ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΔΗΜΟΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ήπειρος – Μελέτες για δήμους: Καταγγελίες για παράνομες αποφάσεις 2,6 εκατ. ευρώ

Η ιστορία των ξεχασμένων μελετών Δήμων του Νομού Ιωαννίνων, οι οποίες δεν τελείωσαν ως όφειλαν ως το 2012 και επανήλθαν εντελώς ξαφνικά με διαδικασίες στα όρια του νόμου μετά το 2016, σε μία προσπάθεια να πληρωθεί ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου που ήταν και ο φορέας ο οποίος τις εκπόνησε, είναι ένα κουβάρι που ξεμπλέκεται μέρα με την ημέρα.  Η κρίσιμη λεπτομέρεια ωστόσο, είναι πως οι Δήμοι τους οποίους αφορούσαν οι μελέτες, δε ρωτήθηκαν ποτέ αν ήθελαν τις συγκεκριμένες μελέτες ή όχι…

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης έδωσε στη δημοσιότητα τις συγκεκριμένες 15 μελέτες, με προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ (!) που ποτέ δεν τελείωσαν αλλά και τις έξι μελέτες που ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους και εντελώς νόμιμα εκπονήθηκαν και παραδόθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ως το 2012. Οι συγκεκριμένες μελέτες είχαν συνολικό προϋπολογισμό 647.305 ευρώ.

Ο κ. Ντακαλέτσης προχώρησε σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, μετά τη δεύτερη άκαρπη προσπάθεια για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου, προκειμένου να ανακαλέσει τις παράνομες αποφάσεις του ΔΣ της 28ης Δεκεμβρίου 2023, μια εκ των οποίων αφορούσε την “Ολοκλήρωση των Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ ΟΤΑ και ΠΕΔ Ηπείρου για την ωρίμανση έργων υποδομής”, όπως ήταν ο τίτλος του θέματος που έφεραν στην ΠΕΔ με υπογραφές τους, 7 μέλη του ΔΣ. Στη δεύτερη απόπειρα συνεδρίασης, το μεσημέρι της Δευτέρας, εμφανίστηκαν πλην του προέδρου, οι Σπύρος Παππάς, Γιώργος Σουκουβέλος και Φίλιππος Ευαγγέλου. Το ΔΣ θα συγκληθεί για τρίτη φορά την ερχόμενη Παρασκευή, και η συμμετοχή που απαιτείται στην τρίτη προσπάεια προκειμένου να υπάρξει απαρτία, είναι το 40% των μελών του ΔΣ, δηλαδή 8 αντί των 12 που απαιτούσαν οι δύο πρώτες συνεδριάσεις.

Χωρίς να συνεδριάζει το ΔΣ της ΠΕΔ, δεν υπάρχει ούτε προϋπολογισμός εγκεκριμένος για το 2024 και άρα δε μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά ο οργανισμός, όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Ντακαλέτσης, εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι στην τρίτη απόπειρα θα υπάρξει απαρτία για να επανέλθουμε στην κανονικότητα…

Αναφερόμενος πάντως, στην κακή εικόνα του ΔΣ της ΠΕΔ κατά τους τελευταίους δύο μήνες, στάθηκε στην ευθύνη της ακύρωσης της συνεδρίασης της 28ης Δεκεμβρίου, την οποία απέδωσε κύρια στον πρώην δημοτικό σύμβουλο Ηγουμενίτσας, Γιάννη Γόγολο, ο οποίος έπαψε να είναι δημοτικός σύμβουλος από τον περασμένο Ιούλιο και όφειλε από τότε να ενημερώσει την ΠΕΔ και την παράταξή του, προκειμένου να αντικατασταθεί άμεσα. Για την πλασματική απαρτία που επετεύχθη στη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου, ο κ. Γόγολος έχει την κύρια ευθύνη γιατί απέκρυψε την παραίτησή του και αυτό αποτέλεσε σοβαρό ζήτημα νομιμότητας για τη συνεδρίαση της ΠΕΔ, είπε ο πρόεδρος.

Οι μελέτες

Μιλώντας για τις μελέτες, ο κ. Ντακαλέτσης ανέφερε πως το ύψος του προϋπολογισμού τους φέρεται ότι ανέρχεται στα 2,6 εκατ. ευρώ, συν τη διαφορά του ΦΠΑ που είναι 78.000 ευρώ και η οποία ζητείται να πληρωθεί από το αποθεματικό της ΠΕΔ! Το πρώτο στοιχείο που τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης λοιπόν, ήταν πως μέσω προγραμματικής σύμβασης ανατέθηκε απευθείας στον τεχνικό σύμβουλο της ΠΕΔ, μια ιδιωτική μελετητική εταιρεία δηλαδή, ένα σύνολο μελετών, χωρίς καμία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που να λέει ότι είναι νόμιμες οι συμβάσεις. Οι προγραμματικές συμβάσεις υπεγράφησαν για να προλάβουν οι Δήμοι των Ιωαννίνων την ωρίμανση των έργων για να προταθούν για ένταξη στο ΠΕΠ 2007-2013. Όσες ολοκληρώθηκαν μέχρι το 2012, έγιναν καλώς, από την επόμενη στιγμή όμως, τελείωσε ο χρόνος και ο συμβατικός δεσμός του τεχνικού συμβούλου με την ΠΕΔ και άρα και η ισχύς των προγραμματικών συμβάσεων.

