ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ.TV
Image default
ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο του Ισραήλ τα νοσοκομεία στη Γάζα – Νεκρές νοσοκόμες, ασθενείς και πρόωρα μωρά

Σκληρές μάχες διεξάγονται μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Ισραηλινοί θεωρούν πως η Χαμάς τα χρησιμοποιεί ως ασπίδα και ορμητήριο των επιθέσεών της. Εκτός λειτουργίας χωρίς ρεύμα και νερό έχει μείνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα με τη ζωή δεκάδων ασθενών να διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Βενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους». «Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «θα γίνετε οι επόμενοι».

Τρεις νοσοκόμες φέρονται να έχουν σκοτωθεί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Δώδεκα ασθενείς, μεταξύ των οποίων δύο πρόωρα μωρά, έχουν επίσης πεθάνει στο νοσοκομείο από τότε που ξεκίνησε η διακοπή ρεύματος στις 11 Νοεμβρίου, ανέφερε ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με αναφορές του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, ένα τρίτο πρόωρο μωρό πέθανε επίσης. Τις πληροφορίες μοιράστηκε η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Υγείας της Γάζας Μάι αλ-Κάιλα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι το νοσοκομειακό προσωπικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα αγωνίζεται να θάψει τα λείψανα τουλάχιστον 100 ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του πολιορκημένου θύλακα. Το Νοσοκομείο έχει ήδη κλείσει τις πόρτες του σε νέους ασθενείς. Σύμφωνα με αναφορές, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν πυροβολήσει οποιονδήποτε κοντά στο νοσοκομείο.

Η Χαμάς διέψευσε το βράδυ της Κυριακής ότι αρνήθηκε να παραλάβει 300 λίτρα καυσίμων από το Ισραήλ που προορίζονταν για χρήση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας. «Η προσφορά υποτιμά τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών που είναι παγιδευμένοι μέσα χωρίς νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποσότητα (των καυσίμων) δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου για περισσότερα από 30 λεπτά» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Ο επικεφαλής του νοσοκομείου Καμάλ Αντβάν στη βόρεια Γάζα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι η κύρια γεννήτρια της εγκατάστασης ξέμεινε από καύσιμα, αναγκάζοντας το νοσοκομείο να διακόψει τη λειτουργία του. Εκτός από τους ασθενείς του, το νοσοκομείο στεγάζει επίσης περισσότερους από 5.000 εκτοπισμένους. Είπε ότι παρά τους φόβους ότι θα χτυπηθούν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κανένας από τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να απομακρυνθεί προς το νότο λόγω της έλλειψης ασφάλειας.

T. (Photo by FADEL SENNA / AFP)

Δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησε η Maxar Technologies στις 12 Νοεμβρίου δείχνουν ζημιές γύρω από τέσσερα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας: Αλ Σίφα, Αλ Γκοντς, το ιορδανικό νοσοκομείο, το ινδονησιακό νοσοκομείο στο Μπέιτ Λαχία.

Η Dr Άλις Ροθτσάιλντ, από την ακτιβιστική οργάνωση Jewish Voice for Peace, δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν υπάρχει τίποτα θετικό για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας. “Ένα σύγχρονο νοσοκομείο του 21ου αιώνα χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα και ενέργεια για να χρησιμοποιεί όλα τα όργανα και τον εξοπλισμό του. Χωρίς καύσιμα, ακόμη και οι ηλεκτρογεννήτριες και τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν“, σημείωσε. “Σκεφτείτε το προσωπικό των νοσοκομείων. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο, τραυματισμένο. Πολλοί από αυτούς αρρωσταίνουν επειδή υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες που πλέον οργιάζουν“, είπε. “Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι οι άνθρωποι θα υποφέρουν και κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν. Μπορεί να πεθάνουν αργά με σήψη, μόλυνση ή γάγγραινα. Και κάποιοι θα πεθάνουν ξαφνικά, όταν ο αναπνευστήρας τους σταματήσει να λειτουργεί“, πρόσθεσε.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή Face the Nation του CBS News ότι οι ΗΠΑ “δεν θέλουν να βλέπουν πυροβολισμούς σε νοσοκομεία όπου αθώοι άνθρωποι, ασθενείς που λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά” και ότι έχουν “ενεργές διαβουλεύσεις” με τον στρατό του Ισραήλ σχετικά με τις ανησυχίες τους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε σπίτι ανατολικά του Χαν Γιουνίς νωρίς τη Δευτέρα.

