Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στον Ετήσιο Εθνικό Διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Θεσμού Bravo, έναν θεσμό διαλόγου και ανάδειξης των πρωτοβουλιών που προωθούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον.
Πρόκειται για έναν συστηματοποιημένο Κοινωνικό διάλογο με βάση τις πρωτοβουλίες Βιώσιμης Ανάπτυξης που αναπτύσσονται πανελλαδικά από Επιχειρήσεις, Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας Πολιτών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέτει υποψηφιότητα στην ενότητα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ με στόχο την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας και την προώθηση των πράσινων επενδύσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης γενικότερα στο επίκεντρο της στρατηγικής της και προσπαθεί να βελτιώσει την οικονομική ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις πράσινες επιχειρήσεις.
Εκτιμώντας ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή της, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μεταξύ άλλων:
α) αξιοποίησε στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
β) περιόρισε κατά πολύ τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και επίσπευσε τους χρόνους των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης.
γ) πρόβαλε συστηματικά τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.
δ) ευαισθητοποίησε την κοινωνία των πολιτών και εφάρμοσε τακτικά τη διαβούλευση με όλους τους θεσμικούς φορείς.
Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν από το 2019 στη Δυτική Ελλάδα αποτυπώνονται σε δράσεις όπως η δημιουργία πράσινων επιχειρήσεων στους τομείς της ανακύκλωσης, της επεξεργασίας λυμάτων, της επαναχρησιμοποίησης πρώτων υλών, της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και της περιβαλλοντικής προστασίας. Προωθήθηκε η δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων που διακρίνονται για το πράσινο αποτύπωμά τους και για την υιοθέτηση νέων περιβαλλοντικών εφαρμογών, ενώ αδειοδοτήθηκαν χιλιάδες επενδύσεις σε ήπιες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με 20 εγκεκριμένους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 650 Mw, αλλά και η πρώτη Αυτοδιοικητική αρχή στη χώρα που υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Ηλεκτροκίνησης. Επίσης εφάρμοσε ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, με αποτέλεσμα την έκδοση Οδηγού Έξυπνης Βιομηχανίας και Κυκλικής Οικονομίας, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα δεδομένα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Με μια σειρά πρωτοβουλιών η Δυτική Ελλάδα δίνει το δικό της ξεχωριστό στίγμα για την Πράσινη Οικονομία και μπαίνει στη διαδικασία της ψηφοφορίας στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου του Bravo.
ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ψηφίζοντας στον σύνδεσμο: