ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κομήτης τρεις φορές μεγαλύτερος από το Έβερεστ έχει πορεία προς τη γη (βίντεο)

Ένας κομήτης που είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από το όρος Έβερεστ έχει εκραγεί στο διάστημα και τώρα κινείται προς τη Γη. Πρόκειται για ένα κομήτη που ανήκει στην κατηγορία των κρυοηφαιστειακών κομητών. 

Ο κομήτης που έχει λάβει την κωδική ονομασία 12P/Pons-Brooks έχει πάρει μετά την έκρηξη που συνέβη σε αυτόν κατεύθυνση προς τη Γη και θα την πλησιάσει στις 21 Απριλίου του 2024 αλλά όχι τόσο ώστε να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Ο κομήτης έχει έναν στερεό πυρήνα με εκτιμώμενη διάμετρο 30 χλμ. και αποτελείται από πάγο, σκόνη και αέρια που δρουν λίγο σαν ενανθράκωση σε ένα μπουκάλι ανθρακούχου ποτού. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν θερμαίνεται από τον Ήλιο, η πίεση μέσα σε αυτό το κρυομάγμα συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το άζωτο και το μονοξείδιο του άνθρακα να εκραγούν και να εκτοξεύσουν το παγωμένο υλικό μέσα από μεγάλες ρωγμές στο κέλυφος του πυρήνα.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες που συμβαίνει αυτό στον 12P/Pons-Brooks, δημιουργώντας κάτι που μοιάζει με ένα γιγάντιο ζευγάρι κέρατων όταν το βλέπει κανείς μέσω τηλεσκοπίου. Μερικοί έχουν υποθέσει ότι το σχήμα που μοιάζει με πέταλο μοιάζει επίσης με το διαστημόπλοιο Millennium Falcon στο Star Wars.

Ο διαστημικός βράχος είναι περίπου στο μέγεθος του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ και ήταν ορατός για τελευταία φορά με γυμνό μάτι στη Γη το 1954. Αναφέρεται επίσης ως «κομήτης τύπου Halley», επειδή η 71χρονη τροχιά του στον ήλιο τον τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με τον πιο διάσημο διαστημικό βράχο της ιστορίας, ο οποίος χρειάζεται περίπου 75 χρόνια για να κυκλώσει το αστέρι μας, σε αντίθεση με χιλιάδες χρόνια όπως οι περισσότεροι κομήτες.

Αν και το Pons-Brooks θα είναι στο πλησιέστερο σημείο του στη Γη τον Απρίλιο του 2024, προβλέπεται ότι θα φτάσει το μέγεθος +4, επομένως θα μπορούσε να είναι ορατό με γυμνό μάτι τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024. Θα είναι πιο φωτεινό στον νυχτερινό ουρανό στις 2 Ιουνίου 2024.

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ38 η PHILOXENIA

admin

Δημοπρατείται το έργο για το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας, έκτασης 215 στρεμμάτων, στον Βοτανικό

admin

Ενημέρωση νέων Δημάρχων Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Βορείου & Νοτίου Αιγαίου| 2η Ημέρα

admin

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου

admin

Σπουδαία Διάκριση Της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό “ΙΒΑ UIBC BAKERS CUP 2023”!

admin

ΙΖ’ Γενική Συνέλευση ΚΕΔΕ

admin

Αγαπηδάκη για κορωνοϊό: Ένα βήμα πριν τον εμβολιασμό στα φαρμακεία

admin

Καταστήματα – Σουπερμάρκετ: Το εορταστικό ωράριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη

admin

WMO: Επιβεβαιώθηκε το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας

admin

Σέρρες: Ανησυχία για κρούσμα αφρικανικής πανώλης

admin

Κλείνει τμήμα της Ποσειδώνος – Βρέθηκε βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

admin

Τρίπολη | Τροχαίο ατύχημα στο ύψος του “Jumbo”

admin