ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ο καθαρισμός του ρέματος Ραφήνας δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια στο ρέμα της Ραφήνας  και την κατάσταση που διαπίστωσε,  όσον αφορά τον καθαρισμό του, θα θέλαμε για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών της Αττικής  να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Στο Ρέμα της Ραφήνας, μήκους 15χλμ.,  που περιέρχεται από τους Δήμου Ραφήνας, Σπάτων – Αρτέμιδος, Παλλήνης,  βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο που αφορά τη διευθέτηση του, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. Το έργο αυτό υλοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών κι έχει χαρακτηριστεί ως «έργο εθνικού επιπέδου».

Σύμφωνα με τα αρ. πρωτ. 296221/25-10-2021 και 304751/02-11-2021 έγγραφα του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ. (Δ19) αναφέρεται ρητά ότι τα έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί εθνικού επιπέδου με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών :«Η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να ασκεί όλες τις αρμοδιότητες εκτέλεσης εργασιών συντήρησης και άλλων επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας καθαρισμού και αστυνόμευσης του ρέματος και των απαλλοτριωμένων χώρων πέριξ του ρέματος, σε εφαρμογή του Ν.3852/2010, μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου, που θα αναλάβει το έργο.»

Στο ρέμα Ραφήνας πλέον έχει εγκατασταθεί ανάδοχος εργολάβος ο οποίος εκτελεί το έργο. Συνεπώς , είναι υποχρέωση του Αναδόχου του έργου να το συντηρεί και να το καθαρίζει, διατηρώντας τη καλή υδραυλική του λειτουργία  κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων.
Με βάση λοιπόν τα ισχύοντα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούν να παρεμβαίνουν σε εργοταξιακούς χώρους χωρίς να τους ανήκει η επίβλεψη των έργων.

Αυτή η υποχρέωση ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία,  όπως προκύπτει από τα παραπάνω έγγραφα καθώς και από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου.
Θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένη την αγανάκτηση του κ. Κικίλια για την εικόνα που αντίκρυσε και πιστεύουμε πως μετά τις διευκρινίσεις που δημοσιοποιούμε, θα αναζητήσει ευθύνες, τόσο προς την πλευρά όσων ευθύνονται για τον καθαρισμό του ρέματος, όσο και προς την πλευρά όσων δεν τον ενημέρωσαν ως όφειλαν έγκυρα,  για το ποιοι έχουν τις ευθύνες αυτές.

Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι υπόθεση ουσίας κι όχι επικοινωνίας, γιατί αφορά τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Είμαστε πάντοτε στη διάθεση του κ. Υπουργού για να τον ενημερώσουμε άμεσα και υπεύθυνα για τις ενέργειες και τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, στα παιδιά των Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης

admin

Κωνσταντίνος Μητρόπουλος – ΖΩ Ζαχάρω Φιγαλεία 

admin

Σε αργία δήμαρχος για τοποθέτηση ομπρελών και ανάκλιντρων σε παραλία

admin

ΚΕΔΕ: Συνάντηση Κυρίζογλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

admin

ΑΣΕΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

AGGELOS DRITSAS

ΥΠΕΣ: 14,67 εκατ. ευρώ σε δήμους για αποκομιδή απορριμμάτων οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφερειών

AGGELOS DRITSAS

ΑΣΕΠ: 1.843 μόνιμες προσλήψεις σε 82 περιοχές της χώρας

admin

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων από τον Κόμβο Καινοτομίας για τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση

admin

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Ομιλία αφιερωμένη στην γεωλογική εξέλιξη του Ολύμπου

admin

Υβριστικό παραλήρημα Μπέου κατά δημοσιογράφων [Βίντεο]

admin

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Αυτή είναι η νέα διοίκηση

AGGELOS DRITSAS

Ακόμα ένα βραβείο στο Δήμο Εορδαίας, για τις δράσεις του στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Κινητικότητας»

admin