ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΒΙΝΤΕΟΔΗΜΟΙΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αλήθεια για το υποτιθέμενο έλλειμμα στο Δήμο Ωρωπού- Γιασημάκης: Δεν πήρατε ακόμη το μήνυμα των εκλογών

Αποστομωτική απάντηση έδωσε από το επίσημο βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού, ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης στο παραπλανητικό δημοσίευμα περί πρωταθλητή ελλειμματικού δήμου υπό χρεωκοπία, το οποίο έσπευσε να υιοθετήσει η αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα γνωστής ιστοσελίδας εμφανίζεται ο δήμος Ωρωπού να είναι πρώτος στην λίστα των δήμων που παρουσιάζουν έλλειμμα και μάλιστα χρησιμοποιείται ο δυσφημιστικός τίτλος “Ποιοι δήμοι κινδυνεύουν με χρεωκοπία”, δίνοντας την εντύπωση ότι ο δήμος Ωρωπού είναι υπό οικονομική κατάρρευση.

Ποια όμως είναι η αλήθεια; Κινδυνεύει όντως ο δήμος Ωρωπού με χρεωκοπία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα; Είναι ελλειμματικός κατά 4.909.226 ευρώ, όπως εμφανίζεται σε μια λίστα του Υπουργείου Εσωτερικών; 

Ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης από το βήμα της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού, έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις με στοιχεία και στηλίτευσε την στάση  συμβούλων της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να υιοθετήσουν τα αναφερόμενα, ενώ όπως είπε ο κ. Γιασημάκης ήξεραν ή θα έπρεπε να ξέρουν. 

Δεν υπάρχει έλλειμμα γιατί απλά δεν έχει ο δήμος οφειλές ύψους 9.441.587 ευρώ. Το ποσό που αναφέρεται είναι παραπλανητικό και δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του δήμου Ωρωπού. Από αυτό το ποσό τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ είναι υποχρεώσεις που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό  του δήμου και απλά έχουν εγγραφεί για τεχνικούς λόγους. 

Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο μέρος περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, αφορά την χρηματοδότηση έργων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και για τα οποία έχουν δεσμευτεί αντίστοιχες χρηματοδοτικές πιστώσεις από Υπουργεία ή άλλους δημόσιους φορείς. Ο δήμος έχει ως όφειλε τιμολογήσει αυτά τα έργα και μόλις ολοκληρωθούν και παραδοθούν, η αποπληρωμή τους θα γίνει από κονδύλια που δεν αφορούν  σε καμιά περίπτωση τον δήμο και έχουν ήδη εγκριθεί. 

Τι να κάνουμε, δυστυχώς στο δήμο Ωρωπού κάνουμε πολλά έργα, είπε ο δήμαρχος, απαντώντας σε όσα ανυπόστατα γράφονται, λέγονται και ψιθυρίζονται. Κάνουμε πολλά έργα με χρηματοδοτήσεις που εμείς εξασφαλίσαμε και φαίνεται εικονικά ότι χρωστάμε. Θα έπρεπε εσείς κ. Λίτσα και κ. Βελτανιώτη να τα γνωρίζεται αυτά, είπε ο κ. Γιασημάκης στους συμβούλους που αμφισβήτησαν την οικονομική κατάσταση του δήμου. Μεταφέρετε μια μιζέριαΠροφανώς δεν πήρατε το μήνυμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, που η κοινωνία επιβράβευσε το έργο μας και μας έδωσε μια ακόμη θητεία, είπε ο δήμαρχος Ωρωπού.

Επίσης ο κ. Γιασημάκης ανέφερε ότι ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ αφορά υποχρεώσεις προς την ΕΥΔΑΠ και 750.000 ευρώ αφορούν την μισθοδοσία και δεν είναι υποχρεώσεις που επιβαρύνουν το δήμο. Στην ουσία λοιπόν ο δήμος Ωρωπού, παρότι βρίσκεται σε οργασμό έργων όχι μόνο δεν έχει έλλειμμα αλλά αντιθέτως παρουσιάζει περίσσευμα σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα ο δήμος Ωρωπού έχει χρηματικά διαθέσιμα 4.5 εκ. ευρώ, ενώ οι πραγματικές υποχρεώσεις του προς τρίτους είναι στα 2 εκ. ευρώ. 

Όπως αναφέρει μετά από ερώτημα μας η δημοτική αρχή, τους προκαλεί εντύπωση και πολλά ερωτηματικά το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αφού θα μπορούσαν οι συντάκτες του με ένα απλό τηλεφώνημα να διαπιστώσουν αν πράγματι είναι ο δήμος ελλειμματικός. Απεναντίας έσπευσαν να δυσφημίσουν τον δήμο Ωρωπού και να δώσουν στο πανελλήνιο την εντύπωση ότι είναι ένα δήμος στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Θυμίζουν μάλιστα σε όσους έχουν ασθενή μνήμη ότι ο δήμος Ωρωπού πράγματι είχε βρεθεί το 2019 στο χείλος της χρεωκοπίας με χρέη που ξεπερνούσαν τα 12 εκατ. ευρώ και ενώ ήταν να τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης που θα σήμαινε τον ενταφιασμό του, η σημερινή δημοτική αρχή αν και μόλις είχε αναλάβει την καυτή πατάτα κατάφερε με συντονισμένες ενέργειες να αποφύγει ο δήμος την χρεωκοπία και την επιτήρηση και να αποπληρωθεί με κρατική επιδότηση το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών. 

Παράλληλα τονίζουν πως από το 2019 ο δήμος λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται οι τρύπες του παρελθόντος και να μην συσσωρεύονται νέα χρέη από αλόγιστες σπατάλες που θα επαναφέρουν τον δήμο στις παλιές κακές καταστάσεις. 

Δείτε την τοποθέτηση του δημάρχου Ωρωπού:

Σχετικές αναρτήσεις

Η Τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του πεσόντος Αεροπόρου Σμηναγού Μιχαήλ Παπαμιχαήλ στην Ερμιόνη

admin

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Αργολίδας για την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

AGGELOS DRITSAS

Συνεδριάζει αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ- Τα θέματα

admin

Τοπική Αυτοδιοίκηση 2024 – 2028 | Ενημέρωση νέων Δημάρχων | ΗΡΑΚΛΕΙΟ | 1η Ημέρα

admin

π. Πέτρος Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου

admin

Συνάντηση Λιβάνιου – Εσκίογλου για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στα Φάρσαλα

admin

Ανδριανός στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

admin

Κοινά συμπτώματα και διαφορές μεταξύ γρίπης, covid-19 & κρυολογήματος

AGGELOS DRITSAS

Εισαγγελική έρευνα για τις εικόνες ντροπής στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

AGGELOS DRITSAS

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: «Δεν είμαι τρελός, μπορώ να κάνω πράγματα, όπως όλοι σας»

admin

ΥΠΕΣ: Προτεραιότητα σε Υγεία, Κλιματική Κρίση, Ταμείο Ανάκαμψης, οι προσλήψεις του 2024

admin

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών 10,6 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επαγγελματίες

admin