ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Το πιθανό σύμπτωμα για όσους έχουν άγχος ή κατάθλιψη

Σε βασικό σύμπτωμα της νόσησης με κορωνοϊό αναδεικνύεται η αϋπνία, σύμφωνα με νέα έρευνα, με όσους και όσες είναι αγχώδεις ή πάσχουν από κατάθλιψη να είναι πιο ευάλωτοι.

Ειδικότερα, ποσοστό 76% των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν αϋπνία και το 22,8% από αυτούς ότι είχαν σοβαρή αϋπνία.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες δήλωσαν ότι ξυπνούσαν συχνότερα τη νύχτα, ενώ το ένα τρίτο ότι δυσκολεύονταν να κοιμηθούν, κοιμούνταν χειρότερα και κοιμούνταν για λιγότερο χρόνο.

Η σοβαρότητα της αρχικής λοίμωξης δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τη σοβαρότητα της αϋπνίας που βίωσαν. Αν και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με Covid-19 σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στον δείκτη αϋπνίας, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Δύο ομάδες ατόμων είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα ποσοστά αϋπνίας, σε σχέση με τους υπόλοιπους: τα άτομα που είχαν κάποια προϋπάρχουσα χρόνια πάθηση και όσα αντιμετώπιζαν καταθλιπτικά ή αγχώδη συμπτώματα.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ότι το ποσοστό αϋπνίας που αναφέρουν οι ασθενείς δεν είναι μόνο πολύ υψηλότερο από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού, αλλά και υψηλότερο από αυτό που αναφέρεται για τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με Covid-19. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι επικεντρώθηκαν σε ασθενείς που ανάρρωσαν πρόσφατα και οι οποίοι ενδέχεται να έχουν παρατεταμένα συμπτώματα. Οι ασθενείς που ανάρρωσαν πρόσφατα μπορεί, επίσης, να είναι πιο στρεσαρισμένοι και ευαίσθητοι στις αλλαγές της σωματικής τους υγείας, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται τον ύπνο τους ως χειρότερο.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers in Public Health», μελετήθηκαν δεδομένα για 1.056 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών στο Βιετνάμ, που είχαν διαγνωστεί με Covid-19, αλλά δεν είχαν νοσηλευτεί τους τελευταίους έξι μήνες και δεν ανέφεραν ιστορικό αϋπνίας ή ψυχιατρικών παθήσεων.

Σχετικές αναρτήσεις

HIV/AIDS: Ρεκόρ τετραετίας το 2023 στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Πόσοι μολύνθηκαν

admin

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί πολύ γνωστή μάρκα μπισκότων (φωτο)ΒΙΟΛΑΝΤΑ VEGANO ΦΥΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

admin

ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΗΣΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

admin

Βραβείο στο Νοσοκομείο Αργολίδας – Ν.Μ. Άργους για Δράσεις Προαγωγής Ψυχικής Υγείας

admin

Ηλεία: Ανησυχία στους γονείς για το κρούσμα μηνιγγίτιδας – Κλειστό το σχολείο για απολύμανση

admin

Το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου για τον θάνατο του 8χρονου

admin

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη 2023

admin

Νοσοκομεία: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την πρόσληψη Διοικητών

admin

Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου.

admin

Κρήτη: Κρίσιμη η κατάσταση της 17χρονης που υπέστη ανακοπή – Το ιατρικό ανακοινωθέν

admin

Μπορεί ο κρύος καιρός να προκαλέσει κρυολόγημα;

admin

Ενημερωτική δράση στο Ναύπλιο με θέμα «Πρόληψη για τον Σακχαρώδη Διαβήτη» ΒΙΝΤΕΟ

admin