ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Αη Στράτης – Πράσινο νησί: Ενεργειακά αυτόνομος το 2024

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας σε ηλεκτρισμό και θερμότητα, γίνεται μέσα στο 2024 ο Άγιος Ευστράτιος, χάρη σ’ ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένας αιολικός σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 0,9 MW, ένας φωτοβολταϊκός σταθμός μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 MW, συσσωρευτές αποθηκευτικής ικανότητας 2,56 MWh, σταθμός για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και δίκτυο διανομής και προμήθειας ενέργειας. Xάρη σε όλα αυτά, ο Αη Στράτης θα αποτελεί σύντομα το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής, ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας σε ηλεκτρισμό και θερμότητα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υβριδικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας από ΑΠΕ στο Νησί του Αγ. Ευστρατίου», ο ακριτικός Άη Στράτης των 250 περίπου κατοίκων, πρόκειται να μετατραπεί στο πρώτο πράσινο νησί της Ελλάδας, με διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας άνω του 85%, αποθήκευση ενέργειας, τηλεθέρμανση και παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους, χάρη στην καινοτομία του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και την τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή.

Η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή, δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου:

“Στο νησί μας, στο νησί του Αγίου Ευστράτιου, έπειτα από την πάροδο πολλών ετών, μετά από πολλές πιέσεις και αλλαγές, τόσο στην αρχική μελέτη του, όσο και στις διοικήσεις της Δημοτικής Αρχής και της κεντρικής Κυβέρνησης, ολοκληρώνεται το μοναδικό ως προς το είδος του όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, έργο Αη Στράτης Πράσινο Νησί, που στόχο έχει την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών μας με τη χρήση ΑΠΕ. Όλα τα υποέργα της συγκεκριμένης πράξης έχουν αναδόχους και σύντομα θα τα δούμε όχι απλά να ολοκληρώνονται αλλά να λειτουργούν! Σε μια προσπάθεια που γίνεται παγκοσμίως στην προστασία του περιβάλλοντος με ήπιες παρεμβάσεις φιλικές προς αυτό και στη σταδιακή μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος, το νησί του Αγίου Ευστράτιου πρωτοπορεί! Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τον τόπο μας το οποίο μας δίνει πολλές προοπτικές ανάπτυξης! Η μεγάλη πρόκληση είναι πέρα από τη σωστή λειτουργία του, η σύσταση του φορέα που θα διαχειρίζεται το συγκεκριμένο έργο!”

Την καινοτομία του έργου αποτελεί το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου. Πρόκειται για ένα σύστημα ανώτατου επιπέδου, που θα ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή ενέργειας του υβριδικού σταθμού ώστε να καλύπτεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού και να αξιοποιείται αποτελεσματικά η πλεονάζουσα παραγωγή ΑΠΕ από το φορτίο του συστήματος τηλεθέρμανσης.

Το σύστημα ελέγχου θα συνεργάζεται με τον τοπικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο που θα είναι δυνατή η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού μέσω τριών διακριτών καταστάσεων λειτουργίας:

-Λειτουργία του υβριδικού σταθμού χωρίς τον τοπικό σταθμό παραγωγής
-Λειτουργία του υβριδικού σταθμού μαζί με τον τοπικό σταθμό παραγωγής
-Λειτουργία μόνο του τοπικού σταθμού παραγωγής

Εντός του 2024 σε λειτουργία το έργο

Οι εργασίες κατασκευής από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που ορίστηκε ανάδοχος του έργου έπειτα από διαγωνισμό, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας στη θέση της στο γήπεδο ΑΠΕ έχει ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου τηλεθέρμανσης καθώς και όλες οι καλωδιώσεις και η κατασκευή των υποσταθμών ενώ έχουν ξεκινήσει τα αιτήματα παραλαβής παραδοτέων από το ΚΑΠΕ.

Στόχος είναι στα τέλη Ιανουαρίου 2024 να ξεκινήσουν οι εσωτερικές δοκιμές, ώστε μέσα μέσα στο 2024 να συνδεθεί το έργο στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και να εκκινήσει η πλήρης λειτουργία του.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ και η δράση είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία:

ενός Υβριδικού Σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο νησί του Αγ. Ευστρατίου, που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.
ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων. Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτήρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου.

Σχετικές αναρτήσεις

Πάτρα: Έσπασε ο γρύλος και τον πλάκωσε το αμάξι! – Εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα

admin

Δήμος παίρνει πρωτοβουλία για την αντιμέτωπιση bullying & των φαινομένων βίας

AGGELOS DRITSAS

Π. Πελοποννήσου: Ορίστηκαν οι αντιπεριφερειάρχες και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι

AGGELOS DRITSAS

Ηράκλειο: Κλείνει 19-24/2 το αεροδρόμιο για εργασίες αναβάθμισης

AGGELOS DRITSAS

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι: Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

admin

ΣΗΜΕΡΑ : Ο Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας, 40 ετών, έχασε τη ζωή του

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Ομιλία αφιερωμένη στην γεωλογική εξέλιξη του Ολύμπου

admin

Μεσσήνη: Συνελήφθη 36χρονος-Εκλεψε δύο τενεκέδες λάδι

admin

Γιάννης Γεωργόπουλος

admin

ΑΣΕΠ: 1.843 μόνιμες προσλήψεις σε 82 περιοχές της χώρας

admin

Τατούλης: «Τι δεν είπε (στην Αρκαδία) ο «ψεύτης» και «ξεχασιάρης» Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης!»

admin

Ενημερωτική δράση στο Ναύπλιο με θέμα «Πρόληψη για τον Σακχαρώδη Διαβήτη» ΒΙΝΤΕΟ

admin