ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΒΙΝΤΕΟΔΗΜΟΙΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ

Απίστευτος Αντώνης Γκουντάρας / Μία φορά κοινοτάρχης… για έβδομη δήμαρχος με 51,51%!!!

Απίστευτος Αντώνης Γκουντάρας / Μία φορά κοινοτάρχης… για έβδομη δήμαρχος με 51,51%!!!


Κείμενο – φωτογραφίες: “Χώρα Αγιά”


Και πάλι…Αντώνης Γκουντάρας. Ο νυν δήμαρχος Αγιάς ανανέωσε την εμπιστοσύνη που δεκατρία χρόνια τώρα οι συνδημότες του έχουν δείξει προς το πρόσωπό του και θα είναι αυτός που ως το 2028, πια, καλείται να διοικήσει την περι­οχή, να συνεχίσει το έργο του και να προσπαθήσει να δικαιώσει την επι­λογή της πλειοψηφίας προς τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

Κοινοτάρχης Μελιβοίας – μόλις στα 25 του χρόνια – το 1994, εκλεγμένος δήμαρχος Μελιβοίας το 1998, το 2002 και το 2006, πρώτος δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Αγιάς το 2010, εκλεγμένος ξανά το 2014 και το 2019, ο Αντώνης Γκουντάρας διαγράφει με τη χθεσινή επανεκλογή του μια πραγματικά εξόχως αξιοζήλευτη πορεία στον χώρο της Τοπικής Αυτο­διοίκησης.

Στις 8:30, σήμερα Δευτέρα (9/10), όταν και ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της καταμέτρησης, το τελικό ποσοστό του συνδυασμού του, της «Προοδευτικής Ανεξάρτη­της Δημοτικής Κίνησης Αγιάς», “έγραψε” 51,51% (15 έδρες), έναντι 43,73% (9 έδρες) του Θοδωρή Ριζούλη, επικεφαλής του συνδυασμού «Αγιά – Ένας Δήμος – Ένα Μέλλον» και του Θανάση Παπαποστόλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με 4,75% (1 έδρα). Η συμμετοχή ήταν 67,46%, εγγεγραμμένοι 13907, ψήφισαν 9381, άκυρα 143 (1,52%), λευκά 21 (0,22%) έγκυρα 9217 (98,25%).

Η αγωνία στα δύο εκλογικά κέντρα κράτησε για ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών, αγωνία η οποία τελικά μετατράπηκε σε πανηγύρι σ’ αυτό του Αντώνη Γκουντάρα και σε πίκρα σ’ αυτό του Θοδωρή Ριζούλη, μεγάλου ηττημένου της βραδιάς.

Ο Αντώνης Γκουντάρας δήλωσε στην «Ε»: «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη νίκη. Την οφείλω στην οικογένειά μου, στους φίλους μου, στους συγγενείς, σε όλα αυτά τα παιδιά με τα οποία δώσαμε αυτήν την ωραία μάχη όλο αυτό το διάστημα και φυσικά σε όλους τους δημότες του Δήμου μας, οι οποίοι για μια φορά ακόμα με εμπιστεύτηκαν. Δεν έχω λόγια να τους ευχαριστήσω, οι εκλογές τελείωσαν, όλοι μαζί ενωμένοι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να πάμε την Αγιά μας μπροστά».

Αντώνης Γκουντάρας, το φαινόμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ήταν Φθινόπωρο του 1994 όταν, 24χρονος νεαρός τότε, ο Αντώ­νης Γκουντάρας, μετά από πιέσεις πολλών συγχωριανών του, δέχτηκε να διεκδικήσει στις κοινοτικές εκλογές της 16ης Οκτωβρίου τη θέση του κοι­νοτάρχη Μελιβοίας.

Το εγχείρημα δύσκολο, μα η νεανική ορμή ενός ανθρώπου που μόλις είχε τελειώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και που εν μέσω σπουδών στα Οικονομικά αναζητούσε και το κάτι διαφορετικό, του έδωσε την ώθηση που απαιτούνταν ώστε ο στόχος να επιτευχθεί. Ο συν­δυασμός του, «Προοδευτική Ανεξάρτητη Κοινοτική Κίνηση Μελιβοίας», καταφέρνει από τον πρώτο γύρο να συντρίψει με 56,70% τον συνδυασμό του ως τότε κοινοτάρχη Κλεάνθη Μπαλογιάννη, ο οποίος τέσσερα χρόνια πριν, το 1990, είχε εκλεγεί πανηγυρικά με 61,37%.

