ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΔΗΜΟΙΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

«Τα Χρειώδη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

Έκθεση της ομάδας Ξύλινος Ιππέας με τίτλο «Τα Χρειώδη» θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» (Ραιδεστού 32) από τις 12 έως τις 21 Ιανουαρίου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ. Η Ματίνα Σταυροπούλου και ο Νίκος Κανόγλου, συντελεστές της εικαστικής ομάδας Ξύλινος Ιππέας, διατυπώνουν με την επιτόπια αυτή δημιουργία τους μια βαθιά κατάφαση στη δημιουργική δύναμη και το σθένος του ανθρώπου. Επίκεντρο του στοχασμού των καλλιτεχνών είναι η ουσιοκρατική τάση του ανθρώπου να επιβιώνει αγωνιζόμενος απέναντι στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος και να επαναπροσδιορίζει διαρκώς τις υλικές και πνευματικές παραμέτρους του βίου του.

Το ζωγραφικό σύνολο που θα παρουσιαστεί στο κοινό πραγματοποιήθηκε in situ, ειδικά για τον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας-Ρέντη. Με το έργο τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες αναδεικνύουν την εγγενή τάση του ανθρώπου για αναζήτηση, αναπροσαρμογή και ερμηνεία του κόσμου. Ως σύμβολα της διαδικασίας επιλέγουν αντικείμενα οικουμενικής εμβέλειας που δημιουργήθηκαν από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα: εργαλεία, όπλα, χρηστικά και τελετουργικά αντικείμενα, μηχανικές κατασκευές, επιστημονικά όργανα. Οι επιλεγμένες κατακτήσεις, «Τα Χρειώδη», κατά την ευφυή μετωνυμία του τίτλου της έκθεσης, σηματοδοτούν θεμελιώδεις σταθμούς του πολιτισμού και παράλληλα πραγματεύονται μια διαχρονική συνθήκη της ιστορίας του ανθρώπου, εκείνη της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών.

Με σχεδιαστική αντίληψη που συναιρεί την εκλέπτυνση της αρχαίας και νεότερης παραστατικής παράδοσης με μια μινιμαλιστική αποσπασματικότητα, και με όχημα το σύμβολο-μήτρα που γεννά αρχετυπικής δύναμης αποτυπώσεις, η Ματίνα Σταυροπούλου και ο Νίκος Κανόγλου μας επιφυλάσσουν ένα εμβληματικό εικαστικό οδοιπορικό από τις απαρχές του πολιτισμού έως τον παρόντα χρόνο, έναν ύμνο στην έννοια της ακατάβλητης, γεμάτης πίστη και πείσμα, προσπάθειας. Την έκθεση επιμελήθηκε η Μαρία Πούλου, ιστορικός της τέχνης και υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ

«ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ»

Ραιδεστού 32, Νίκαια

Τηλ. 210 4913588

Διάρκεια έκθεσης: 12 – 21 Ιανουαρίου

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη-Πέμπτη: 10:00-14:00 |  Παρασκευή: 17:00-20:00

Σάββατο 20/1: 11:00-17:00 |  Κυριακή 21/1: 11:00-17:00

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΜΕΔΠ: “Ο Δήμαρχος Πειραιά απολύει εργαζόμενο με προβλήματα υγείας”

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Σε κοινό περίπτερο Δήμοι της Πελοποννήσου στη 38η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA

admin

Δ. Τρικκαίων: Διαβούλευση για άλλα 20 εκ.€ σε έργα αντιπλημμυρικά, επιχειρηματικότητας, κοινωνικής στήριξης

admin

9η διάλεξη: «Γιάννης Τσαρούχης: Μοντερνισμός και Παράδοση»

admin

Δ. Θεσσαλονίκης: Πρόστιμο σε επιχείρηση που άφηνε ογκώδη αντικείμενα στον δρόμο

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Απίστευτος Αντώνης Γκουντάρας / Μία φορά κοινοτάρχης… για έβδομη δήμαρχος με 51,51%!!!

admin

Π.ΣΤ.Ε: Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος

admin

Δήμος Τριφυλίας: Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γ. Λεβεντάκη για την απώλεια κορυφαίου Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη

admin

Πέθανε ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος

admin

Σάμος μαθητική παρέλαση 28η Οκτωβρίου 2023

admin

Δύο καινούρια φορτηγά οχήματα 4×4 με αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Κακοκαιρία: 400 κλήσεις στην Πυροσβεστική μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αχαΐα

admin