Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων και εισαγγελείς στην Ισπανία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον μεγάλο αριθμό πτηνών που σκοτώθηκαν πετώντας μέσα από τα γήπεδα padel με γυάλινα τοιχώματα, ένα εξαιρετικά δημοφιλές άθλημα ρακέτας στη χώρα.
Το γρήγορο παιχνίδι, ένα μείγμα τένις και σκουός, παίζεται σε ομάδες των δύο ατόμων σε ένα γήπεδο που συνήθως περιβάλλεται από γυάλινους τοίχους στους οποίους οι παίκτες μπορούν να αναπηδούν με μπάλες.
Η ισπανική ομάδα προστασίας της φύσης SEO/Birdlife προειδοποιεί σε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού που ξεκίνησε πρόσφατα ότι τα γήπεδα padel, όπως και όλες οι γυάλινες κατασκευές, αποτελούν «εμπόδιο που τα πουλιά δεν αναγνωρίζουν ως απειλή» παρά την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όρασή τους.
Ως αποτέλεσμα, τα πουλιά συγκρούονται τακτικά με τους τοίχους των γηπέδων, προστίθεται.
Η ομάδα ανέφερε ότι βρίσκει τακτικά νεκρά χελιδόνια, κοτσύφια και φαλαρίδες στους πρόποδες των γηπέδων padel.
Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα νεαρά πουλιά και «εντείνεται κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών περιόδων», ειδικά επειδή τα γήπεδα padel συχνά κατασκευάζονται στα περίχωρα των πόλεων και των χωριών όπου υπάρχει περισσότερη άγρια ζωή.
Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων έχουν καταθέσει αρκετές αγωγές τα τελευταία χρόνια στα ισπανικά δικαστήρια σχετικά με το πρόβλημα, οδηγώντας την εισαγγελία να εξετάσει αν τα γήπεδα padel παραβιάζουν έναν νέο νόμο για την καλή διαβίωση των ζώων που τέθηκε σε ισχύ στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο.
Ο νόμος αυτός θεωρεί την κακομεταχείριση των ζώων ποινικό αδίκημα, ανέφερε η υπηρεσία σε επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα στις περιφερειακές εισαγγελίες σε όλη την Ισπανία.
Η επιστολή καλούσε τους περιφερειακούς εισαγγελείς να φροντίσουν ώστε οι «αρμόδιες αρχές» να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την αποφυγή συγκρούσεων πουλιών με τους τοίχους των γηπέδων padel.
Μεταξύ των λύσεων που προτείνονται από τις ενώσεις για τα δικαιώματα των ζώων είναι η τοποθέτηση αυτοκόλλητων ή διχτύων στους διαφανείς γυάλινους τοίχους για να γίνουν πιο ορατοί, μια τεχνική που δοκιμάστηκε με επιτυχία στην ανατολική περιοχή της Βαλένθια, σύμφωνα με το SEO/Birdlife.
Το padel δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο Μεξικό και είναι σήμερα ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα στον κόσμο.
Η Ισπανία θεωρείται η πατρίδα του επαγγελματικού padel και περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού, ασχολούνται με το άθλημα.
Η χώρα φιλοξενεί 15.300 γήπεδα padel, σε σύνολο 40.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Deloitte.