Η αρχή μόλις είχε γίνει και ίσως ούτε κι ο ίδιος τότε να φανταζό­ταν πόσο εντυπωσιακή θα ήταν η συνέχεια. Έρχεται το 1998 και μαζί του έρχεται και το σχέδιο «Καποδίστριας», όπου οι μικρότεροι δήμοι και κοινότητες όλης της επικράτειας συγχωνεύτηκαν και περιορίστηκαν σε συνολικά 1033 (μεγαλύτερους) δήμους. Ένας εκ των νεοδημιουργηθέ­ντων θα είναι κι ο Δήμος Μελιβοίας που προέκυψε από την ένωση της Μελιβοίας με τη Σωτηρίτσα, τη Σκήτη και το Σκλήθρο. Ο Αντώνης Γκουντάρας μετονομάζει τον συνδυασμό του σε Προοδευτική Ανεξάρ­τητη Δημοτική Κίνηση (ΠΑΔΗΚ) και καταφέρνει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, στις 8 Οκτωβρίου, να κερδίσει το 45,10% των ψή­φων έναντι του Κλεάνθη Λέτσιου και της «Αλλαγής Πορείας – Νέοι Ορί­ζοντες στον Δήμο Μελιβοίας» που πήραν 28,90%, του Γεωργίου Βαλάρη και του συνδυασμού του «Ανεξάρτητη Συνεργασία Πολιτών Δήμου Με­λιβοίας» που έλαβαν 22,90% και του Χρήστου Καραγιώργου και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» που ήρθαν τέταρτοι με 3,10%. Στον δεύτερο γύρο, στις 15 Οκτωβρίου, η νίκη, με αντίπαλο τον Κλεάνθη Λέ­τσιο, έρχεται θριαμβευτικά με 59%.

Η περίοδος ζωής του συγκεκριμένου Δήμου θα είναι 12ετής, ως το 2010, κι ο Αντώνης Γκουντάρας θα παραμείνει δήμαρχός του ως το τέ­λος. Δεν κατάφεραν να τον κερδίσουν ούτε στις εκλογές του 2002, ούτε σ’ εκείνες του 2006. Στις μεν πρώτες, η «Δημοτική Ανανέωση» του Αχιλ­λέα Σφυρή δεν θα μπορέσει εν τέλει να φέρει την ανανέωση αφού δέχε­ται συντριπτική ήττα με ποσοστό για τον Αντώνη Γκουντάρα 61,28%. Η «ΠΑΔΗΚ» νικά στις 13 Οκτωβρίου, κάτι που πετυχαίνει και στις επόμε­νες εκλογές, στις 15 Οκτωβρίου 2006, όταν, με τον νέο τότε Κώδικα Δή­μων και Κοινοτήτων που αρκεί ένα ποσοστό της τάξης του 42% για την εκλογή του ανώτατου άρχοντα, «ΠΑΔΗΚ» και Γκουντάρας φέρνουν 56,16% με αντίπαλο τον Γρηγόρη Καλαγιά που γίνεται στη συ­νέχεια ο άσπονδος εχθρός του.

Ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αλλάζει το 2010. Το μεταρ­ρυθμιστικό Πρόγραμμα «Καλλικράτης» δημιουργεί λιγότερους δήμους με αναγκαστικές συνενώσεις και οι Καποδιστριακοί δήμοι Μελιβοίας, Αγιάς, Ευρυμενών και Λακέρειας συνενώνονται σε έναν, σ’ αυτόν της Αγιάς. Στις 7 Νοεμβρίου, ο Αντώνης Γκουντάρας, με την «ΠΑΔΗΚ Αγιάς» πλέον, λαμβάνει το 47,50% των ψήφων, ο Κυριάκος Πατσάς, πρώην δήμαρχος Λακέρειας, με την «Ανεξάρτητη Δημιουργική Πορεία», παίρνουν το 28,08%, ο πρώην δήμαρχος Αγιάς Βασίλης Κουτσαντάς με τους «Νέους Ορίζοντες», περιορίζονται στο 14,42% και ο Ρίζος Μαρούδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς» έρχονται τελευταίοι με 10%. Ο δεύτερος γύρος, στις 14 Νοεμβρίου, φέρνει την άνετη επικρά­τηση του Γκουντάρα έναντι του Κυριάκου Πατσά με 58,86%.

