ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΙΔΕΙΑ

Μια μέρα στην Παναγιά Προυσιώτισσα με τον Ηγούμενο!

Του Σωτήρη Γεωργίου

Μια εκδρομή στην Παναγιά την Προυσιώτισσα είναι ότι καλύτερο για όσους διατηρούν την πίστη τους και πιστεύουν στον Θεό,αλλά και για όσους θέλουν να συνδυάσουν μια εκδρομή με το θρησκευτικό περιεχόμενο.

Ο Προυσσός στα βάθη της Ευρυτανίας κρύβει μια δύσκολη αλλά και πανέμορφη διαδρομή ειδικά για όσους πάνε από την Πάτρα(υπολογίστε περίπου 2,5 ώρες).

Χωρίς αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσέγγιση (εκτός αν πάτε οργανωμένα με γκρουπ)αλλά αν έχετε και μαζί και διάθεση, αξίζει ! Θα δείτε άγρια φύση,άγρια άλογα, θερμοκρασίες 10 βαθμούς και βάλε λιγότερο από τις πόλεις!

Και θα ταυτιστείτε και με την ιστορία μας καθώς εκεί έχει περάσει και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης! Επίσης πέραν από την ευλογία που θα πάρετε και την θεϊκή ενέργεια,θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε και τον ηγούμενο Ιωαννίκιο που θα σας πει πολλές ιστορίες και θαύματα! Θα έλεγα ότι είναι μια από τις καλύτερες εκδρομές θρησκευτικού ενδιαφέροντος!

Φυσικά είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για αρκετή ώρα με τον ηγούμενο Ιωαννίκιο Βαρβαρέλη που μας μίλησε για τη πίστη μας σήμερα,για το Μοναστήρι αλλά και μας θύμισε πολλές προσωπικές του ιστορίες και από την εποχή που ήταν μαζί με τον μακαριστό Χριστόδουλο. Αλλά και την γνωριμία του με τον Λάρι Μπερντ του ΝΒΑ! Και για τους δεσμούς επίσης με την Πάτρα!Πανοσιολογιότατε καλημέρα σας. Βλέπουμε πολύ κόσμο και αυτό είναι ενθαρρυντικό!

Ηγούμενος  Ιωαννίκιος: «Η Παναγιά μας η Προυσιώτισσα είναι το μεγαλύτερο προσκύνημα στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Και είναι άλλο ο προσκυνητής και άλλο ο τουρίστας που πάει απλά να δει. Και έχουμε εδώ και πονεμένους ανθρώπους που έρχονται μια φορά το χρόνο. Ανθρώπους που έχουν
μέσα τους την πίστη. Έρχονται ταγμένοι άνθρωποι από την Πάτρα. 29 ώρες αν έρθουν συνεχόμενα,ειδάλλως με στάσεις κάνουν και 40 ώρες. Μετά την πανδημία ο κόσμος ανοίχθηκε και φέτος έχουμε πολύ κόσμο και ειδικά νεολαίους. Ήρθαν και πριν τις Πανελλήνιες και 40 παιδιά ακόμα
για την πίστη τους και αμέσως μετά τις εξετάσεις ήρθαν ξανά. Λέω καλά πως ήρθατε πάλι αφού δεν βγήκαν τα αποτελέσματα. Μου λένε ήρθαμε να ευχαριστήσουμε. Έχουμε λοιπόν την ελπίδα για τα νέα παιδιά μας, για την πατρίδα, για την Ελλάδα,για τον Χριστό».


Πολεμιέται η Εκκλησία αλλά πορεύεται Θεωρείται ότι είμαστε σε μια χρονική στιγμή που η πίστη μας και η εκκλησία δέχονται «πόλεμο»;

«Έχετε δίκαιο ναι. Αλλά πάντα έτσι ήταν. Πάντα πολεμιόταν. Το είχε πει ο Χριστός μας στο Ευαγγέλιο. Υπάρχει μίσος στην ανθρωπότητα. Δείτε πως χτυπιούνται ορθόδοξοι λαοί μεταξύ τους. Ο αείμνηστος Οικουμενικός Πατριάρχης ο Αθηναγόρας μετά τα γεγονότα στη Πόλη του 1955 που σκοτωθήκαν πολλοί
Έλληνες,περπατούσε με κάτι φοιτητές στον Βόσπορο. Ρωτούσε τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής τι κάνει η Εκκλησία και πως πάει. Και είπαν τις Θεολογικές του σκέψεις. Στο τέλος είπε χαρακτηριστικά, πορεύεται, περπατάει.

