Στο νομοσχέδιο που θα επιτρέψει τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας, καθώς και στα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο
Για αποκατάσταση μίας “ιστορικής εκπαιδευτικής ανορθογραφίας” με το νομοσχέδιο, που ουσιαστικά θα επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει αυτό το “φραγμό” όπως είπε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μίλησε για “μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ“, τα οποία όπως είπε θα λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.
Ανέφερε μάλιστα ότι ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον. Ενώ διαβεβαίωσε ότι θα τεθούν αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια για τα προγράμματα σπουδών και αυστηρές προϋποθέσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο, που θα παρουσιάσει στο υπουργικό ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης και θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο, θα είναι: “Το πρώτο βήμα στο δρόμο για την αναθεώρηση και του άρθρου 16 του Συντάγματος”.
Σχολίασε δε: “Θα έχει ενδιαφέρον ο διάλογος που θα ακολουθήσει, να φανεί ποιος στην πράξη είναι προοδευτικός και εκσυγχρονιστής.”
“Ο Τόπος Να Καταστεί Κέντρο Προσέλκυσης Φοιτητών”
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το πρώτο αυτό νομοσχέδιο δίνει την προοπτική “ο τόπος να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό και να μείνουν στην πατρίδα πολλοί από 40.000 νέους που φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές στο εξωτερικό”.
Επικαλέστηκε μάλιστα ότι σήμερα ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν μεγάλα ποσά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός συνόρων και πως αυτά τα χρήματα θα μπορούν να μένουν στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ενδεικτικά ότι στην Κύπρο φοιτούν σήμερα 20.000 Έλληνες σε ιδιωτικά ΑΕΙ, τα οποία όπως τόνισε αποτελούν σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της χώρας. Σημείωσε δε ότι στην Κύπρο όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν συμφωνήσει στην εν λόγω “μεταρρύθμιση”.
Δήλωσε επίσης ότι: “Φυσικά οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται και στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Τώρα αποκτά μία ευνοϊκή οδό επιστροφής”.
Ο πρωθυπουργός πάντως διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Επικαλέστηκε ότι έχει δοθεί στα δημόσια ΑΕΙ μεγαλύτερη ευελιξία και ενισχυμένο αυτοδιοίκητο.
“Άμεση Εφαρμογή Προβλέψεων Για Την Οπαδική Βία, Που Ίσχυαν Αλλά Δεν Είχαν Εφαρμοστεί”
Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στη δύσκολη – όπως τόνισε – μάχη με την οπαδική βία, στη σκιά του σοβαρού τραυματισμού αστυνομικού στα επεισόδια στο Ρέντη. Το πακέτο νέων μέτρων θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι όμως και τόσο… νέα, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην “άμεση εφαρμογή προβλέψεων που μπορεί να ίσχυαν αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί”.
Μέτρα όπως οι κάμερες στα γήπεδα. Το μητρώο με τα μέλη μίας λέσχης οπαδών ανά σύλλογο. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου μέσω εφαρμογής στα κινητά.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης τη δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα με αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε υπάρχει ρίψη κροτίδας ή φωτοβολίδας σε γήπεδα.
“Δηλαδή σε αντικειμενικά γεγονότα θα υπάρχουν αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών”, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Επισήμανε δε ότι η σχετική δικαστική έρευνα έχει αναβαθμιστεί, καθώς η εισαγγελία ερευνά ενδεχόμενη διασύνδεση χούλιγκανς με δράση εγκληματικών οργανώσεων.