Τον επανυπολογισμό της χορηγούμενης κανονικής άδειας γιατί με βάση τα καταγγελλόμενα έχετε χορηγήσει και χρεώσει σε εργαζόμενους κανονική άδεια σε μέρες ρεπό την αναδρομική καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων σε σχέση με αυτήν την αντισυμβατική συμπεριφορά σας με βάση την εργατική νομοθεσία

13. Η απαίτηση από τους οδηγούς να εκτελούν εργασίες που καμία σχέση δεν έχουν με την ειδικότητά τους και μάλιστα χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή, όπως ο καθαρισμός του λεωφορείου, η χορήγηση καυσίμων, η αλλαγή λαδιών, το γρασάρισμα κ.ά.

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτοί παρίσταναν υπαλλήλους της ΔΕΗ και λήστευαν ηλικιωμένους- Στη δημοσιότητα τα στοιχεία

admin

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΛΗΣ : Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Εμπορικού μας συλλόγου

admin

AAΔΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία εργαζομένων στις 24/1

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Σε ποια σημεία γίνονται σήμερα δωρεάν rapid test

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Πόλα Ρούπα: Η πρώτη δημόσια δήλωσή της, μετά την αποφυλάκιση

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Επίδαυρος: Το Φιλοζωικό Σωματείο “Αρτάμιτι” ξεκίνησε τις στειρώσεις αδέσποτων γατιών

admin

ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ : ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΝΗ

admin

Δήμος παίρνει πρωτοβουλία για την αντιμέτωπιση bullying & των φαινομένων βίας

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Μετωπική σύγκρουση δύο ΙΧ στον δρόμο Άστρους – Λεωνιδίου με δύο τραυματίες

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Παρέμβαση αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για υποθέσεις παράνομου στοιχηματισμού και ντόπινγκ

admin

Μαρία Ράλλη: Την εμπιστοσύνη που μου δείξατε όλοι σας για ακόμα μία φορά, θα σας την ανταποδώσω στο πολλαπλάσιο….

admin

9η διάλεξη: «Γιάννης Τσαρούχης: Μοντερνισμός και Παράδοση»

admin