Το Ευαγγέλιο τα λέει ξεκάθαρα. Πολεμιέται η Εκκλησία αλλά πορεύεται. Πόσα πέρασε χιλιάδες χρόνια από τυράννους, από διώκτες,από αιρετικούς,από μέσα από το σώμα άτομα που έφεραν κακό. Τους ξεπέρασε όλους όμως αυτούς και πορεύεται. Να σκεφτόμαστε το μισογεμάτο και όχι το μισοάδειο. Δείτε τι περάσαμε με τον κόβιντ. Κλειστές οι εκκλησίες αλλά τις ξαναβρήκαμε».

Η πίστη μας σώζει πραγματικά;

«Βεβαίως σώζει,αλλά η πίστη δεν είναι κάτι αόριστο. Απλά πιστεύω. Γιατί και ο άπιστος πιστεύει στην
απιστία του. Το θέμα είναι σε τι πιστεύεις. Πιστεύω σε ένα φανταστικό Θεό, σε κάποιον που σε κατέκτησε με την πολιτική του πχ;  Ή πιστεύω σε ένα αποκαλυπτικό Θεό που είναι ο Θεός των Ορθοδόξων; Μας αποκαλύφθηκε ο Χριστός. Περπάτησε στη Γη. Δεν τον φτιάξαμε ούτε οι παπάδες,ούτε οι δεσποτάδες που δυστυχώς λένε κάποιοι. Περπάτησε μαζί με τους ανθρώπους,έφαγε μαζί τους,τους τάισε,σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Η πίστη προχωρά και δεν σταματά. Μετέχω στα μυστήρια,συμμετέχω. Πιστεύω στον Τριαδικό Θεό,στους Αγίους και γι αυτό έχουμε ορθόδοξα ονόματα. Οι Άγιοι ήταν άλλωστε άνθρωποι σαν εμάς,δίπλα μας,τους ξέρουμε. Ο Άγιος Πορφύριος πχ. Εγώ τον φιλοξένησα εδώ το 1977. Ο Άγιος Καλλίνικος εδώ ήταν στο Θέρμο και λειτουργούσε». Μια διεθνής γλώσσα είναι το δάκρυ!


Άρα είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

«Είμαι αισιόδοξος. Γνώρισα και έχω δει πολλά από πολλούς Αγίους. Και τον Άγιο Πορφύριο και τον Άγιο
Παΐσιο και τον Άγιο Ιάκωβο στην Εύβοια και την γερόντισσα την Γαβρηλία που δεν είναι Αγία αλλά ένα φαινόμενο που γύρισε όλη την Οικουμένη,σπουδαγμένη στην Γαλλία και πήγαινε στο Νεπάλ να ταΐζει
τα μικρά παιδιά με το χέρι της. Δεν είναι εύκολο. Πήγε και στην Αφρική και μου έλεγε μια λέξη. Καλά τα αγγλικά αλλά μια διεθνή γλώσσα είναι το δάκρυ. Μόλις πας σε μια κοινωνία που δεν σε ξέρουν μόλις δακρύσεις οι απέναντί σου θα καταλάβουν ποιος είσαι. Αυτή είναι η διεθνής γλώσσα μου είπε. Και ας ήξερε πέντε γλώσσες!

Μας έλεγε ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος που ήταν πνευματικός μου για 18 χρόνια ότι πάντα θα υπάρχει το καλύτερο. Δεν είμαστε τέλειοι. Προσπαθεί η εκκλησία και προσωπικά εμείς με τον επίσκοπο μας εδώ,να κάνουμε το καλύτερο. Να προσεγγίσουμε τους σωστούς,τους καλούς,τους πονεμένους,όλους.

Θυμάμαι πάλι από τον Χριστόδουλο για το πως θα προσεγγίσουμε τους νέους. Ήταν η τάση να κάνουμε πνευματικά κέντρα,να πάρουμε μουσικά όργανα κτλ τότε. Και λέει ο Χριστόδουλος ότι αν αγαπάτε αυτό που θέλετε να κάνετε να είστε σίγουροι ότι ο Θεός θα σας φωτίσει. Πλέον δεν είναι όπως τότε, Άλλαξαν οι εποχές. Αλλά αν ξεκινήσεις σαν καινούργιος, αν  αγαπάς τα παιδιά,ο ίδιος ο Θεός θα σε φωτίσει.

Είχαμε και στην Αγιά στην Λάρισα 250 παιδιά. Ο Χριστόδουλος ήταν ένας ηγέτης που ήξερε πως να μιλήσει στον καθένα. Στον φτωχό,στον επιστήμονα, στον κάθε ένα στην γλώσσα του. Ήταν πολύ διαβασμένος και προσπαθούσε να είναι τέλειος και γι αυτό ξεσήκωνε και τα πλήθη. Ποιός πολιτικός γέμισε το Σύνταγμα; Ο Θεός να τον αναπαύει και να έχουμε την ευχή του» Βιώνουμε καθημερινά θαύματα. Εδώ έρχεται καθημερινά πολύς κόσμος.


Έχουμε σύγχρονα θαύματα;

«Έρχεται πολύς κόσμος. Έρχονται  ξένοι,  πλούσιοι και φτωχοί,  πονεμένοι και πολιτικοί και επιστήμονες και πάρα πολλοι. Μετά την πανδημία έγινε πάλι το συνέδριο των Ευρυτάνων από τις ΗΠΑ που γίνεται κάθε χρόνο. Ήρθαν πέρσι στο Καρπενήσι και προτού ξεκινήσει ήρθαν όλοι εδώ στην Προυσιώτισσα να κάνουμε εσπερινό γιατί χωρίς να έρθουμε εδώ δεν ξεκινάμε είπαν! Δείτε πως κρατάνε οι ομογενείς μας!

Βιώνουμε καθημερινά θαύματα. Βλέπουμε θαύματα κάθε μέρα. Υπάρχει η Χάρις του Θεού. Όπου υπάρχει αμαρτία ,υπάρχει και η Χάρις».

Ηγούμενε θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο θρησκευτικός τουρισμός;

«Δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα αν και υπάρχουν προσπάθειες από πολλές Μητροπόλεις. Εδώ για παράδειγμα έχουμε θαυματουργές εικόνες και πολλά λείψανα Αγίων. Και δυστυχώς με ρωτάνε κάποιοι επισκέπτες τι κόκκαλο είναι αυτό! Και τους λέω είναι άλλο το λείψανο. Πάντα τους μιλώ σε όσους έρχονται για την κάθε εικόνα. Είναι το μοναδικό Μοναστήρι εδώ που δεν έκλεισε ποτέ και είναι 1200 χρόνια. Αυτό σημαίνει εκατομμύρια προσευχές. Και τους λέω γιατί έχουμε εδώ αυτά τα λείψανα και τι σημαίνει. Να σας πω και μια ιστορία που μου είπαν από τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Φεύγουν 10 μηχανές,10 ζευγάρια και πάνε στο Πευκί.

Ένας από την παρέα ήξερε ότι στο Προκόπι είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και λέει δεν πάμε να προσκυνήσουμε. Πήγαν και λέει μια κοπέλα μα τι κάνετε το κόκκαλο χαιρετάτε; Το βράδυ πέφτουν να κοιμηθούν και παρουσιάζεται στην κοπέλα ο Άγιος Ιωάννης όπως ήταν στην λάρνακα και της λέει είμαι το κόκκαλο! Ξυπνά το σύντροφό της και του λέει πάμε να προσκυνήσουμε τώρα! Και πήγαν 6 το πρωί
όλοι να προσκυνήσουν και από τότε έγινε η κοπέλα προσκυνήτρια. Έχουμε πολλές τέτοιες ιστορίες στην ορθοδοξία μας! Εδώ είμαι λίγα χρόνια αλλά είμαι παλιός.

