ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΑΔΕΔΗΜΟΣΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΥΠΟΔΟΜΕΣΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

«Κοστούμι» 10.920 ευρώ για 735.320 Ελεύθερους επαγγελματίες

Τίτλοι τέλους στο υπάρχον σύστημα φορολόγησης 


Με ένα νέο σύστημα και κριτήρια που έχουν σημείο αναφοράς ένα εύστοχο επικοινωνιακό εύρημα, το ύψος του κατώτατου μισθού, θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2023 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους το 2024. Η κυβέρνηση επιστρέφει ουσιαστικά στα αντικειμενικά κριτήρια, βάζοντας «κουστούμι» 10.920 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με την προσδοκία να μειώσει τη φοροδιαφυγή.

Σημαντικά αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις, έως και κατά 151% σε σύγκριση με αυτές που πληρώνουν φέτος, θα κληθούν να καταβάλουν στο Δημόσιο το 2024 περίπου 473.000 αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι δηλώνουν ετησίως εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000-12.000 ευρώ, καθώς από το επόμενο έτος θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

Το σύστημα αυτό θα υποχρεώσει τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, που αντιστοιχούν στο 60% του συνόλου των αυτοαπασχολουμένων, να εμφανίσουν στην εφορία εισοδήματα αυξημένα έως και 300% σε σύγκριση με τα πολύ χαμηλά τα οποία δηλώνουν κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος για τους 735.320 φορολογούμενους που ασκούν ατομικά επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα, με στόχο να καταπολεμήσει τα εκτεταμένα φαινόμενα απόκρυψης εισοδημάτων τα οποία καταγράφηκαν από τα στατιστικά στοιχεία εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν οι εν λόγω φορολογούμενοι για το 2022,αλλά και για τα προηγούμενα έτη.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι περίπου 7 στους 10 αυτοαπασχολούμενους φορολογούμενοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από τα 10.920 ευρώ, που είναι οι ετήσιες μικτές αποδοχές ιδιωτικού υπαλλήλου αμειβομένου με τον κατώτατο μισθό.

Το νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων -το οποίο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσίασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2024.

Όλες οι αλλαγές στην φορολογία των επαγγελματιών

Τίτλοι τέλους στο υπάρχον σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων πέφτουν με τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις. Τα φετινά εισοδήματα θα φορολογηθούν με το νέο σύστημα που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ίσο με τον ετήσιο κατώτατο μισθό επί 14 μήνες δηλαδή στα 10.920 ευρώ με 6 χρόνια λειτουργίας και θα φθάνει τα 14.196 ευρώ για  12 χρόνια λειτουργίας. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται τόσο με την πάροδο των ετών λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας (ανά τριετία συν 10% με εξαίρεση τα τρία πρώτα χρόνια και έως τρεις τριετίες) αλλά και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούν όπως επίσης και με τον μέσο όρο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς. Αγρότες και αμειβόμενοι με μπλοκάκια εξαιρούνται.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν κίνητρο να δηλώνουν τα παραπάνω ποσά καθώς όσοι εμφανίζουν κέρδη μεγαλύτερα από το κατώτατο όριο θα απαλλάσσονται αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος, διαφορετικά η έκπτωση θα φτάνει στο 25%. Το ύψος του ελάχιστου εισοδήματος θα είναι μαχητό, δηλαδή αν ο επαγγελματίας αποδείξει ότι είχε χαμηλότερο εισόδημα, π.χ. λόγοι ανωτέρας βίας, στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, κ.α., τότε θα μπορεί να φορολογηθεί σε αυτή τη βάση.

Για τον υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη οι τριετίες από την ημέρα έναρξης εργασιών με αύξηση κατά 10% για κάθε μία 3τία και ανώτατο όριο τις 3 τριετίες. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία ενώ δεν υπολογίζεται ο χρόνος με παύση εργασιών.

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα ύψους 606 εκατ. ευρώ.  ενώ με την αποκάλυψη των «πραγματικών» εισοδημάτων στη βάση ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χάσουν σειρά επιδομάτων συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα επιστρέψουν στην κοινωνία είτε με αύξηση του ύψους των επιδομάτων αυτών, είτε των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, θα υπάρξει κατά μέσο όρο αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1.444 ευρώ για 473.000 φορολογούμενους, για 124.000 ΑΦΜ δεν θα υπάρξει η παραμικρή μεταβολή ενώ για 138.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ.

Σχετικές αναρτήσεις

Πέτρος Τατούλης και Ντίνα Νικολάκου μιλούν στην κάμερα του Αυτοδιοίκηση.tv

ΤΑΚΗΣ NAF

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. ξεχώρισε ανάμεσα στις κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας, στα Growth Awards 2023

admin

Κώστας Τζιούμης: «Προχωράμε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, βελτιώνουμε διαρκώς την καθημερινότητα»

admin

Νίκας: «Σε όλη τη διαδικασία παρέμεινα αμέτοχος και ουδέτερος»

admin

Μελέτη: Τα αντιβιοτικά για κοινές παιδικές λοιμώξεις δεν είναι πλέον αποτελεσματικά

admin

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους

AGGELOS DRITSAS

Α. Πουλάς: Απόφαση για παράταση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο έως 1-1-2026

admin

Τατούλης: Συμμετοχή Επιμελητηρίων και διαβούλευση με παραγωγικούς φορείς

admin

ΒΡΑΒΕΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ .

admin

Αυτοί είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι στο Δήμο Κοζάνης

AGGELOS DRITSAS

Σωματείο Εργαζομένων Νοοκομείου Θριασίου: Επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας παθολογικών και πνευμονολογικών ασθενών

AGGELOS DRITSAS

Μαρία Ράλλη: Την εμπιστοσύνη που μου δείξατε όλοι σας για ακόμα μία φορά, θα σας την ανταποδώσω στο πολλαπλάσιο….

admin