ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται μειώσεις τιμών σε «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια

Μειώσεις έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος τον επόμενο μήνα, με τις εταιρείες να δημοσιεύουν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τις τελικές τιμές.

Σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 92,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν, οι τιμές δεν αποκλείεται να μειωθούν ακόμη και 0,13 ευρώ.

Τον πρώτο μήνα εφαρμογής του «πράσινου» τιμολογίου η τελική τιμή του διαμορφώθηκε με βάση τη χρηματιστηριακή αξία του ρεύματος για τον Δεκέμβριο, όμως για τον Φεβρουάριο η τελική τιμή θα προκύψει από τη διαφορά του μήνα κατανάλωσης (Ιανουάριος) με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος).

Έτσι, ενεργοποιείται και ο συντελεστής (β) που τον Ιανουάριο ήταν μηδενικός. Στα «πράσινα» τιμολόγια, πάντως, υπάρχει ένας μηχανισμός διακύμανσης, ο οποίος δεν ενεργοποιείται μόνο όταν η τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα είναι εντός των ορίων (Lu και Ll) που έχει ορίσει ο εκάστοτε προμηθευτής. Στα τιμολόγια του Ιανουαρίου διαπιστώθηκε ότι η διαφορά της τιμής εκκαθάρισης από το άνω όριο (Lu) ήταν αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σημαντική επιβάρυνση στον υπολογισμό της τελικής χρέωσης σε αρκετούς προμηθευτές.

Τα κίτρινα τιμολόγια

Ενδιαφέρον έχει και τι θα γίνει τελικά με τα «κίτρινα» τιμολόγια, καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν οι τιμές σε κάποια από τα προϊόντα. Πάντως, στα «κίτρινα» τιμολόγια οι τιμές τους διαμορφώνονται είτε στην έναρξη του μήνα κατανάλωσης είτε μέχρι δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης. Βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της τελικής τιμής είναι ο καθορισμός της μέσης χονδρικής τιμής ρεύματος. Οι συγκεκριμένοι δείκτες καθορίζονται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Τα μπλε τιμολόγια

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να βγει η υπουργική απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο, ώστε πάροχοι ενέργειας να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια (μπλε) τα οποία θα έχουν και 6μηνη ή 8μηνη διάρκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πάροχοι ενέργειας που ήδη επεξεργάζονται προϊόντα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σχετικές αναρτήσεις

Τι θα πουλάει η ΔΕΗ μέσα από τα καταστήματα Κωτσόβολος

admin

Ενιαίο τιμολόγιο ρεύματος – Τι είναι και πότε θα ισχύσει – Ποιοι μεταφέρονται αυτόματα σε αυτό

admin

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Οι πάροχοι ανακοινώνουν τις προσφορές τους

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Εξοικονομώ: Δεύτερος κύκλος αιτήσεων για το 2024

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην έκθεση ”Οικοδομή 2023” – Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin

ΕΦΚΑ: 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις εκδόθηκαν την Τετάρτη

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΛΗΣ : Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Εμπορικού μας συλλόγου

admin

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία το 2024

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ο Αυγενάκης στέλνει τον φάκελο ΟΠΕΚΕΠΕ στον εισαγγελέα -«Κινδυνεύει η εθνική πιστοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων»

admin

Εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος σε ύψος ρεκόρ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ε.Ε.Α.: Σήμερα Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, η 7η Απονομή των Βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας»

admin

Ανοικτά και το Σάββατο τα καταστήματα ΔΕΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