Είχαμε έρθει το 1974 με την συνοδεία του γέροντα του Γρηγορίου του Ζουμή. Εγώ έγινα το 1975 μοναχός εδώ και έμεινα μέχρι το 1980. Μετά πήγα στον Βόλο που έγινε και ο μεγάλος ο σεισμός του Αλμυρού και έπεσαν εκκλησίες,μοναστήρια Το θαύμα της Παναγίας; Δεν σκοτώθηκε κανείς με σεισμό στα 7 Ρίχτερ. Και το πατρικό μου σπίτι έπεσε. Και τότε παρακάλεσε ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος που ήταν επίτροπος ιερέας στον Αλμυρό και πήγα στην Παναγιά τη Ξενιά και φτιάξαμε πάλι το Μοναστήρι. Μετά πήγα στο εξωτερικό και όταν γύρισα με πήρε ο Χριστόδουλος και έγινα διάκονος και ιερέας και ήμουν στην Αγυιά αρχικά και μετά στην Λάρισα .Και στο τέλος ο δεσπότης της Λάρισας μου είπε να έρθω εδώ με τον δεσπότη του Καρπενησίου ενώ ήταν να πάω στο Άγιο Όρος. Και έτσι γύρισα στο σπίτι μου»!


Αληθεύει ότι είχατε γνωρίσει και τον θρύλο του μπάσκετ Λάρι Μπερντ στις ΗΠΑ;
«Ναι είχα γνωρίσει τον Λάρι Μπερντ. Έπαιρνε και ελληνικά και αρχαία ελληνική ιστορία τότε στο πανεπιστήμιο. Είχε αναζητήσεις και εκεί και γνώρισα και τον δεσπότη της Μεσογαίας Νικόλαο που
ήταν ακόμα τότε στην ΝΑSA».

Τι συμβουλή δίνετε στους κόσμο σήμερα;

«Να έχει πίστη στον τριαδικό μας Θεό,τον Θεό της ορθοδοξίας. Όχι στον Θεό των παπάδων,των δεσποτάδων,ούτε τον Θεό του καθενός που μπορεί να καπηλευτεί την πίστη. Να έχει ένα πνευματικό δίπλα του για να συμβουλεύεται τα πνευματικά και μόνο θέματα. Όχι τι μάρκα αυτοκινήτου θα πάρει! Να εξομολογείται και να παίρνει κουράγιο για την ζωή. Η Θεία Κοινωνία έχει μεγάλη ευλογία. Έτσι δεν γίνονται εγωιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί δεσποτάδες πήγαιναν στον Άγιο Παΐσιο. Γιατί είχε πνεύμα Άγιο. Γι αυτό πήγαιναν. Να σας πω και μια άλλη μαρτυρία. 1983,εγώ διάκονος. Πάμε με τον μακαριστό Χριστόδουλο στο Άγιο Όρος στην αγρυπνία της Διονυσίου. 17 ώρες αγρυπνία. Μία από τις μεγαλύτερες.

Εγώ κουράστηκα, ο μακαριστός εκεί. Τελείωσε η λειτουργία και πήγαμε στη τράπεζα. Και λέει στον ηγούμενο θέλω να δω τον προηγούμενο. Ο Γαβριήλ που ήταν στο νοσοκομείο της Μονής. Και πήγαμε . Και ο Χριστόδουλος ο μακαριστός να βλέπετε να κάνει μια μεγάλη μετάνοια σε ένα καλόγερο. Και ο γέροντας Γαβριήλ που ήταν μια διάνοια να σηκώνεται με προσπάθεια και να βάζει μετάνοια. Δύο δυνατά κεφάλια,ηγέτες στα πνευματικά, να βάζουν μετάνοια. Ταπείνωση. Και όλα αυτά για να
μην σας κουράζω επειδή είχε γράψει κάτι τότε ο Γαβριήλ εναντίον του Χριστοδούλου. Ο Χριστόδουλος είχε κάνει μια ενέργεια. Αλλά με την μετάνοια λύθηκαν όλα και αυτό μου έμεινε μέσα μου. Ήμουν τότε
24χρ. Γι αυτό ο νέος έχοντας ένα πνευματικό όσο μορφωμένος και αν είναι,ταπεινώνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι γιατροί, επιστήμονες,έχουν τον πνευματικό τους.

Οι δρόμοι επιστήμης και εκκλησίας είναι παράλληλοι. Θέλησαν να μας κοντράρουν. Αλλά η επιστήμη έχει ένα αντικείμενο που το πάει στο μικροσκόπιο και το ερευνά. Η πίστη μας δεν μπορεί να μπει στο μικροσκόπιο. Το ένα ερευνάται,το άλλο,η πίστη μας,ζει».


Αληθεύει ότι στον φετινό εορτασμό της Παναγιάς μας στις 23 Αυγούστου θα είναι και ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος;

«Ναι! Έχουμε καλέσει τον Δεσπότη Πατρών για το Πανηγύρι μας φέτος και το δέχθηκε με μεγάλη χαρά. Όταν τον πήραμε τηλ με τον Δεσπότη Καρπενησίου για να τον καλέσουμε,η απάντησή του ήταν «με καλεί η Παναγία και δεν θα έρθω»; Και αυτό καθώς έχει και άλλες υποχρεώσεις εκείνες της ημέρες,αλλά θα είναι εδώ 22 και 23/8. Έχουμε πολλούς πατρινούς επισκέπτες εδώ. Πάντα βρίσκεις ένα πατρινό στο Μοναστήρι μας»!

Αντέχει οικονομικά το Μοναστήρι; Γιατί οι εποχές είναι δύσκολες πλέον.

«Το Μοναστήρι είναι ,μεγάλο προσκύνημα και έχει άνεση οικονομική. Αλλά μην ξεχνάτε είναι 1200 χρόνων και σημαίνει ένα παράθυρο να πέσει θα έχει θέματα. Πολλά λειτουργικά έξοδα. Τα παλιά κτίρια είναι του 1901».

Μπορεί να μείνει κόσμος εδώ για διανυκτέρευση; Γιατί είναι και δύσκολη η διαδρομή

«Φιλοξενούμε τον κόσμο που έρχεται για ένα βράδυ αν θέλει γιατί είναι προσκυνητές Με ρωτάνε μερικοί να μείνουμε 2-3 μέρες. Και λέω δεν είμαστε ξενοδοχείο αλλά ερχόμεθα για να προσκυνήσουμε»!
Ο Θεός έδωσε ελευθερία και την σέβεται απόλυτα.

Τι λέτε σε όσους λένε μα που είναι ο Θεός, όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα σε μικρά παιδιά και σε ανάλογες περιπτώσεις;

«Αυτό που λέει το Ευαγγέλιο. Χτυπήστε την πόρτα του Θεού. Σε χρόνο ενεστώτα. Το πότε μετά είναι
στο χέρι του Θεού. Αλλά οι πόνοι και οι ασθένειες έρχονται από τον Θεό; Αν είναι δυνατόν. Αλλά μπορεί να είναι και παιδαγωγικά. Αλλά λέτε για τα παιδιά. Ποιός τα σκοτώνει αυτά τα παιδιά; Γιατί γίνονται οι
ασθένειες; Ας κοιτάμε και τι τα ταΐζουμε τα παιδιά. Για τους πολέμους ποιος φταίει; Όλα για το κέρδος και σκοτώνονται μεταξύ τους. Έμαθα έδωσαν στο πόλεμο της Ουκρανίας όπλα του ‘40. Για να αδειάσουν οι αποθήκες; Ο Θεός έδωσε ελευθερία και την σέβεται απόλυτα. Είναι κουμανταδόρος στα πνευματικά θέματα αλλά δεν πιέζει τους ανθρώπους. Θα μπορούσε να κάνει ένα θαύμα. Αλλά θα ζούσαμε στην χώρα των θαυμάτων. Αφήνει ο Θεός τον άνθρωπο να έχει τις επιλογές του και ανάλογα έχει και τις συνέπειες».

Η εκκλησία έχει κάπου ευθύνες;

«Ίσως δώσαμε και κακά παραδείγματα. Ας κάνουμε και εμείς την κριτική μας. Ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος μάζεψε την νεολαία γιατί ζήτησε ένα συγγνώμη για τα λάθη και ας μην τα είχε κάνει ο ίδιος. Και έτσι αγκάλιασε την εκκλησία η νεολαία. Σήμερα δείτε τα ΜΜΕ. Ποιός προβάλλει την Μονή μας πχ εδώ; Βάζουν ένα θέμα,βάζουν για τα φασολάκια πχ και μέσα σε όλα λένε και για τον Προυσσό και ότι είναι εδώ ένα Μοναστήρι 1200 χρόνια! Κάνε μια εκπομπή ωραία.

Παλαιότερα υπήρχαν τέτοιες εκπομπές. Αλλά πορευόμαστε. Έχει γυρίσματα. Η Χάρις της Παναγίας να είναι σε κάθε οικογένεια. Γιατί αν χαθεί η οικογένεια που μπάει κατά εκεί…Αλλά έχει ο Θεός Αν χαθεί αυτό το κύτταρο που είναι σε κρίση… Φτάσαμε να έχουμε δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες. Που είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που μάθαμε τα παραμύθια.

Είναι οι τρεις γενιές που λέει ο Χριστός μας και είναι στην εκκλησιολογία. Ιωακείμ και Άννα,Ιωσήφ και η Παναγιά μας και ο Χριστός. Να μην χαθεί η οικογένεια. Είναι το κύτταρο της κοινωνίας. Και τα παιδιά πρέπει να έχουν την υπακοή τους μέχρι να φύγουν για τις σπουδές. Και ο παππούς και η γιαγιά χωρίς να μπαίνουν στα ζευγάρια πρέπει να είναι εκεί όμως. Ο νέος ας τους ακούει και ας το σκεφτεί. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι θα έχουμε παιδιά που θα θέλουν τον δικό τους δάσκαλο για να μιλάνε. τα παιδιά θα έχουν πρόβλημα ομιλίας. Οι γονείς δεν μιλάνε μεταξύ τους και τα παιδιά δυσκολεύονται
να μάθουν να μιλάνε. Και τα παιδιά μιλούνε μεταξύ τους με το τηλέφωνο και όχι με την γλώσσα».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ο Προυσσός έγινε γνωστός από το περίφημο Μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στη Παναγιά μας και στέκει αγέρωχο μέσα σε ένα βράχο εδώ και 1200 χρόνια! Μάλιστα την θαυματουργὴ αὐτὴ εἰκόνα της Θεοτόκου λέγεται ότι την ζωγράφισε ὁ Εὐαγγελιστὴς Λουκάς καὶ ήρθε από την Προύσα της Μικράς Ασίας.
Το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας υπήρξε καταφύγιο αμάχων κατά την Τουρκοκρατία, ενώ εδώ νοσηλεύτηκε και ο Γ. Καραϊσκάκης(και θα δείτε και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου αγωνιστή της επανάστασης) H μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944. Διαθέτει αγιογραφίες του 13ου και του 16ου αι. και βιβλιοθήκη πλούσια σε σημαντικά κειμήλια. Και φυσικά λείψανα πολλών Αγίων μας! Ακόμα πλησιάζοντας στην Μονή θα δείτε τα «καραούλια» του Καραϊσκάκη πάνω από το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Είναι δύο πύργοι που οικοδομήθηκαν την περίοδο της Επανάστασης. Ακόμα μην ξεχάστε να βρείτε εκεί κοντά και τα λεγόμενα «πατήματα» της Παναγίας, στη θέση «Τύπωμα». Μιλάμε για γεωλογικούς σχηματισμούς που μοιάζουν με αποτυπώματα. Η παράδοση λέει ότι πρόκειται για ίχνη που άφησε η Παναγία όταν ήρθε από την Προύσα. Το Μοναστήρι εορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου!

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του  Ηγούμενου της Ι.Μ. Παναγίας  Προυσιώτισσας  στο πανελλαδικό περιοδικό “πατρινόραμα-Hellenic” που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.

Σχετικές αναρτήσεις

Αγριογούρουνα “βολτάρουν” ανενόχλητα σε χωριά του Δήμου Ναυπλιέων

admin

«Τουρισμός για Όλους»: Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι αιτήσεις

admin

Τα Πόθεν Έσχες των Περιφερειαρχών

admin

Στα γραφεία του ΕΟΤ με τον Γ.Γ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Δημήτρη Φραγκάκη.

admin

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην πρώτη γραμμή της προσφοράς και το 2023

admin

 Ποια «ηχηρά» ονόματα έμειναν εκτός ευρωβουλής

Διαχειριστής

Η Π.Κ.Μ. στο «GREEK LUXURY TOURISM Β2Β WORKSHOP» στη Νέα Υόρκη

admin

Συγχαρητήρια στην κα Αριστέα Παπαδοπούλου και τους συνεργάτες της

admin

Ένα νέο πάρκο γειτονιάς στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

admin

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

admin

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου για τον αποθανόντα Γιώργο Γραμματικάκη

admin

Η ενεργή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτυπώνεται στην αναφορά του ΕΚΤ

admin