ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΔΗΜΟΙΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δ. Θεσσαλονίκης: «Πόλεμος» για απορρίμματα και… ευθύνες

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ευθυνών στη Θεσσαλονίκη για τα σκουπίδια.

Με αφορμή την εισαγγελική παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας για τα απορρίμματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης την περίοδο των εορτών και μέχρι σήμερα, η παράταξη του πρώην Δημάρχου κ. Ζέρβα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αξίζει η Δικαιοσύνη να διευκρινίσει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο νόμος μπορεί να καταστρατηγείται για το καλό της πόλης, χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή ή άλλη νομική κάλυψη, όπως για παράδειγμα έγινε τις τελευταίες μέρες με την παράτυπη εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων από συνεργεία του Δήμου κατ` εντολή της νέας διοίκησης, σε χώρο παντελώς ακατάλληλο προς τούτο, στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης!». Μάλιστα έδωσε και στη δημοσιότητα σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Στην ίδια ανακοίνωση, η παράταξη Ζέρβα ζητά εξηγήσεις από τον νέο Δήμαρχο για “την απαίτηση που μετέφερε συνεργάτιδά του (πρώην ειδική γραμματέας υπουργείου την περίοδο 2009-2012) στην αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου Θεσσαλονίκης να δοθούν οι υπολειπόμενες ημέρες κανονικής αδείας του 2023 στο 50% του προσωπικού του Δήμου, απαίτηση που υλοποιήθηκε παρά την έγγραφη αντίθετη γνώμη του μέχρι τότε Αντιδημάρχου που επισήμανε τις αυξημένες ανάγκες των ημερών”.

Στην ανακοίνωση Ζέρβα απάντησε η Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας.

«Την ώρα που είναι πλέον ορατή ακόμη και στον πλέον δύσπιστο η βελτίωση της εικόνας της πόλης στο ευαίσθητο τομέα της Καθαριότητας, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του.

Αντί να ντρέπεται και να απολογείται για τις καταστροφικές του πολιτικές που υποβάθμισαν τη Θεσσαλονίκη σε μία από τις πλέον βρώμικες πόλεις, επιχειρεί με ψέματα να θολώσει την εικόνα.

Έχει το θράσος να εγκαλεί μια Διοίκηση μόλις δέκα ημερών για το γεγονός πως κάνει τη δουλειά για την οποία τη ψήφισαν οι πολίτες, δεν αφήνει δηλαδή την κατάσταση που κληροδότησε να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα.

Ασφαλώς η εισαγγελική παρέμβαση και έρευνα είναι λίαν ευπρόσδεκτη, ώστε η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απαράδεκτη κατάσταση, η πόλη μας να γιορτάζει μέσα σε συνθήκες βρωμιάς και δυσωδίας.

Επί των αιτιάσεων του πρώην δημάρχου και των όσων ψελλίζει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα απαντούμε τα εξής:

  • Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων από τις 22/11/23 που φέρει την υπογραφή του πρώην Γενικού Γραμματέα του Δήμου Νίκου Λιακόπουλου αποφασίστηκε η «οριζόντια παράταση του χρονικού ορίου εξάντλησης των κανονικών αδειών των μονίμων και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων όλων των υπηρεσιακών μονάδων και αυτοτελών τμημάτων μέχρι την 31/01/24 λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών». Ας σημειωθεί εδώ πως η ίδια υπηρεσιακή διαδικασία ακολουθήθηκε και την προηγούμενη χρονιά, το 2022, όταν σύμφωνα με έγγραφο που φέρει την υπογραφή της τότε Γενικής Διευθύντριας του Δήμου Δρ. Μαρίας Τατάγια «όλα τα υπόλοιπα των κανονικών αδειών των μονίμων και ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων λόγω των έκτακτων αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και της εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δύναται να χορηγηθούν μέχρι τις 31/1/23 ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ». Αποδεικνύεται λοιπόν πως στο θέμα της χορήγησης αδειών ακολουθήθηκε η συνήθης υπηρεσιακή διαδικασία και προφανώς δεν υπήρξε καμία δήθεν ¨παρέμβαση¨ ή ¨απαίτηση¨ συνεργατών του νέου Δημάρχου. Αν αναζητούν συνυπεύθυνους για την απόλυτη παράδοση και εγκατάλειψη της πόλης μετά τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, ας τους αναζητήσουν αλλού. Υπενθυμίζουμε εδώ πως η απερχόμενη Διοίκηση ασκούσε, ή όφειλε να ασκήσει, κανονικά τα καθήκοντα της μέχρι τις 31/12/23.
  • Όσον αφορά στη δήθεν ¨παράτυπη¨ εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων στα Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης: Η κατάσταση στο Δήμο Θεσσαλονίκης αναφορικά με τα σκουπίδια και τα ογκώδη ήταν απερίγραπτη. Η διοίκηση του Δήμου και οι αρμόδιες Υπηρεσίες στο πλαίσιο της προσπάθειας που υλοποιείται το τελευταίο διάστημα για την ανάταξη της λειτουργίας της με στόχο την συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων και ογκωδών αξιοποίησε- βάσει σχεδίου- τα υφιστάμενα μέσα και προσωπικό για να απομακρύνει ογκώδη και από τον χώρο των Κοιμητηρίων. Κατά τη διαδικασία αυτή και με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, χρησιμοποιήθηκε ειδικά περιφραγμένος και διαμορφωμένος χώρος εναπόθεσης υλικών στο άκρο των Κοιμητηρίων, ώστε να λάβει χώρα συμπληρωματική μεταφόρτωση σε οχήματα μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Με την μέθοδο αυτή απομακρύνονται ογκώδη αντικείμενα και υλικά που είχαν συσσωρευθεί επί σειρά μηνών στα Κοιμητήρια ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείται στο μέγιστο η φέρουσα ικανότητα των οχημάτων εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα για την απομάκρυνση ογκωδών από τον αστικό ιστό. Η όλη προσπάθεια συνίσταται στο να καθαρίσει η πόλη και οι εγκαταστάσεις των Κοιμητηρίων από ογκώδη, καθώς το πρόβλημα είχε λάβει διαστάσεις εκρηκτικές και αποτελούσε υγειονομική βόμβα στο σώμα της πόλης. Η επίκληση ¨επιχειρημάτων¨ από τον πρώην Δήμαρχο που σχετίζονται με τις εγκαταστάσεις στα Κοιμητήρια, προκαλούν θλίψη αφού στην ένδεια για οποιαδήποτε απάντηση χρησιμοποιεί προσχηματικά τα Κοιμητήρια. Άλλωστε σε όλη την διακεκριμένη περιοχή των εγκαταστάσεων υπάρχουν τόσο λειτουργίες της Διεύθυνσης Πρασίνου, εγκαταστάσεις Ε/Τ προσωπικού για τα μάρμαρα, για το γραφείο κάδων, με ράμπες φορτοεκφόρτωσης, για απόθεση κάδων και άλλων λειτουργιών που βρίσκονται σε λειτουργία για πάρα πολλά χρόνια.

Την επόμενη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου θα υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση τόσο για την κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και για τα πεπραγμένα στην καθαριότητα.

Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν όλη την αλήθεια».

Σχετικές αναρτήσεις

Το μήνυμα του Δημήτρη Ορφανού μετά την αλλαγή σελίδας στο Δήμο Ναυπλιέων

admin

Τίμησαν την Εθνική Επέτειο με υπερηφάνεια οι ακρίτες στον Άη Στράτη

admin

Πόθεν Έσχες: H δήμαρχος με τα 10 ακίνητα

admin

Αγγελούδης: Το Ε.Ε.Θ. πολύτιμος συνομιλητής για την επόμενη ημέρα της πόλης

admin

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των υποδομών ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

admin

Δήμος Ηλιούπολης: Διοίκηση και εργαζόμενοι κινούνται νομικά κατά επιχειρηματία που επιτέθηκε σε υπαλλήλους

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Άκυρο στον Λέων και στήριξη στον Ψυχάλη για την Πατούλη

admin

17η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

admin

Ναύπλιο: Αίτημα του Δ. Ορφανού για συναντήσεις και επίσημη ενημέρωση από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή

admin

Στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης διπλωματική αντιπροσωπεία της Ολλανδίας

admin

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Νίκος Χουρσαλάς : Το 61% είναι ένας αριθμός!

admin