Συμβαίνει όμως, τώρα το παράδοξο, οι αιτούντες τη λήψη απόφασης στη συνεδρίαση της 28ης/12/2023 έχουν αποστείλει επιστολή και στην ΚΕΔΕ και ισχυρίζονται ότι έχει περατωθεί το περιεχόμενο των προγραμματικών συμβάσεων κάτι που αμφισβητεί η ΠΕΔ Ηπείρου. Αν όμως, όπως ισχυρίζονται οι 7, έχει περατωθεί το περιεχόμενο δεν υφίσταται θέμα παράτασης των προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες έχουν λήξει από το 2012! Σε κάθε περίπτωση, η ΠΕΔ δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα των διαδικασικών και αρνείται ως τελικός δικαιούχος ότι έχει συμβατικό δεσμό με τον ανάδοχο, με τον τεχνικό σύμβουλο δηλαδή, γι’ αυτό και δεν δέχεται να λάβει τα χρήματα για να τον αποπληρώσει.

Ενδεικτικά περιέγραψε την παραδοξότητα για το δικό του Δήμο, το Δήμο Δωδώνης ο κ. Ντακαλέτσης. Φέρεται ότι υπάρχουν 3 μελέτες στον περιβόητο κατάλογο. Ο Δήμος Δωδώνης όμως, από το 2012 και μετά ουδέποτε έλαβε απόφαση ότι τις θέλει τις συγκεκριμένες μελέτες και παρ’ όλα αυτά, ο Κώστας Καψάλης, ως πρόεδρος μιας ανύπαρκτης επιτροπής, έστειλε τις μελέτες στο Δήμο Δωδώνης, όταν ο τελευταίος βρήκε μετά το 2012, άλλο τρόπο για να υλοποιήσει τα συγκεκριμένα έργα, άρα δεν χρειάζεται τις μελέτες που σήμερα παραδίδονται. Υπάρχει ακόμα και μια διαδημοτική συνεργασία του τέως Δήμου Λάκκας Σουλίου και της τέως Κοινότητας Σουλίου (“Μελέτη Πάρκου Ιστορίας 1821”), η οποία προβλέπει περίπου ό,τι υλοποιεί σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού, με την ανάδειξη των οχυρών και των ιστορικών τόπων του Σουλίου!

Ο έλεγχος

Η “λογική” αυτών που ανέσυραν τις ξεχασμένες μελέτες λέει ότι επειδή παρατάθηκε το πρόγραμμα “Θησέας” όλες οι συμβάσεις παρατείνονται, ισχυρισμός έωλος και ανυπόστατος. Όχι όμως, μόνον αυτά, αλλά και παράνομος.

Στο… χορό έχει πλέον μπει και το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου. Το Υπ. Εσωτερικών ζητά από την ΠΕΔ να πει αν υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις και επιτροπές ενεργές, γιατί καταλαβαίνει και το Υπουργείο πως επιχειρείται να νομιμοποιηθεί μια διαδικασία εκ των υστέρων, όταν αναβιώνουν ανύπαρκτες επιτροπές και υποεπιτροπές της ΠΕΔ και όταν αναρμόδιοι υπάλληλοι υπογράφουν έγγραφα.

“Μένει να δούμε με ποιο τρόπο και ποια δικαιολογητικά κατατέθηκαν στο Υπουργείο για να γίνει η εκταμίευση μερικών ποσών” τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης αναφερόμενος στα χρήματα που διατείνεται πως έχουν μπει στα ταμεία του Δήμου Πωγωνίου ο Κ. Καψάλης. Το Υπουργείο Εσωτερικών ενεργοποιήθηκε πλέον, κινητοποιώντας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και ζητώντας να αποσαφηνιστεί η νομιμότητα της πληρωμής κάποιων από τις μελέτες.

Στο ερώτημα, αν μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ποινικές ευθύνες κάποιων αιρετών αυτή η ιστορία, ο κ. Ντακαλέτσης δήλωσε πως δε μπορεί να προκαταλάβει αποφάσεις που είναι αρμόδιο να πάρει το ΔΣ της ΠΕΔ, εξέφρασε πάντως την απορία, γιατί αυτοί που ζήτησαν με υπογραφές τους να ληφθεί η απόφαση στις 28 Δεκεμβρίου, για δύο συνεδριάσεις του ΔΣ της ΠΕΔ είναι εξαφανισμένοι και δεν προσέρχονται για να πάρουν μια νόμιμη απόφαση, εφόσον είναι βέβαιοι ότι πράττουν απολύτως νόμιμα…

Πηγή: pbnews.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τραγικό περιστατικό στην Πάτρα: Νεαρή κοπέλα σκοτώθηκε πέφτοντας από το μπαλκόνι 5ου ορόφου

admin

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Offenburg πραγματοποίησαν γυρίσματα στην Καμμένη Χώρα των Μεθάνων

ΤΑΚΗΣ NAF

Δύο καινούρια φορτηγά οχήματα 4×4 με αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Δύο ναι για έργα ΑΠΕ κι ένα όχι για το φωτοβολταϊκό στο Ζάλογγο

admin

Δήμος Φυλής: Εκλογή και ορισμός αντιπροσώπων – μελών σε Δημοτικές Επιτροπές

AGGELOS DRITSAS

ΤΑΙΠΕΔ: Μεγάλο ενδιαφέρον από τη Μέση Ανατολή ως και την Αυστραλία για την Καραθώνα στο Ναύπλιο

ΤΑΚΗΣ NAF

Συνεχίζεται η χρηματοδότηση του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας Ρόδου

admin

ΔΥΠΑ: Δυνατότητα εργασίας σε ανέργους με διατήρηση του επιδόματος ανεργίας

admin

Αναταράξεις στη Σητεία για τα παράκτια αιολικά πάρκα

admin

Διεξήχθη η 1η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ερμιονίδας ΒΙΝΤΕΟ

admin

Δήμοι: Ποιοι κινδυνεύουν με χρεωκοπία -Ποιος είναι ο «πρωταθλητής» (λίστα)

admin

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Άκυρο στον Λέων και στήριξη στον Ψυχάλη για την Πατούλη

admin