ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗΔΗΜΟΙΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Αναταράξεις στη Σητεία για τα παράκτια αιολικά πάρκα

Έντονες κι αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το θέμα επικείμενης χωροθέτησης παράκτιων αιολικών πάρκων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το οποίο και αποκάλυψε η «Π».

Η πιθανότητα και μόνο, να δημιουργηθούν πάρκα με ανεμογεννήτριες, που εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν σε ισχύ τα 800 MW έχει δημιουργήσει πολλές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή και περισσότερο στην περιοχή της Σητείας, η οποία ήδη «σηκώνει» το βάρος του 50 % σχεδόν της αιολικής ενέργειας που παράγεται τη δεδομένη στιγμή στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως αποκάλυψε χθες η «Π», η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, εντάσσεται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Και δεν φθάνει μόνο αυτό, αλλά οι χωροθετήσεις περιλαμβάνουν σημεία τα οποία βρίσκονται κοντά στο Παλαίκαστρο, την Κάτω Ζάκρο, τη Σπιναλόγκα και τον Αφορεσμένο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας έχει ήδη εκφράσει την επί της αρχής άρνηση του στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δηλώνοντας πως αφενός δεν υπάρχει γνώση ή ενημέρωση για το μέγεθος και την ακριβή χωροθέτηση της επένδυσης, αλλά και αφετέρου πως το θέμα είναι τόσο σημαντικό που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έρθει σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, το οποίο και οφείλει να λάβει τόσο σοβαρές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας μάλιστα κ. Γιώργο Ζερβάκη, η άρνηση του συμβουλίου δεν εδράζεται σε μια συνολικότερη άρνηση ανάπτυξης ή δημιουργίας ενός ενεργειακού κόμβου στην περιοχή, αλλά στο γεγονός πως μόνιμα και συνεχιζόμενα η Σητεία καλείται να επωμιστεί ένα βάρος που στην ουσία έρχεται να υποβαθμίσει κι όχι να αναβαθμίσει την περιοχή.

«Δεν λέμε όχι στην πράσινη ενέργεια, αλλά δεν μπορεί η μία δραστηριότητα να καπελώνει μια άλλη» τόνισε ο κ. Ζερβάκης για να προσθέσει πως δεν υπάρχει ενημέρωση για το πόσες ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν, τι δυναμικότητας, με ποια χαρακτηριστικά, ούτε τα ακριβή σημεία.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Σητείας, δεν είναι γνωστό σχεδόν τίποτα, διότι ακόμα κι αυτή η δυναμικότητα των 800 ΜW που αναφέρονται στο … χαρτί, δεν αποτυπώνεται στην πράξη με δεδομένο ότι η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Δήμος υπερβαίνει μόνο για τη χωροθέτηση στη Σητεία πάνω από 800 MW.

Στο μεταξύ ήδη έχει υπάρξει μεγάλη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή, κλιμακώνονται αντιδράσεις, ενώ οργανώνονται και νέες συσκέψεις και συναντήσεις φορέων, προκειμένου να δουν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το όλο ζήτημα.

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμος Ηλιούπολης: Ημερίδα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Άργος: Έπεσε μεγάλο δέντρο από τους δυνατούς ανέμους

admin

Κατέρρευσε τμήμα του δρόμου Φλώρινας – Καστοριάς

admin

Τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Επιδαύρου Τάσου Χρόνη ΒΙΝΤΕΟ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.Υ.Α. LIVE BINTEO

admin

Σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου

admin

Γιάννης Μαργέτας: Είμαι υπερήφανος για τον τίμιο αγώνα μας και το αποτέλεσμα που επιτύχαμε

admin

Βασίλης Τοπαλλιανίδης: Πέθανε ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στις Αχαρνές

admin

Τάσος Κάπος – Αλλάζουμε τον τόπο μας

admin

Δήμος Λουτρακίου: 32 προσλήψεις ορισμένου χρόνου (έγγραφο)

admin

ΒΙΝΤΕΟ LIVE > Πλήθος κόσμου στην 11 η γιορτή ελιάς και ελαιολάδου στο Κρανίδι

admin

Έχω λάβει το μήνυμα των εκλογών, έχω κάνει την αυτοκριτική μου και έχω αναγνωρίσει τα λάθη μου.

admin