ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Έξυπνη Στάθμευση; Ένα καινοτόμο εργαλείο στην διάθεση ενός προοδευτικού δήμου»

«Έξυπνη Στάθμευση; Ένα καινοτόμο εργαλείο στην διάθεση ενός προοδευτικού δήμου»

Η Έξυπνη Στάθμευση αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνολογικές καινοτομίες στην διάθεση ενός Δήμου που ενδιαφέρεται να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες κινητικότητας των δημοτών ενώ συγχρόνως διασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική ουδετερότητα σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

Η έξυπνη στάθμευση δεν είναι απλώς ένας μηχανισμός για την ενεργή διαχείριση θέσεων στάθμευσης, αλλά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ενσωματώνει πολλαπλές τεχνολογίες, από εφαρμογές κινητών τηλεφώνων μέχρι αναλυτικά εργαλεία βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη. Η αποτελεσματική λειτουργία της σε έναν Δήμο συνδυάζει πολλαπλά οικονομικά οφέλη με ουσιαστικές αναβαθμίσεις βιωσιμότητας, καθιστώντας την μια από τις πιο προοδευτικές λύσεις για την αειφόρο αστική ανάπτυξη. 

Η εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος έξυπνης στάθμευσης είναι συμβατή με τους στόχους και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική ουδετερότητα (EU Green Deal) και χαίρει διαφόρων ευκαιριών υποστήριξης από ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες όπως το Horizon EuropeEuropeanGreen Deal και το Smart Cities and Communities.

Οι Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα της έξυπνης  στάθμευσης επιτρέπουν την ανάπτυξη και λειτουργία τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων που περιλαμβάνουν εφαρμογές έξυπνων κινητών και άλλες ψηφιακές λύσεις, ελαχιστοποιούν την ανάγκη για εγκαταστάσεις φυσικού εξοπλισμού στο οδόστρωμα, μειώνουν στο ελάχιστο την χρήση χαρτιού σε όλες τις διαδικασίες και εξασφαλίζουν καλύτερη συμμόρφωση από τους χρήστες και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση. Αυτά τα συστήματα βελτιώνουν την αποδοτικότητα της στάθμευσης, μειώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και ενισχύουν την αστική κινητικότητα. Ο ιδιωτικός τομέας εισάγει την απαραίτητη τεχνολογική και λειτουργική  εμπειρογνωμοσύνη και αναλαμβάνει τον κίνδυνο της επένδυσης, ενώ ο δημόσιος τομέας επωφελείται από μια βελτιωμένη υποδομή στάθμευσης χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά διατηρώντας πάντα την εποπτεία και την στρατηγική ευχέρεια να θέτει και να προσαρμόζει την λειτουργία του συστήματος στην ευρύτερη πολιτική του για μία βιώσιμη πόλη.  Πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Κοπεγχάγη, το Παρίσι και η Θεσσαλονίκη έχουν εφαρμόσει με επιτυχία συστήματα έξυπνης στάθμευσης που παρέχουν ουσιαστικά πλεονεκτήματα στους οδηγούς και στους κατοίκους, στα άτομα με αναπηρία και τους επαγγελματίες, επιτρέποντας ψηφιακές συναλλαγές, διευκόλυνση εύρεσης κενών θέσεων, και απόλυτη διαχείριση της κάθε στάθμευσης  ενώ συγχρόνως προσφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη, μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, μείωση σπατάλης χρόνου και μείωση εκπομπών ρύπων. 

Στην Ελλάδα, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα ελεγχόμενης στάθμευσης είναι το THESi (by ParkPal).  Είναι το  Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης το οποίο λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία από το 2017 και καλύπτει πάνω από 6000 θέσεις κατοίκων και επισκεπτών. Το THESi  αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα και ολοκληρωμένα τεχνολογικά συστήματα στην Ευρώπη, με on-line διασύνδεση λειτουργιών – υπηρεσιών – ελέγχου – πληροφόρησης κοινού. Το THESi καθημερινά διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες οδηγούς στην ανεύρεση θέσης στάθμευσης στη πόλη, αποτρέπει τη παράνομη στάθμευση και όλα τα προβλήματα που αυτή προκαλεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος καθώς και προσφέρει σημαντικούς οικονομικούς πόρους στον Δήμο για τις ανάγκες υποδομών και λειτουργείας των υπηρεσιών του.

