ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται μειώσεις τιμών σε «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια

Μειώσεις έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος τον επόμενο μήνα, με τις εταιρείες να δημοσιεύουν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τις τελικές τιμές.

Σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 92,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν, οι τιμές δεν αποκλείεται να μειωθούν ακόμη και 0,13 ευρώ.

Τον πρώτο μήνα εφαρμογής του «πράσινου» τιμολογίου η τελική τιμή του διαμορφώθηκε με βάση τη χρηματιστηριακή αξία του ρεύματος για τον Δεκέμβριο, όμως για τον Φεβρουάριο η τελική τιμή θα προκύψει από τη διαφορά του μήνα κατανάλωσης (Ιανουάριος) με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος).

Έτσι, ενεργοποιείται και ο συντελεστής (β) που τον Ιανουάριο ήταν μηδενικός. Στα «πράσινα» τιμολόγια, πάντως, υπάρχει ένας μηχανισμός διακύμανσης, ο οποίος δεν ενεργοποιείται μόνο όταν η τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα είναι εντός των ορίων (Lu και Ll) που έχει ορίσει ο εκάστοτε προμηθευτής. Στα τιμολόγια του Ιανουαρίου διαπιστώθηκε ότι η διαφορά της τιμής εκκαθάρισης από το άνω όριο (Lu) ήταν αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σημαντική επιβάρυνση στον υπολογισμό της τελικής χρέωσης σε αρκετούς προμηθευτές.

Τα κίτρινα τιμολόγια

Ενδιαφέρον έχει και τι θα γίνει τελικά με τα «κίτρινα» τιμολόγια, καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν οι τιμές σε κάποια από τα προϊόντα. Πάντως, στα «κίτρινα» τιμολόγια οι τιμές τους διαμορφώνονται είτε στην έναρξη του μήνα κατανάλωσης είτε μέχρι δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης. Βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της τελικής τιμής είναι ο καθορισμός της μέσης χονδρικής τιμής ρεύματος. Οι συγκεκριμένοι δείκτες καθορίζονται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Τα μπλε τιμολόγια

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να βγει η υπουργική απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο, ώστε πάροχοι ενέργειας να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια (μπλε) τα οποία θα έχουν και 6μηνη ή 8μηνη διάρκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πάροχοι ενέργειας που ήδη επεξεργάζονται προϊόντα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σχετικές αναρτήσεις

Ερχεται πρόγραμμα για 25.000 προσλήψεις ανέργων με μισθό 830 ευρώ

admin

Εξοικονομώ: Δεύτερος κύκλος αιτήσεων για το 2024

admin

Alpha Bank: Ξεκινούν τα Μαθήματα Οικονομίας για γυναίκες άνω των 18 ετών

admin

Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας 2024: Πότε λήγει η προθεσμία

admin

Λαϊκές αγορές: Έλληνες παραγωγοί ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ τις άδειες! 

admin

Επίδομα θέρμανσης ρεύματος: Δικαιούχοι, αιτήσεις και ποσά – Λήγει η προθεσμία

admin

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΛΗΣ : Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Εμπορικού μας συλλόγου

admin

ΒΡΑΒΕΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ .

admin

«Αλλάζουν» οι δήμοι από την 1η Ιανουαρίου! – Ο νέος χάρης της τοπικής αυτοδιοίκησης

admin

Σούπερ μάρκετ: Τι λέει η Επιτροπή ανταγωνισμού για το «καλάθι»

admin

Δήμοι: Ποιοι κινδυνεύουν με χρεωκοπία -Ποιος είναι ο «πρωταθλητής» (λίστα)

admin

Σπάτα: Η πώληση του Smart Park γεμίζει τα «ταμεία» της Reds – Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ

admin