ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔΗΜΟΙΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Η εορτή των Υγειονομικών της Ηλείας στον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με Ιεροπρέπεια και Πνευματική κατάνυξη, καθώς επίσης με την μέριμνα και φροντίδα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, οι Υγειονομικοί φορείς της Ηλείας, τίμησαν τους προστάτες τους Αγίους Ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό τους καταγομένους εκ της Ασίας, οι οποίοι σπούδασαν την Ιατρική επιστήμη, με φιλοπονία και επιμέλεια γενόμενοι άριστοι Ιατροί.

Παράλληλα όμως άνοιξαν την νεανική τους καρδιά δέχθηκαν το Φως του Ιερού Ευαγγελίου, καλλιέργησαν πολλές αρετές και κυρίως την θυσιαστική αγάπη, καθώς επίσης έγιναν διάκονοι των πονεμένων και των ασθενών. Οι Άγιοι Ανάργυροι προσέφεραν στον Θεό ολόκληρη την ψυχή Τους, καθαρή και χωρίς επιφυλάξεις λαμβάνοντας ως ανταμοιβή από τον Θεό την χάρη να θεραπεύουν και να απαλλάσσουν από τις ασθένειες τους συνανθρώπους Τους, όχι μόνο με τις Ιατρικές Τους γνώσεις αλλά και με την δύναμη του Θεού! Ονομάζονται «Ανάργυροι», άνθρωποι δηλαδή που δεν είχαν σχέση με τα χρήματα, άνθρωποι που προσέφεραν την ίαση και τη θεραπεία στους συνανθρώπους τους δωρεάν, κάνοντας έτσι πράξη τον λόγο του Ευαγγελίου: «Ασθενούντας θεραπεύετε… δωρεάν ελάβετε δωρεάν δότε». Η παρουσία των Αγίων Αναργύρων στη ζωή της Εκκλησίας είναι εν μέρει καρπός της πνευματικής εργασίας που κατέβαλε η μητέρα τους Θεοδότη, η οποία τους κατήχησε εν Χριστώ, τους έδωσε ευκαιρίες πνευματικών εμπειριών στη ζωή τους, τους οδήγησε στην Εκκλησία για να μεταλάβουν Σώμα και Αίμα Χριστού, μελέτησε μαζί τους το Ιερό Ευαγγέλιο και οραματίστηκε μαζί τους την προσωπικότητα τους, ολοκληρωμένη και χαριτωμένη μέσα στη χάρη του Παναγίου Πνεύματος!  

Την Τρίτη 31η Οκτωβρίου παραμονή της εορτής με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Αθανασίου, έγινε θερμή υποδοχή Ιερών Λειψάνων των εορταζομένων Αγίων, τα οποία είναι τεθησαυρισμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δούκα Ηλείας. Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ρωμανού Καββαθά, πλαισιωμένος από τους Αιδεσ. π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Γρηγόριο Πάπαρη. π. Ιωάννη Διαμαντόπουλο, π. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, Παναγιώτη Αγγελόπουλο και τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα.

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αθανάσιος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών συνεπικουρούμενος από τους Αιδ. π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Βασίλειο Λαγκαδινό, τον Ιερολογιότατο Διάκονο π. Βασίλειο Σμέρο και τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα, κηρύσσοντας με πνευματική ενάργεια και τον Θείον Λόγον, εστιάζοντας στον θαυμαστό βίο των Αγίων και τη μεγάλη αγάπη τους για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και τους πάσχοντας συνανθρώπους, ευχόμενος εκ μέσης καρδίας να είναι πλούσια σε όλους η χάρις των Αγίων και ιδιαίτερα στην εορτάζουσα υγειονομική κοινότητα της Ηλείας αλλά και να κυριαρχήσει το πιο πολύτιμο αγαθό στην γη που είναι η Ειρήνη! 

Παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Ιατρικού Συλλόγου Πύργου και Ολυμπίας κ. Χρήστος Γιαννικούλης, καθώς επίσης τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, ο Διοικητής του  Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Σπύρος Πολίτης, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου κ. Αναστασία Βασιλείου και ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «Απόλλων» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος. Ακολούθησε δεξίωση στον Ενοριακό κέντρο από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. 

