ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΠΟΔΟΜΕΣ

Πώς η τεχνολογία αιχμής αλλάζει τη γεωργία και τη ζωή μας

Η πρωτοπόρος Bayer φέρνει την επανάσταση στο χωράφι με βιώσιμες πρακτικές στην αγροτική παραγωγή και μας μαθαίνει να «παράγουμε περισσότερα και ποιοτικότερα χρησιμοποιώντας λιγότερα».

Αντίξοες καιρικές συνθήκες, ευμετάβλητοι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες και ξεπερασμένες μέθοδοι παραγωγής είναι οι βασικοί λόγοι οι οποίοι δεν επιτρέπουν στη γεωργία υψηλότερες αποδόσεις και ποιοτικότερα προϊόντα. Ωστόσο, η εξαιρετικά επιρρεπής φύση του πρωτογενούς τομέα μπορεί να αντιστραφεί με τη χρήση νέων, υπερσύγχρονων εργαλείων και την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, που θα απαλλάξουν τον αγρότη από κάθε βάρος, ενώ παράλληλα θα δώσουν ώθηση στα αγροτικά προϊόντα.

bayer_4_2

Στη μάχη για παραγωγή ακριβείας, οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι είναι η τεχνολογία αιχμής και η τεχνητή νοημοσύνη, που παρακολουθεί την καλλιέργεια από το πρώτο στάδιο μέχρι το τελευταίο. Με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, ασύρματων δικτύων αισθητήρων εδάφους, ρομποτικής, δορυφόρων, drones και πληθώρα άλλων υπερσύγχρονων μέσων, όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από τις καλλιέργειες αξιολογούνται και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη μείωση του αντίκτυπου της γεωργίας στο περιβάλλον και στο κλίμα, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της υγείας του εδάφους, και στη μείωση του κόστους. Έτσι, συνδυάζοντας τεχνογνωσία και τεχνολογία, ο αγρότης γνωρίζει ακριβώς πώς να διαχειριστεί την καλλιέργειά του χωρίς να κατασπαταλά τους φυσικούς πόρους, επιτυγχάνοντας παράλληλα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Bayer, ηγέτιδα στους τομείς της γεωργίας και της υγείας, είναι απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της αειφορίας και ως εκ τούτου έχει υιοθετήσει τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας και της προσέγγισης «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to Fork) για την ταχύτερη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων. Επιδίωξή της είναι να διαμορφώσει τη γεωργία του μέλλοντος και να αντιστρέψει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, που προκαλείται από τις γεωργικές πρακτικές. Έχοντας ως βασικό προσανατολισμό το «παράγουμε περισσότερα και ποιοτικότερα χρησιμοποιώντας λιγότερα», η εταιρεία θεωρεί ότι η γεωργία είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί συνεισφέρει θετικά τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και σε θέματα βιοποικιλότητας.

Χρειάζεται λοιπόν μια νέα, πιο ευρεία διαχείριση των μέσων και των πρακτικών αγροτικής παραγωγής είτε αυτό αφορά στους φυσικούς πόρους, όπως είναι το νερό και η διαθέσιμη γη, είτε αφορά στις εισροές όπως φυτοπροστασία, λίπανση κ.λπ., για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να οδηγηθεί η γεωργία στο επόμενο στάδιο, που δεν είναι άλλο από αυτό της βιωσιμότητας και υψηλότερης, πιο ποιοτικής λειτουργία της. Είναι άλλωστε γεγονός, ότι οι σύγχρονες μέθοδοι έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα πιο υγιεινά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα, ενώ παράλληλα οι φυσικοί πόροι και η βιοποικιλότητα προστατεύονται όχι μόνο προσωρινά αλλά και σε βάθος χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο της δράσης της Bayer βρίσκεται η αναγεννητική γεωργία, ένα μοντέλο παραγωγής βασισμένο στα αποτελέσματα, το οποίο έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Κύριοι στόχοι της είναι και ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της αύξησης των απορροφήσεων άνθρακα, η διατήρηση ή η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η διατήρηση των υδάτινων πόρων, καθώς και η αύξηση των αποδόσεων και η βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των γεωργών και των κοινοτήτων τους.

bayer_3_2

Η προσέγγιση της Bayer στην αναγεννητική γεωργία, γίνεται με έμφαση στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων αντιμετωπίζοντας κάθε αγρόκτημα ως μοναδικό οικοσύστημα, προσφέροντας προσαρμοσμένες, ολιστικές λύσεις που συνδυάζουν τις τελευταίες καινοτομίες στους σπόρους, την προστασία των καλλιεργειών και την ψηφιακή τεχνολογία.

Για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η Bayer επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα σύγχρονα μέσα – όπως είναι η πρωτοβουλία Carbon που επιβραβεύει τους παραγωγούς που εξοικονομούν εκπομπές άνθρακα– που συνάδουν με τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας αλλά και με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών, με έναν τρόπο βιώσιμο και προσβάσιμο σε οποιονδήποτε παραγωγό, χωρίς αποκλεισμούς.

Σχετικές αναρτήσεις

ΑΣΕΠ: Δείτε ποια προκήρυξη μονίμων κάνει δεκτά όλα τα πτυχία

admin

Ακόμα ένα βραβείο στο Δήμο Εορδαίας, για τις δράσεις του στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Κινητικότητας»

admin

Μιχαηλίδου: Εκκαθαρίστηκαν 780.000 συντάξεις σε 28 μήνες – Kάτω από 24.000 οι εκκρεμείς

admin

Τέλος εποχής: Λουκέτο σε ένα από τα πιο ιστορικά εργοστάσια

admin

Συγχαρητήρια στην κα Αριστέα Παπαδοπούλου και τους συνεργάτες της

admin

Αυτοί εκλέγονται στην Περιφέρεια Κρήτης (τελικά αποτελέσματα)

admin

Τατούλης: Συμμετοχή Επιμελητηρίων και διαβούλευση με παραγωγικούς φορείς

admin

Δήλωση Δημήτρη Πτωχού για β΄ γύρο Περιφερειακών εκλογών 15-10-2023

admin

Ανδριανός στις Λίμνες: Ιερό το χρέος να δικαιώνουμε τη θυσία εκείνων που προσέφεραν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία και αξιοπρέπεια. 

admin

Ο Δήμος Ναυπλιέων συμμετέχει στον 1ο «Μεγάλο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης σχολείων”

admin

Η αλήθεια για το υποτιθέμενο έλλειμμα στο Δήμο Ωρωπού- Γιασημάκης: Δεν πήρατε ακόμη το μήνυμα των εκλογών

admin

Κωνσταντίνος Μητρόπουλος – ΖΩ Ζαχάρω Φιγαλεία 

admin