ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τι έδειξε η έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Ιανού στη λίμνη Πλαστήρα

Ολοκληρώθηκε το Εφαρμοσμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός στη Λίμνη Πλαστήρα με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Ευθύμιο Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και καινοτόμων μεθόδωναποτύπωσαν τον πυθμένα της λίμνης με ερευνητικό σκάφος εφοδιασμένο με πολυδεσμικό βυθόμετρο για όλη την έκτασή της. Κατά μήκος της παρόχθιας ζώνης, ελήφθησαν δεδομένα εξαιρετικά υψηλής πιστότητας και ακρίβειας με τη χρήση ΣμηΕΑ σταθερής πτέρυγας.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ογκομέτρηση της λάσπης, που έχει μεταφερθεί μέσω των παρακείμενων ποταμών και χειμάρρων προς την τεχνητή λίμνη, μετά από φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων, που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια, με τη βοήθεια παλαιότερης αποτύπωσης του συστήματος πυθμένα/παρόχθιας ζώνης.

Με βάση τα στοιχεία «Ο όγκος των φερτών υλικών ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ιζήματος σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας μειώνοντας σημαντικά τον όγκο του νερού που χρησιμοποιείται για ύδρευση και άρδευση των γύρω περιοχών, μεταξύ των οποίων και της πόλης της Καρδίτσας», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Ιανός», το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και στην περιοχή της Θεσσαλίας, το Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται ο μεσογειακός κυκλώνας «Daniel», αφού οι εργασίες πεδίου έγιναν πριν από την εκδήλωση του τελευταίου, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην έρευνα συμμετείχανως Επιστημονικός Υπεύθυνος, ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Καθηγήτρια Ασημίνα Αντωναράκου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τηλεανίχνευσης & Μορφοτεκτονικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Βασιλάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας – Λιθοστρωματογραφίας Ιζηματολογίας, Γεώργιος Αναστασάκης και εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικές αναρτήσεις

Απολογισμός για το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας- Στην Πτολεμαΐδα ο Ράσμουσεν

admin

Γύθειο: Απρόοπτο περιστατικό σε επιχείρηση μεταφοράς ασθενή ναυτικού από δεξαμενόπλοιο

admin

Πόθεν Έσχες: H δήμαρχος με τα 10 ακίνητα

admin

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, στα παιδιά των Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης

admin

Άργος: Παραίτηση του Αντιδημάρχου Δημήτρη Κρίγγου

admin

Δήμος Αγίας Βαρβάρας: «Είμαστε όλοι μαζί-Είμαστε μία ομάδα για τους συνανθρώπους μας!»

admin

Κάτοικοι στο Πόρτο Χέλι ζητούν να κηρυχθεί άκυρος ο διαγωνισμός για το φιλέτο των 627 στρεμμάτων (βίντεο)

admin

το ΚΔΑΠ Δήμου Ζαχάρως έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα για το 2024,

admin

Αιγιάλεια: Προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα

admin

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την επισκευή της πόρτας του δημοτικού γηπέδου της ΑΕΚ Κρανιδίου Ερμιονίδας.

admin

Λοκρίδα για όλους – Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές

admin

Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ σήμερα Παρασκευή 3 Νοεμβρίου

admin