ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΥΓΕΙΑ

Τέλος τα rapid test από τις ΚΟμΥ– Εκτός ΕΟΔΥ περίπου 1.000 συμβασιούχοι

Καθώς έχουν αρθεί σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, ήρθε η ώρα να αποσυρθούν οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πραγματοποιούνται τα δωρεάν rapid test για τη λοίμωξη Covid από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), καθώς οι συμβάσεις των περίπου 1.000 ατόμων που εργάζονταν στον ΕΟΔΥ από τις 4 Μαΐου του 2000 λήγουν και δεν πρόκειται να ανανεωθούν.

Για τις ΚΟΜΥ είχαν προσληφθεί 575 επαγγελματίες υγείας, 21 ιατροί και βιολόγοι, 268 οδηγοί και 183 διοικητικοί υπάλληλοι. Οι περισσότερες συμβάσεις λήγουν στις 31 Νοεμβρίου, ενώ περίπου 100 εργαζόμενοι θα παραμείνουν στα γραφεία του ΕΟΔΥ ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΚΟΜΥ είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν με στόχο να γίνεται δωρεάν δειγματοληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό, αλλά και εξετάσεις κατ’ οίκον, σε δομές χρονίως πασχόντων κ.ά.

Ωστόσο, καθώς η πανδημία έχει κριθεί από το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες επιτροπές ότι βρίσκεται σε πλήρη ύφεση και τα περιοριστικά μέτρα στο σύνολό τους έχουν αρθεί από τον Μάρτιο, οι ΚΟΜΥ για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους θεωρήθηκε ότι σε αυτή τη φάση δεν έχουν καμία πρακτική σημασία.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα νοσοκομεία, ούτε από τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό, ούτε από τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΚΟΜΥ στην ίδρυσή τους είχαν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020», ενώ το τελευταίο διάστημα λειτουργούσαν με κονδύλι που είχε εξασφαλίσει ο ΕΟΔΥ από το υπουργείο Οικονομικών.

Το τελευταίο διάστημα οι ΚΟΜΥ πραγματοποιούν καθημερινά κατά μέσο όρο 147 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 59 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, όπου διενεργούνται περίπου 4.500 rapid test για τον κορονοϊό.

Από τον Μάιο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2023, τα 300 οχήματα των Κινητών Ομάδων Υγείας είχαν διανύσει περίπου 7.000.000 χιλιόμετρα, κάτι που ισοδυναμεί με 163 φορές τον γύρο της Γης ή 8 επισκέψεις στη Σελήνη με επιστροφή.

Το βασικό είδος δράσης είναι οι μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που αποτελούν σχεδόν το 50% των συνολικών αποστολών.

Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν αναπτυχθεί σε επιλεγμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας και οι πολίτες από την πρώτη στιγμή υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ σε όλα τα σημεία όπου εμφανίστηκαν οι Κινητές Ομάδες.

Χωρίς τεστ και άδειες ειδικού σκοπού λόγω Covid οι εργαζόμενοι

Η άδεια ειδικού σκοπού, δηλαδή η «αυτόματη» άδεια που ενεργοποιούνταν με τη διάγνωση σε KOMY, φαρμακείο ή διαγνωστικό εργαστήριο με rapid ή PCR τεστ δεν ισχύουν από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς έχουν καταργηθεί με ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας.

Ως εκ τούτου, όταν παραμένει κάποιος στο σπίτι θα πρέπει να εργάζεται εξ’ αποστάσεως.

Εάν η εργασία του έχει τέτοια φύση που δεν το επιτρέπει ή τα συμπτώματα είναι βαριά και δεν μπορεί, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό και να πάρει κανονική αναρρωτική άδεια.

Αυτό σημαίνει ότι το rapid test δεν έχει εδώ και μήνες πρακτική σημασία για την περίπτωση της άδειας από την εργασία, όμως θα πρέπει να έχει γίνει rapid ή PCR τεστ στην περίπτωση που κάποιος χρειαστεί (ηλικιωμένος ή με υποκείμενα νοσήματα) να του συνταγογραφησούν αντιικά φάρμακα για τη λοίμωξη Covid.


Σε ποιους θα γίνονται δωρεάν rapid test

Δωρεάν rapid test δικαιούνται μόνο οι υγειονομικοί, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και εργαζόμενοι στις κλειστές δομές πρόνοιας, όπως π.χ. είναι οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι Μονάδες Αποκατάστασης, οι Μονάδες Χρονίως Πασχόντων κ.λπ.

Σχετικές αναρτήσεις

41χρονος «νοίκιασε» διαμέρισμα 31 φορές σε 3 μήνες – Απέσπασε συνολικά 127.623 ευρώ από τα θύματά του

admin

Ξεκίνησε το 1ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο “Agrown” στη λίμνη Τριχωνίδα

admin

Και με απόφαση του Εφετείου το πρόστιμο των 2,5 εκατομμυρίων για τη μονάδα ΑΣΑ

admin

Κοινά συμπτώματα και διαφορές μεταξύ γρίπης, covid-19 & κρυολογήματος

AGGELOS DRITSAS

Μαθητές βρέθηκαν ημιλιπόθυμοι σε τουαλέτα σχολείου – Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

admin

Δυνατές υποψηφιότητες και για την ΠΕΔ Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Τι δηλώνουν Βουλευτές και Δήμαρχοι της Αργολίδας

admin

Ανακοίνωση της παράταξης «Αλλαγή Πορείας-Δημήτρης Καμπόσος» για την παραίτηση του Γιώργου Σαρρή

admin

Δημοπρατείται το έργο για το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας, έκτασης 215 στρεμμάτων, στον Βοτανικό

admin

Ενημερωτική ημερίδα από τη ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών για το σύστημα ανίχνευσης διαρροών

admin

Σε άνδρα ανήκει το πτώμα που εντοπίστηκε στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας – Σε εξέλιξη οι έρευνες του Λιμενικού

admin

11η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου στο Κρανίδι!

admin