ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τι έδειξε η έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Ιανού στη λίμνη Πλαστήρα

Ολοκληρώθηκε το Εφαρμοσμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός στη Λίμνη Πλαστήρα με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Ευθύμιο Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και καινοτόμων μεθόδωναποτύπωσαν τον πυθμένα της λίμνης με ερευνητικό σκάφος εφοδιασμένο με πολυδεσμικό βυθόμετρο για όλη την έκτασή της. Κατά μήκος της παρόχθιας ζώνης, ελήφθησαν δεδομένα εξαιρετικά υψηλής πιστότητας και ακρίβειας με τη χρήση ΣμηΕΑ σταθερής πτέρυγας.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ογκομέτρηση της λάσπης, που έχει μεταφερθεί μέσω των παρακείμενων ποταμών και χειμάρρων προς την τεχνητή λίμνη, μετά από φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων, που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια, με τη βοήθεια παλαιότερης αποτύπωσης του συστήματος πυθμένα/παρόχθιας ζώνης.

Με βάση τα στοιχεία «Ο όγκος των φερτών υλικών ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ιζήματος σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας μειώνοντας σημαντικά τον όγκο του νερού που χρησιμοποιείται για ύδρευση και άρδευση των γύρω περιοχών, μεταξύ των οποίων και της πόλης της Καρδίτσας», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Ιανός», το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και στην περιοχή της Θεσσαλίας, το Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται ο μεσογειακός κυκλώνας «Daniel», αφού οι εργασίες πεδίου έγιναν πριν από την εκδήλωση του τελευταίου, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην έρευνα συμμετείχανως Επιστημονικός Υπεύθυνος, ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Καθηγήτρια Ασημίνα Αντωναράκου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τηλεανίχνευσης & Μορφοτεκτονικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Βασιλάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας – Λιθοστρωματογραφίας Ιζηματολογίας, Γεώργιος Αναστασάκης και εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικές αναρτήσεις

Ιωάννης Μαλτέζος: Στο Πράσινο Ταμείο η πυροπροστασία του δήμου Άργους-Μυκηνών

Διαχειριστής

ΠΠΕΛ: Προχωρούν οι διαδικασίες για το Υδατοδρόμιο στην Κοιλάδα, στην ΠΕ Αργολίδας

admin

Συνάντηση του νέου δημάρχου Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ

admin

Χ. Δούκας: Η Ρωξάνη Μπέη αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αθηναίων

admin

Τοποθέτηση υπόγειων κάδων στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου

Διαχειριστής

Καθορισμός των ΚΑΠ δήμων και Περιφερειών του 2023 (ΦΕΚ)

admin

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι ενημερωτικές διημερίδες της ΚΕΔΕ

admin

Μεσσηνία: Ξεκίνησαν οι εργασίες στο οδικό δίκτυο Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα

admin

Ο Δήμαρχος Καβάλας στην εκδήλωση της «Γλυκιάς Αγκαλιάς» κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

admin

Εικόνες σοκ: “Πάτωσε”

admin

Δήμος απαγόρευσε στους κατοίκους να ταΐζουν τα αδέσποτα

admin

Τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου, την 31/10

admin