Μια ξεχωριστή αναφορά από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια Κούντρα στην πόλη Αλ Καράρα βόρεια του Χαν Γιουνίς χτυπήθηκε επίσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες, κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν επικαιροποίησε τα στοιχεία για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στη Γάζα για δεύτερη συνεχή ημέρα, αφού κατέρρευσαν οι επικοινωνίες και οι υπηρεσίες στα πολιορκημένα νοσοκομεία της Γάζας, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο απολογισμός των 11.078 νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα ήταν ακριβής στις 10 Νοεμβρίου στις 14:00 (12:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στην τελευταία της ενημέρωση. Κατά μέσο όρο, οι ισραηλινές επιθέσεις σκοτώνουν 320 ανθρώπους κάθε μέρα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Εξάλλου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δύο ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς σε 44. Εν τω μεταξύ, ένας στρατιώτης της μονάδας σκύλων Oketz τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μαχών στη Γάζα χθες.

Την ίδια ώρα, ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στο X έδειχνε τις ισραηλινές δυνάμεις να εισβάλλουν στην πόλη Γιάτα στην επαρχία της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στο βίντεο φαίνεται επίσης ένα τεθωρακισμένο όχημα με ισραηλινή σημαία δίπλα στους βαριά οπλισμένους στρατιώτες.

Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 185 Παλαιστίνιους και τραυματίσει 2.500 σε περισσότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε νωρίς τη Δευτέρα από το Al Jazeera Arabic στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X κατέγραψε τη στιγμή που ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε δίπλα σε ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα καθώς οι δυνάμεις του πραγματοποιούσαν νέα επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το βίντεο που έστειλε πηγή στο Al Jazeera, η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Καλκίλια βορειοδυτικά του παλαιστινιακού εδάφους.

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΟΔΥ: 63 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα από covid – Αυξητική τάση

admin

Καταστήματα: Αρχίζει αύριο το εορταστικό ωράριο (πρόγραμμα)

AGGELOS DRITSAS

Παρουσία του Πρωθυπουργού η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Δημήτρη Πτωχού στην Τρίπολη

admin

Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η «Bettina» που σάρωσε τη χώρα (βίντεο)

admin

Δήμος Μετεώρων: Διανομή τροφίμων σε οικογένειες εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων

AGGELOS DRITSAS

Γερμανία: Απεργεί το προσωπικό της Lufthansa

AGGELOS DRITSAS

ΔΥΠΑ: Έρχονται 7 νέα προγράμματα για 66.300 ανέργους

AGGELOS DRITSAS

Κόρινθος: Τελευταίο ταξίδι για 65χρονο – Βρέθηκε νεκρός μέσα στο τροχόσπιτό του

admin

Νέος ποινικός κώδικας: Υποχρεωτική έκτιση ποινών, “μαχαίρι” στις αναβολές

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Χανίων: Δράσεις Πρόληψης ασθενειών και Προαγωγής Υγείας σε ωφελούμενους του ΤΕΒΑ

admin

Η Τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του πεσόντος Αεροπόρου Σμηναγού Μιχαήλ Παπαμιχαήλ στην Ερμιόνη

admin

Δημόσιο: Σε λειτουργία η εφαρμογή «e-Peitharxika» -Σε εποπτεία οι πειθαρχικές παραβάσεις υπαλλήλων

AGGELOS DRITSAS