 Η Ιερά πανήγυρης ολοκληρώθηκε με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος των Αγίων Αναργύρων, προ της σεβάσμιας Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων, εκ ζητούμενοι την ευχή και την μεσιτεία τους, καθώς επίσης δια των πρεσβειών τους να ανακουφίσουν κάθε πόνο Ψυχής και Σώματος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο των λαμπρών θρησκευτικών εκδηλώσεων φιλακόλουθοι Χριστιανοί εκ της Ενορίας, αλλά και εκ της πόλεως του Πύργου, προσήλθαν ως ταπεινοί προσκυνητές, προκειμένου να προσκυνήσουν την Iερή Εικόνα και τα φιλοξενούμενα Ιερά Λείψανα και να ζητήσουν τις πρεσβείες και την βοήθεια των εορταζομένων Αγίων, οι οποίοι αξιοποίησαν τα Ιατρικά χαρίσματα, που τους έδωσε ο Θεός, προσφέροντας αυτά πλουσιοπάροχα και μάλιστα με ανιδιοτέλεια, στους συνανθρώπους τους. Οι Άγιοι Ανάργυροι, οι Ια­τροί και θαυ­ματουργοί, που θε­ρά­­­πευαν όχι μόνο εν ζωή τις ασθέ­νει­ες των συγχρόνων τους ανθρώ­πων, αλλά συνε­χίζουν και μετά θάνατον να θαυματουρ­γούν και να θεραπεύουν όσους τους επικαλούνται με ευλάβεια, μας δίνουν το μήνυμα ακόμη και σήμερα, ότι οφείλουμε να υπακούμε χωρίς ενδοιασμούς στις υποδείξεις της Ιατρικής και Επιστημονικής Κοινότητας. Διότι η Πίστη δεν αναιρεί την Επιστήμη ούτε η Επιστήμη την Πίστη. Στην Αγία Γραφή, ο Θεός μιλάει ξεκάθαρα για την Ιατρική επιστήμη και για τους Ιατρούς, τους οποίους πρέπει να τιμούμε οι άνθρωποι. Επίσης οι εορταζόμενοι άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός θα πρέπει να αποτελούν τρανό παράδειγμα προς μίμηση και για τον Ιατρικό κόσμο, ιδιαίτερα σήμερα που η ανθρωπότητα νοσεί υπερβολικά και έχει αποστασιοποιηθεί από τον Θεόν, διότι οι προστάτες τους μέσα από την επιστήμη της Ιατρικής, διακόνησαν πρώτα το θέλημα του Θεού και μετά την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπον και μάλιστα ανιδιοτελώς!  

Εκ του Ιερού Ναού. 

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμος Αγίου Δημητρίου • Συνέδριο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ‼

admin

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής, με τον Αντικυβερνήτη της Επαρχίας Σετσουάν

admin

«Τρύπα» στα οικονομικά του Δήμου Λαρισαίων

AGGELOS DRITSAS

Δ. Κωστούρος: Δικαιωνόμαστε απόλυτα όταν λέγαμε για υπόγειες διαδρομές και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι (βίντεο)

admin

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Δήμος Αλίμου

admin

Κρανίδι: Η Γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου αποτελεί κάθε φορά μια ευκαιρία να αναδεικνύεται ο τοπικός μας πλούτος και η παραγωγική δύναμη του Νομού μας

admin

Ερμιονίδα: Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο 2024 – 2028

admin

Επικίνδυνος Ναυαγοσωστικός σταθμός σταθμός στήν παραλία του ΤΟΛΟΥ ΒΙΝΤΕΟ

admin

Μανώλης Μενεγάκης: Ευχαριστίες του νέου δημάρχου Αγίου Νικολάου για την εκλογή του

admin

Η Τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του πεσόντος Αεροπόρου Σμηναγού Μιχαήλ Παπαμιχαήλ στην Ερμιόνη

admin

ΕΕΤΑΑ: Μελέτη για την αποκατάσταση δικτύων υποδομής στο Δήμο Αργιθέας

admin

Τρίκαλα: Σε απαλλαγή τελών ύδρευσης λόγω Daniel προχωρά η ΔΕΥΑΤ

admin