ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Αρχές Μαρτίου η πώληση του 27%

Με εφαλτήριο το μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον η αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2023 στις 23 Φεβρουαρίου. Ερωτηματικό το ποσοστό διάθεσης.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2024 και πιθανές ημερομηνίες έναρξης της διαδικασίας πώλησης μεταξύ 8-9 Μαρτίου, τοποθετείτε η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κυβέρνησης και ΤΧΣ η αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2023 στις 23 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να δώσει guidance για στόχο καθαρών κερδών μετά τους φόρους σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το ΤΧΣ πρόκειται να καταλήξει μέχρι το τέλος της χρονιάς – το αργότερο αρχές της επόμενης – στην επιλογή του συμβούλου (επενδυτικής τράπεζας) και των νομικών γραφείων (ελληνικό και ξένο) που θα αναλάβουν την διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, έχει επιλέξει ως συμβούλους την UBS και την Goldman Sachs και όλοι μαζί θα ξεκινήσουν άμεσα μπαράζ επαφών με ξένους επενδυτές.

Ερωτηματικό παραμένει το ύψος του ποσοστού μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαθέσει το ΤΧΣ καθώς στο τραπέζι βρίσκεται τόσο η περίπτωση της μερικής αποεπένδυσης όπως συνέβη στην Εθνική Τράπεζα όσο φυσικά και η διάθεση του συνόλου του 27%. Κύκλοι της τράπεζας πάντως σημειώνουν με νόημα ως καλύτερη επιλογή τη διάθεση του 27% και εξηγούν ότι το ποσοστό του ΤΧΣ στην ΕΤΕ ήταν σαφώς μεγαλύτερο (40,39%) από το αντίστοιχο που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την δεδομένη χρονική στιγμή όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στην ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος ικανού να επιτύχει σημαντική υπερκάλυψη της προσφοράς και στην περίπτωση του placement της Πειραιώς.

Συνολικά πάντως ο σχεδιασμός του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου περιλαμβάνει την διάθεση μετοχών αξίας 500 εκατ. ευρώ σε 10 ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές διεθνούς βεληνεκούς (τύπου Fidelity, Capital κ.α.), τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε άλλους ξένους επενδυτές με χαμηλότερα ποσά τοποθέτησης στη μετοχή και 150 εκατ. ευρώ στη retail ελληνική αγορά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τις τωρινές χρηματιστηριακές τιμές, η μετοχή της Tράπεζας Πειραιώς κινείται στα 3,3 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 4,2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, Τζον Πόλσον, ο οποίος κατέχει ποσοστό πέριξ του 17% – 18%, οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω συμμετοχής του, παραπέμποντας στις πρόσφατες τοποθετήσεις του στο συνέδριο της Capital Link Invest in Greece, στη Νέα Υόρκη, όπου δήλωσε «αγοραστής», εκτιμώντας πως η μετοχή «έχει πολλά να δώσει ακόμη, αφού εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τιμή μόλις 5πλάσια τα κέρδη και στο 50% της λογιστικής αξίας».

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2023, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Τράπεζας να διανείμει στους μετόχους συμβολικό μέρισμα 10% από τα κέρδη του 2023, με προοπτική στη συνέχεια το ποσοστό της διανομής να φτάσει στο 25% των κερδών. Εκτιμάται ότι ο SSM θα ανάψει και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το “πράσινο φως” για τη διανομή μερισμάτων το 2024 (από τα κέρδη του 2023). Συνολικά πάντως και στο μέτωπο της κερδοφορίας η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει σε κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα έτη.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Διοίκηση της Τράπεζας δεν έχει στο σχεδιασμό της μεγάλη περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου, θεωρώντας ως απαραίτητη κρίσιμη μάζα ένα πλήθος 350 – 370 καταστημάτων. Την ίδια στιγμή σημαντική πηγή εσόδων για τα επόμενα χρόνια αποτελούν, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της Tράπεζας Πειραιώς, οι εργασίες του asset management. Σήμερα τα υπό διαχείριση κεφάλαια ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ και σε ετήσια βάση αυξήθηκαν φέτος κατά 1 δισ. ευρώ.

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ38 η PHILOXENIA

admin

Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών

admin

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2023: Πότε η καταβολή τους

admin

Τατούλης: «Τι δεν είπε (στην Αρκαδία) ο «ψεύτης» και «ξεχασιάρης» Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης!»

admin

Δ. Κωστούρος: Δικαιωνόμαστε απόλυτα όταν λέγαμε για υπόγειες διαδρομές και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι (βίντεο)

admin

Δήμος Τρικκαίων: Εκδήλωση για το “Καθολικό Βασικό Εισόδημα”

admin

Δούκας: Εκδικητική για όσους ψήφισαν εμένα και όχι Μπακογιάννη η τροπολογία

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Κείμενο παρέμβαση 1.300 μελών της Ομπρέλας- «Διέξοδος Αριστερά»

admin

20 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Στα 157 τα κρούσματα

admin

Σε εξέλιξη οι εργασίες βελτίωσης οδοστρώματος στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

admin

Αρκαδία: Σε αναμονή για τις νέες προσκλήσεις του προγράμματος ”Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ”

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΚΕΔΕ: Συνάντηση Κυρίζογλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

admin