ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τι έδειξε η έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Ιανού στη λίμνη Πλαστήρα

Ολοκληρώθηκε το Εφαρμοσμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός στη Λίμνη Πλαστήρα με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Ευθύμιο Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και καινοτόμων μεθόδωναποτύπωσαν τον πυθμένα της λίμνης με ερευνητικό σκάφος εφοδιασμένο με πολυδεσμικό βυθόμετρο για όλη την έκτασή της. Κατά μήκος της παρόχθιας ζώνης, ελήφθησαν δεδομένα εξαιρετικά υψηλής πιστότητας και ακρίβειας με τη χρήση ΣμηΕΑ σταθερής πτέρυγας.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ογκομέτρηση της λάσπης, που έχει μεταφερθεί μέσω των παρακείμενων ποταμών και χειμάρρων προς την τεχνητή λίμνη, μετά από φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων, που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια, με τη βοήθεια παλαιότερης αποτύπωσης του συστήματος πυθμένα/παρόχθιας ζώνης.

Με βάση τα στοιχεία «Ο όγκος των φερτών υλικών ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ιζήματος σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας μειώνοντας σημαντικά τον όγκο του νερού που χρησιμοποιείται για ύδρευση και άρδευση των γύρω περιοχών, μεταξύ των οποίων και της πόλης της Καρδίτσας», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Ιανός», το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και στην περιοχή της Θεσσαλίας, το Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται ο μεσογειακός κυκλώνας «Daniel», αφού οι εργασίες πεδίου έγιναν πριν από την εκδήλωση του τελευταίου, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην έρευνα συμμετείχανως Επιστημονικός Υπεύθυνος, ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Καθηγήτρια Ασημίνα Αντωναράκου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τηλεανίχνευσης & Μορφοτεκτονικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Βασιλάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας – Λιθοστρωματογραφίας Ιζηματολογίας, Γεώργιος Αναστασάκης και εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικές αναρτήσεις

Κρανίδι: Η Γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου αποτελεί κάθε φορά μια ευκαιρία να αναδεικνύεται ο τοπικός μας πλούτος και η παραγωγική δύναμη του Νομού μας

admin

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ-ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΥΠ ΑΕ

admin

Αυτοί είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι στο Δήμο Κοζάνης

admin

Και με απόφαση του Εφετείου το πρόστιμο των 2,5 εκατομμυρίων για τη μονάδα ΑΣΑ

admin

Ναύπλιο: Συνάντηση του βουλευτή Αργολίδας Γ. Ανδριανού με μέλη επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων

admin

Σειρά σημαντικών επαφών στην Αθήνα είχε ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς

admin

55χρονος προσπάθησε να σώσει σκυλί από τον δρόμο και τον παρέσυρε λεωφορείο ΚΤΕΛ

admin

Λάρισα: Ανοίγει αύριο τις πύλες του το 3o Φεστιβάλ AnimACEd

admin

ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ : ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΝΗ

admin

Η “Νέα Εποχή” του Κ. Μάκαρη στηρίζει το “Όραμα Δημιουργίας” του Δ. Ορφανού (βίντεο)

admin

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

admin

Νότιο Πήλιο: Στην κυκλοφορία από αύριο η διάβαση ανάντι της Γέφυρας Μπελεγρίνο στα Καλά Νερά

admin