ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΒΙΝΤΕΟΔΗΜΟΣΙΟΚΕΔΕΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίασε η ΚΕΔΕ για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ- Τι αποφάσισε και τι είπε ο Θοδ. Λιβάνιος

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ μέσω τηλεδιάσκεψης με κύριο θέμα συζήτησης το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις».

Στην συνεδρίαση συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος. 

Αντιδράσεις εκφράστηκαν από τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ για την κατάργηση των ΝΠΔΔ που όπως υποστηρίζουν θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στους δήμους.  Ο εισηγητής Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατέθεσε τρεις εναλλακτικές προτάσεις για να αποφασίσει το σώμα και να κατατεθούν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ. Το σώμα ομόφωνα τις ενέκρινε.

1.Να μην γίνει καμία ρύθμιση μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να συζητηθεί το θέμα μετά τις εκλογές.

2  Να προβλεφθεί ένα πλαίσιο χρόνου μετάβασης για να εναρμονιστούν οι δήμοι στο νέο καθεστώς.

3. Να υπάρξει ρύθμιση που ο κάθε δήμος να μπορεί να διατηρεί ένα πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ένα δημοσίου δικαίου.

Διαφωνία εκφράστηκε για την λογοδοσία της δημοτικής αρχής, ανά δυο μήνες, όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο. Για το θέμα εισηγήθηκαν δυο προτάσεις, να γίνεται ανά 4 μήνες ή να γίνεται τακτικά με την μορφή υποβολής ερωτήσεων στην δημοτική αρχή.

Την αναβολή της κατάργησης των ΝΠΔΔ και την επανεξέταση του θέματος μετά τις εκλογές, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ακούγοντας τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ. Επίσης ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει δυνητικά σαν επιλογή, αφού ακόμη και σήμερα πολλοί δήμοι έχουν καταργήσει ΝΠΔΔ ή έχουν συγχωνεύσει επιτροπές.

Μετά και την τελική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού, δεν αναμένεται να αποσυρθεί το συγκεκριμένο θέμα και να πάει για μετά τις εκλογές, αλλά να γίνουν κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις κυρίως στα χρονικά περιθώρια προσαρμογής.

Λιβάνιος: Δεν έχω καμία εμμονή με κανένα νομοσχέδιο

Στην τοποθέτηση του ο κ. Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε πως δεν έχει καμιά εμμονή με κανένα νομοσχέδιο. Δεν μπαίνουμε στην λογική, ότι επειδή έχουμε εκλογές δεν μπορεί να λειτουργήσουμε. Πρέπει να κάνουμε τώρα τις παρεμβάσεις για να έχουμε καθαρό πεδίο μετά τις εκλογές να δουλέψουμε.

Από την λογοδοσία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί καμιά δημοτική αρχή, είπε. Δεν αντέχω να ακούω να λένε ότι για όλα ευθύνονται οι δήμοι. Ότι είναι ΝΠΠΔ του ΥΠΕΣ. Ότι είναι θυγατρικές.

Σήμερα έχουμε Νομικά Πρόσωπα σκελετοί. Πως σήμερα ένα ΝΠΔΔ λειτουργεί με ένα και δυο υπαλλήλους; Με ποια νομική και οικονομική υπηρεσία; Έχουν σημαντικές αρμοδιότητες αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν θα μπορούν να λειτουργούν για παράδειγμα τα ΚΑΠΗ στο προτεινόμενο καθεστώς. Έχοντας μια διεύθυνση ΚΑΠΗ και ένα αντιδήμαρχο από πάνω, ανέφερε.

Ακούω τις ενστάσεις αλλά αν θεωρείτε ότι η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να προσχωρήσει θα το εξετάσω σοβαρά. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Για ποιο λόγο θα πρέπει το ρεύμα, τα καύσιμα των σχολείων να τα πληρώνει η Σχολική Επιτροπή; Ακούω το επιχείρημα της ευελιξίας και θα το δούμε.

Έχουμε μπροστά μας σημαντικότερες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε μετά τις εκλογές είναι να καταθέσουμε τον κώδικα της τοπικής αυτοδιοίκησης και θέλω να συνεργαστούμε σε αυτό. 

Η συνεδρίαση μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ https://kede.gr/ .

Σχετικές αναρτήσεις

Χαρδαλιάς: Διώχνει τις παρατάξεις από την Περιφέρεια -Τι σχεδιάζει…

AGGELOS DRITSAS

Συνεδριάζει του ΔΣ της ΚΕΔΕ παρουσία Λιβάνιου

ΤΑΚΗΣ NAF

Απίστευτος Αντώνης Γκουντάρας / Μία φορά κοινοτάρχης… για έβδομη δήμαρχος με 51,51%!!!

admin

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην έκθεση ”Οικοδομή 2023” – Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin

Σαρωτικός ο Τραμπ – Νίκη και στο Νιου Χαμσάιρ

AGGELOS DRITSAS

Μανώλης Μενεγάκης: Ευχαριστίες του νέου δημάρχου Αγίου Νικολάου για την εκλογή του

admin

Μανάβης Θανάσης- Δήμος Βέλου-Βόχας

admin

Βόλος: «Αλαλούμ» με απόφαση για εκλογή νέου προέδρου δημοτικού συμβουλίου

AGGELOS DRITSAS

Tο Ναύπλιο γιορτάζει τα 201 χρόνια από την απελευθέρωση του ΒΙΝΤΕΟ

admin

Αλλάζει ο τρόπος επιλογής Διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου

admin

Φραστική επίθεση Μπέου στον Μεϊκόπουλο στην παρέλαση –«Θα μου κλ@σετε τα @@»

admin

Λάρισα: Ανοίγει αύριο τις πύλες του το 3o Φεστιβάλ AnimACEd

admin