Το THESi εξασφαλίζει:

•    Δωρεάν θέσεις στάθμευσης (μπλε διαγράμμιση) για τους μόνιμους κατοίκους στην περιοχή τους. 

•    Θέσεις επισκεπτών (λευκή διαγράμμιση) με αντίτιμο που αντιστοιχεί ακριβώς στην ώρα στάθμευσης.

•    Μέριμνα για τους συμπολίτες και επισκέπτες ΑμεΑ.

•    Κατάργηση της χρήσης χαρτιού (ξυστές κάρτες, τηλεφωνικές κάρτες, αποδείξεις κ.λπ.).

•    Εύκολη διαδικασία στάθμευσης μέσω έξυπνων συσκευών, sms, app, και internet.

•    Δυνατότητα αναλογικής χρέωσης (ανά λεπτό) και όχι προαγορασμένου χρόνου στάθμευσης για τους εγγεγραμμένους χρήστες.

  • Εύκολη πρόσβαση με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος ως «κλειδί» για κάθε λειτουργία του συστήματος (καταχώριση οχήματος, στάθμευση, έλεγχο νομιμότητας).

•    Εναλλακτικά, αγορά χρόνου στάθμευσης εύκολα, σε ένα από τα 400 σημεία πώλησης χρόνου (περίπτερα, mini market, πρακτορεία ΟΠΑΠ) που φέρουν ειδική σήμανση.

  • Γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο, από την αρμόδια αρχή.

•    Φιλικότητα προς αλλοδαπούς τουρίστες, καθώς είναι δίγλωσσο.

•    Περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος και της συνεπαγόμενης ρύπανσης.

•    Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Με την ίδια τεχνολογία η αρμόδια δημοτική υπηρεσία ανιχνεύει την παράνομη κατάληψη της θέσης στάθμευσης; ετσι, ο έλεγχος των παραβάσεων γίνεται εύκολα και αποτελεσματικά. Κάθε Δημοτικός Αστυνομικός είναι εξοπλισμένος με φορητή ηλεκτρονική συσκευή (PDA), η οποία σκανάρει την πινακίδα του σταθμευμένου οχήματος και επιβεβαιώνει αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο τη νομιμότητα ή μη της στάθμευσης, καθώς συνδέεται άμεσα με τη βάση δεδομένων του συστήματος πληρωμών στάθμευσης και μονίμων κατοίκων. Σε περίπτωση παράβασης, γίνεται βεβαίωση της κλήσης μέσα από το αυτοματοποιημένο σύστημα και η κλήση εκδίδεται από φορητό εκτυπωτή. Όλη η διαδικασία διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Τα PDA της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν ενσωματωμένο ειδικό λογισμικό, που βοηθά να αποφεύγονται σφάλματα και η έκδοση μη δικαιολογημένων κλήσεων.  Όλα τα στοιχεία και η ψηφιακή επικοινωνία γίνονται κρυπτογραφημένα και προστατεύονται με το πλέον αναπτυγμένο λογισμικό προσωπικών δεδομένων.

Σχετικές αναρτήσεις

LIVE Τοπική Αυτοδιοίκηση 2024 – 2028 | Ενημέρωση νέων Δημάρχων ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

admin

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων από τον Κόμβο Καινοτομίας για τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση

admin

“WiFi4GR”: Έρχεται δωρεάν ίντερνετ σε υπαίθριους και κλειστούς δημόσιους χώρους 267 δήμων

AGGELOS DRITSAS

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην έκθεση ”Οικοδομή 2023” – Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin

Το 112 θα ενημερώνει και για τα κλειστά σχολεία – Νέο μοντέλο πρόληψης φυσικών καταστροφών

admin

Δήμος Ηλιούπολης: Ημερίδα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

AGGELOS DRITSAS

Πώς η τεχνολογία αιχμής αλλάζει τη γεωργία και τη ζωή μας

admin

Στο 95% η κάλυψη του δικτυου 5G της Cosmote σε Άργος και Ναύπλιο

admin

ΠΣΤΕ: Ξεκινούν εργασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ΤΟΕΒ Μεξιατών

admin

Κώστας Τζιούμης: «Προχωράμε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, βελτιώνουμε διαρκώς την καθημερινότητα»

admin

Δύο ναι για έργα ΑΠΕ κι ένα όχι για το φωτοβολταϊκό στο Ζάλογγο

admin

Έτοιμο να «ντεμπουτάρει» το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο της ιστορίας! 

admin