ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΠΟΔΟΜΕΣ

Πώς η τεχνολογία αιχμής αλλάζει τη γεωργία και τη ζωή μας

Η πρωτοπόρος Bayer φέρνει την επανάσταση στο χωράφι με βιώσιμες πρακτικές στην αγροτική παραγωγή και μας μαθαίνει να «παράγουμε περισσότερα και ποιοτικότερα χρησιμοποιώντας λιγότερα».

Αντίξοες καιρικές συνθήκες, ευμετάβλητοι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες και ξεπερασμένες μέθοδοι παραγωγής είναι οι βασικοί λόγοι οι οποίοι δεν επιτρέπουν στη γεωργία υψηλότερες αποδόσεις και ποιοτικότερα προϊόντα. Ωστόσο, η εξαιρετικά επιρρεπής φύση του πρωτογενούς τομέα μπορεί να αντιστραφεί με τη χρήση νέων, υπερσύγχρονων εργαλείων και την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, που θα απαλλάξουν τον αγρότη από κάθε βάρος, ενώ παράλληλα θα δώσουν ώθηση στα αγροτικά προϊόντα.

bayer_4_2

Στη μάχη για παραγωγή ακριβείας, οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι είναι η τεχνολογία αιχμής και η τεχνητή νοημοσύνη, που παρακολουθεί την καλλιέργεια από το πρώτο στάδιο μέχρι το τελευταίο. Με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, ασύρματων δικτύων αισθητήρων εδάφους, ρομποτικής, δορυφόρων, drones και πληθώρα άλλων υπερσύγχρονων μέσων, όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από τις καλλιέργειες αξιολογούνται και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη μείωση του αντίκτυπου της γεωργίας στο περιβάλλον και στο κλίμα, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της υγείας του εδάφους, και στη μείωση του κόστους. Έτσι, συνδυάζοντας τεχνογνωσία και τεχνολογία, ο αγρότης γνωρίζει ακριβώς πώς να διαχειριστεί την καλλιέργειά του χωρίς να κατασπαταλά τους φυσικούς πόρους, επιτυγχάνοντας παράλληλα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Bayer, ηγέτιδα στους τομείς της γεωργίας και της υγείας, είναι απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της αειφορίας και ως εκ τούτου έχει υιοθετήσει τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας και της προσέγγισης «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to Fork) για την ταχύτερη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων. Επιδίωξή της είναι να διαμορφώσει τη γεωργία του μέλλοντος και να αντιστρέψει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, που προκαλείται από τις γεωργικές πρακτικές. Έχοντας ως βασικό προσανατολισμό το «παράγουμε περισσότερα και ποιοτικότερα χρησιμοποιώντας λιγότερα», η εταιρεία θεωρεί ότι η γεωργία είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί συνεισφέρει θετικά τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και σε θέματα βιοποικιλότητας.

Χρειάζεται λοιπόν μια νέα, πιο ευρεία διαχείριση των μέσων και των πρακτικών αγροτικής παραγωγής είτε αυτό αφορά στους φυσικούς πόρους, όπως είναι το νερό και η διαθέσιμη γη, είτε αφορά στις εισροές όπως φυτοπροστασία, λίπανση κ.λπ., για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να οδηγηθεί η γεωργία στο επόμενο στάδιο, που δεν είναι άλλο από αυτό της βιωσιμότητας και υψηλότερης, πιο ποιοτικής λειτουργία της. Είναι άλλωστε γεγονός, ότι οι σύγχρονες μέθοδοι έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα πιο υγιεινά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα, ενώ παράλληλα οι φυσικοί πόροι και η βιοποικιλότητα προστατεύονται όχι μόνο προσωρινά αλλά και σε βάθος χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο της δράσης της Bayer βρίσκεται η αναγεννητική γεωργία, ένα μοντέλο παραγωγής βασισμένο στα αποτελέσματα, το οποίο έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Κύριοι στόχοι της είναι και ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της αύξησης των απορροφήσεων άνθρακα, η διατήρηση ή η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η διατήρηση των υδάτινων πόρων, καθώς και η αύξηση των αποδόσεων και η βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των γεωργών και των κοινοτήτων τους.

bayer_3_2

Η προσέγγιση της Bayer στην αναγεννητική γεωργία, γίνεται με έμφαση στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων αντιμετωπίζοντας κάθε αγρόκτημα ως μοναδικό οικοσύστημα, προσφέροντας προσαρμοσμένες, ολιστικές λύσεις που συνδυάζουν τις τελευταίες καινοτομίες στους σπόρους, την προστασία των καλλιεργειών και την ψηφιακή τεχνολογία.

Για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η Bayer επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα σύγχρονα μέσα – όπως είναι η πρωτοβουλία Carbon που επιβραβεύει τους παραγωγούς που εξοικονομούν εκπομπές άνθρακα– που συνάδουν με τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας αλλά και με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών, με έναν τρόπο βιώσιμο και προσβάσιμο σε οποιονδήποτε παραγωγό, χωρίς αποκλεισμούς.

Σχετικές αναρτήσεις

Μητσοτάκης: Μειωμένες τιμές σε 1.500 προϊόντα από τον Μάρτιο

AGGELOS DRITSAS

Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Π. Σπυρόπουλος: «Η Σημαία μας ΨΗΛΑ!!!»

admin

«Έσβησε» μέσα στο αυτοκίνητό της

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Ματαίωση του διαγωνισμού για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας

admin

Φόβος για επεισόδια στην Αθήνα λόγω «τριπλού παράγοντα» -Σε συναγερμό οι Αρχές

AGGELOS DRITSAS

Το μήνυμα του Δημήτρη Ορφανού μετά την αλλαγή σελίδας στο Δήμο Ναυπλιέων

admin

Μετρό: Ποιες ώρες θα κλείσουν σήμερα οι σταθμοί “Πανεπιστήμιο” και “Μοναστηράκι

AGGELOS DRITSAS

Αγγελούδης: Το Ε.Ε.Θ. πολύτιμος συνομιλητής για την επόμενη ημέρα της πόλης

admin

Θανάσης Βασιλόπουλος – Δήμαρχος Καλαμάτας

admin

Κόρινθος: Τελευταίο ταξίδι για 65χρονο – Βρέθηκε νεκρός μέσα στο τροχόσπιτό του

admin

ΔΥΠΑ: Δωρεάν εργαστήρια αναβάθμισης δεξιοτήτων

AGGELOS DRITSAS

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων από τον Κόμβο Καινοτομίας για τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση

admin