ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Φωτοβολταϊκή ενέργεια εξ αποστάσεως για ιδιώτες, που δεν διαθέτουν χώρο, μειώνει έως και 70% τους λογαριασμούς του ρεύματος

Το 65% του πληθυσμού στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ζει σε διαμερίσματα και δεν έχει τη δική του στέγη για να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες. 

Η εμφάνιση  φωτοβολταϊκών πάρκων  με μοντέλα γνωστά ως  «απομακρυσμένη αυτοκατανάλωση»  επιτρέπει σε οποιονδήποτε να τα έχει, ανεξάρτητα από το πού μένει και αν αλλάζει διεύθυνση ανά πάσα στιγμή. Αυτό επιτρέπει στα νοικοκυριά να  μειώσουν το λογαριασμό τους κατά 70%.

Από τον Μάιο, ο Χαβιέ λαμβάνει την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει στο σπίτι του από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μαζαρόν. Όντας ενοικιαστής και μη μπορώντας να βάλει πάνελ στην οροφή της κοινότητάς του, βρήκε αυτή την εναλλακτική στην αγορά.

«Εδώ, σε αυτή τη στέγη, είναι όπου πρέπει να πάνε τα πιάτα μου και, αντί αυτού,  είναι 530 χιλιόμετρα μακριά» τονίζει ο ευτυχής καταναλωτής που τον Μάιο, ηλεκτροδοτείται στο σπίτι του από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μαζαρόν. Όντας ενοικιαστής και μη μπορώντας να βάλει πάνελ στην οροφή του κτιρίου του, βρήκε αυτή την εναλλακτική στην αγορά.

Ο ίδιος προσθέτει με αρκετή δόση ικανοποίησης ότι “δεν χρειάστηκε να υποφέρω για τα έργα και δεν χρειάζεται να τα συντηρήσω, αλλά βρίσκονται σε άλλο μέρος όπου, επιπλέον, οι συνθήκες φωτισμού είναι καλύτερες”.

Έχει  επενδύσει 7.500 ευρώ  για 6 πιάτα που θα έχει για 30 χρόνια και που, όπως λέει, του επιτρέπουν να κάνει οικονομία στον λογαριασμό. “Παλιότερα πλήρωνα 71,25 ευρώ, χωρίς συλλέκτες. Τώρα πληρώνω μηδέν ευρώ.”

Αυτή είναι μια υπηρεσία που  ανθεί στην Ευρώπη και σε ορισμένα μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Εδώ, στην Ισπανία, η εταιρεία του Eugenio είναι από τις λίγες που το προσφέρουν. Είναι ένας τύπος συνεταιρισμού που διαθέτει επί του παρόντος  τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στη Μούρθια  που διαθέτουν περισσότερα από 2.000 ηλιακά πάνελ συνδεδεμένα με ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Castilla y León. Επί του παρόντος, όλα αυτά  παρέχουν ενέργεια σε περισσότερες από 300 οικογένειες.

“Οι άνθρωποι που έχουν αγοράσει μετοχές και ηλιακούς συλλέκτες σε αυτό το πάρκο έχουν επίσης μετοχές σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Έχουν την ενέργεια του ήλιου και του νερού για να έχουν ενέργεια 24 ώρες την ημέρα”, εξηγεί ο Eugenio García, συνιδρυτής της Energía Solar.

Ωστόσο, ο κλάδος υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς,  μια εγκατάσταση σε  απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από το σπίτι σας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ιδιοκατανάλωσης» και, επομένως, αυτή η πρακτική δεν επιτρέπει οικονομικά πλεονεκτήματα. “Δεν πρόκειται για την περίπτωση της απομακρυσμένης ιδιοκατανάλωσης που μπορεί να απέχει χιλιόμετρα από την εγκατάσταση κατανάλωσης του χρήστη. Δεν θα μπορούσε πλέον να θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να λάβει βοήθεια ή να μειώσει το κόστος σε διόδια και χρεώσεις”, λέει η Lucía Valera, από την Ισπανική Ένωση Φωτοβολταϊκών (UNEF).

Όλη η ενέργεια που παράγεται από αυτά τα πάνελ  παρέχεται στον χρήστη με τιμή μηδέν ευρώ, γιατί τα πάνελ είναι δικά τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές εξοικονομούν 70% μηνιαίως στον λογαριασμό ρεύματος, ενώ το υπόλοιπο 30% αντιστοιχεί σε δαπάνες που ρυθμίζει το κράτος όπως διόδια και διανομή.

Ωστόσο, η  πλεονάζουσα ενέργεια  που παράγεται από τα πάνελ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή αυτού του τμήματος και ως εκ τούτου να οδηγήσει σε μηδενικούς λογαριασμούς ευρώ.

Σχετικές αναρτήσεις

Ιταλία: «Μήδεια» στο Μπέργκαμο έπνιξε τα δύο παιδιά της επειδή δεν άντεχε… το κλάμα τους

admin

Στη Νέα Υόρκη ο Λαβρόφ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ναυάγιο με μετανάστες στο Αγαθονήσι – Μία νεκρή και 18 διασωθέντες

admin

Νέα παρακάλια Ζελένσκι σε Μπάιντεν

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Οι πιο περίεργες δουλειές στον κόσμο αυτή τη στιγμή

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΗΠΑ: 80χρονος συνελήφθη 50 χρόνια μετά τη δολοφονία των γονιών του στο Τενεσί

admin

Η Ερμιονίδα ψηλά, εκεί ακριβώς που της αξίζει!

admin

ΠΟΥ: 30 φορές περισσότερα τα κρούσματα ιλαράς

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Σεισμός στην Ιαπωνία: Πάνω από 30 νεκροί – Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

To ΕΚΠΑ στα καλύτερα 100 ΑΕΙ του κόσμου

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Το Ισραήλ απειλεί με νέους βομβαρδισμούς αν δεν απελευθερωθούν απόψε οι όμηροι

admin

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας

admin