Στις 18 Μαΐου 2014, ο Αντώνης Γκουντάρας «αποτυγχάνει» (για 75 ψήφους) να «καθαρίσει» τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή, όταν φτάνει στο 49,24% έναντι 35,44% του «Δώτιου Πεδίου» του Γρηγόρη Καλαγιά, 11,65% της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αγιάς» του Γιάννη Κασίδα και 3,67% της «Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Κίνησης Αγιάς» του Χρή­στου Ρουκά. Το πετυχαίνει, όμως, στη δεύτερη Κυριακή, στις 25 Μαΐου, με ποσοστό 53,14% και αντίπαλο τον Γρηγόρη Καλαγιά.

Και φτάνουμε στο 2019, όπου η «Προοδευτική Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Αγιάς» πήρε, στις 26 Μαΐου, ποσοστό 45,45%, το «Δώτιο Πε­δίο» κατακρημνίστηκε σε σχέση με το 2014 στο 7,07%, η πρωτοεμφανιζόμενη «Αγιά 2019 – Νέα Εποχή» με επικεφαλής τον Γιάννη Αγγελάκα το 38,78%, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Γιάννη Κασίδα Γιάννη 6,29% και η Βάσω Αλεξανδρίδου με τον συνδυασμό της «Ενωμένοι Μπορούμε» το 2,41%. Η επανεκλογή Γκουντάρα ήρθε στις 2 Ιουνίου με 51,76% έναντι 48,24% του Γιάννη Αγγελάκα,

Η χθεσινή εκλογή τον καθιστά σαφώς έναν από τους μακροβιότερους ανθρώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού ήδη διανύει αδιάλειπτα το 30ο έτος σ’ αυτή και θα συμπληρώσει 35 χρόνια με το κλείσιμο της νέας θητείας το 2028.

Αναμφίβολα, λοιπόν, ο Αντώνης Γκουντάρας αποτελεί ένα φαινόμενο της Αυτοδιοίκησης εκλεγμένος μία φορά κοινοτάρχης κι επτά δήμαρχος. Αναμφίβολα, στο «βιβλίο» της, η επίδοσή του, η ζηλευτή πορεία του, θα έχει μια ξεχωριστή σελίδα. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, ακόμη κι εκείνοι που ήταν ή είναι απέναντί του… Μένει άρα να δούμε πότε και ποιος θα μπορέσει να τον ανακόψει…

Σχετικές αναρτήσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΜΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΕ ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

admin

Αργολίδα: Ανακοινώθηκαν οι Υποδιευθυντές – Τομεάρχες των Σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

admin

Υλικά ύδρευσης παρέδωσε η Π.Ε. Αργολίδας στη ΔΕΥΑ Επιδαύρου

admin

Σεισμική δόνηση στον Κορινθιακό το πρωί

admin

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλο τον Δήμο Ναυπλιέων

admin

Η δημοτική αρχή Πατρέων τίμησε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

admin

“WiFi4GR”: Έρχεται δωρεάν ίντερνετ σε υπαίθριους και κλειστούς δημόσιους χώρους 267 δήμων

admin

Σε κοινό περίπτερο Δήμοι της Πελοποννήσου στη 38η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA

admin

Σε αργία δήμαρχος για τοποθέτηση ομπρελών και ανάκλιντρων σε παραλία

admin

Ανακοίνωση της παράταξης «Αλλαγή Πορείας-Δημήτρης Καμπόσος» για την παραίτηση του Γιώργου Σαρρή

admin

Εκλογές 2023 – Αποτελέσματα (99,83%): ΝΔ: 40,55, ΣΥΡΙΖΑ: 17,84, ΠΑΣΟΚ: 11,85, ΚΚΕ: 7,69, Σπαρτιάτες: 4,64, Ελλ. Λύση: 4,44, ΝΙΚΗ: 3,69, Πλεύση: 3,17

admin

Εξάρχεια: Τι απαντά ο Δ. Αθηναίων για τα δέντρα & το Μετρό

admin