ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΔΗΜΟΙΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Δήμος Κυθήρων: Ξεκινούν δύο μεγάλα έργα πολιτισμού

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Επισκευή και Αλλαγή Χρήσης Παλαιού Σχολείου Αγγλοκρατίας (Αστικόν) σε Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στον Ποταμό Κυθήρων», μεταξύ του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και της αναδόχου εταιρείας ΠΑΚΤΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 325.000€ με το ΦΠΑ και το ποσό της σύμβασης μετά την επιτευχθείσα έκπτωση είναι 295.961,85€Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα CLLD/LEADER, μέσω του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 6 μήνες.

Πρόκειται για ακόμα μια δέσμευση της Δημοτικής Αρχής που υλοποιείται. Η αποκατάσταση του εμβληματικού Αστικού Σχολείου Ποταμού, ενός εξαίρετου αρχιτεκτονικού δείγματος της Αγγλοκρατίας των Κυθήρων, αποτελούσε για πολλές δεκαετίες πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο, η ουσιαστική ενασχόληση του Δήμου με το έργο αυτό ξεκίνησε το 2015, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την αλλαγή χρήσης του κτιρίου και την μετατροπή του σε αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ακολούθησε μια μακρά γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ Δήμου, Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του έργου (προστατευόμενο μνημείο), με αποτέλεσμα την ένταξή του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα CLLD/LEADER και τη δημοπράτησή του από το Δήμο.

Θα εκτελεστούν μείζονες ανακαινιστικές εργασίες, όπως καθαιρέσεις τοιχοποιίας, νέοι χώροι υγιεινής, νέα στέγη, νέα κουφώματα, πλήρης ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση, αρχιτεκτονική διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, φυτεύσεις, μονώσεις, φωτισμοί, αστικός εξοπλισμός κ.λπ.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Κυθήρων και κατ΄ επέκταση όλοι οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς και δρώντες, θα αποκτήσουν έναν μοναδικό χώρο πολιτισμού και τεχνών, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρο το νησί.

Στο μεταξύ, ένας νέος χώρος πολιτισμού θα κοσμεί την πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα, σε λίγους μήνες. Το έργο «Συντήρηση, ανάδειξη, αποκατάσταση και επανάχρηση ‘Βιτζαμανείου Σχολής’ και ομόρων δημοτικών ακινήτων (Αστυν. Τμήμα) στη Χώρα Κυθήρων», με προϋπολογισμό μελέτης 514.600€, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και η σχετική σύμβαση κατασκευής του υπεγράφη από το Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη και την ανάδοχο εταιρεία Ν. & Κ. ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ.

Το ποσό της σύμβασης μετά την επιτευχθείσα έκπτωση είναι 455.282,33€ και η προθεσμία περάτωσης 10 μήνες. Ωστόσο, το έργο θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος στο κτήριο του πρώην Επαρχείου, το οποίο ήδη επισκευάζεται. Έτσι, το όφελος για τη Χώρα θα είναι διπλό: αφενός το Α.Τ. Κυθήρων θα στεγαστεί σε ένα κατάλληλο κτίριο, πλήρως ανακαινισμένο και με όλες τις προβλεπόμενες αίθουσες και εξοπλισμό (πρώην Επαρχείο), αφετέρου ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο (Βιτζαμάνειος Σχολή και σημερινό Α.Τ.) θα μετατραπεί σε σύγχρονο χώρο πολιτισμού και τεχνών, αντάξιο της ιστορίας της περιοχής.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι εξής εργασίες: γενική οικοδομική ανακαίνιση όψεων και τοιχοποιίας, νέα κουφώματα, πλήρεις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, διαμόρφωση χώρων WC και αποθήκης, φωτισμοί, νέα δάπεδα, πυρασφάλεια, σύστημα κλιματισμού, ανάπλαση της εξωτερικής πλατείας «Κοσμά Κορωναίου» (κατά το πρότυπο της ανάπλασης του Belvedere), νέοι χρωματισμοί εσωτερικά και εξωτερικά, εξοπλισμός κ.λπ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η Λαογραφική Συλλογή Δημητρίου Λουράντου θα στεγαστεί με καταλληλότερο μουσειολογικά τρόπο, με στόχο να αναδειχθεί καλύτερα η τοπική λαογραφική ιστορία, ενώ παράλληλα, οι χώροι που σήμερα στεγάζουν το Α.Τ. θα αξιοποιηθούν για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλήρεις μελέτες (Στατική, Αρχιτεκτονική, Η/Μ, Τεύχη Δημοπράτησης, Αδειοδοτήσεις κ.λπ.) για το συγκεκριμένο έργο, με τις οποίες εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ, έγιναν με Προγραμματική Σύμβαση με το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, με ελάχιστο κόστος (20.000€ + ΦΠΑ) και στον μικρότερο δυνατό χρόνο (λιγότερο από 8 μήνες).

Σχετικές αναρτήσεις

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος από τους Δήμους, το ύψος των προστίμων

ΤΑΚΗΣ NAF

admin

Λοκρίδα για όλους – Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές

admin

ΕΤΑΔ: Μετά το κάμπινγκ Κουρούτας ακολουθεί η… Ζαχάρω

admin

Τάσος Λάμπρου: Το εκλογικό αποτέλεσμα της Δημοτικής μας παράταξης δεν μας ικανοποιεί

admin

Γρεβενά: Αναζητούνται οι δράστες που σκότωσαν και τεμάχισαν τέσσερα άλογα

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Φυλής: Εκλογή και ορισμός αντιπροσώπων – μελών σε Δημοτικές Επιτροπές

AGGELOS DRITSAS

Μικρός Ρεθυμνιώτης πιανίστας πήρε το 1ο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό

admin

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Ομιλία αφιερωμένη στην γεωλογική εξέλιξη του Ολύμπου

admin

Τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Επιδαύρου Τάσου Χρόνη ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Σε εξέλιξη το Έργο “Προμήθεια εξοπλισμού για τη βελτίωση στην ασφάλεια του οδικού δικτύου στον Δήμο Ερμιονίδας”

ΤΑΚΗΣ NAF

Σεισμός στα ανοιχτά της Ζακύνθου

AGGELOS DRITSAS